Вчора волонтери – сьогодні виробники

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Виставка “Зброя і безпека”. Стенд моїх друзів – фірми “Авіаційні системи України”. Представляють БПЛА “Валькірія”.

Борт, основна особливість якого – дивовижна надійність.
Борт, який уже широко працює в зоні АТО/ООС.
Борт, перші зразки якого на фронті літають вже без перерви 2 роки (ану, інші виробники, похваліться тим самим) і продовжують літати.
Борт, який ідеально підходить для нічних польотів з тепловізором – його садить комп’ютер.
Борт, який не раз прилітав з бойового весь в дірках і який витримав в небі більше сорока хвилин під атаками РЕБ, але повернувся і сів згідно закладеної програми.

Так, творці “Валькірії” – колишні активісти волонтерського фонду “АрміяСОС”. Розроблявся борт як волонтерська розробка, і чимало літаків були передані в частини ЗСУ на волонтерських засадах. Але.

Часи волонтерства завершуються. Команда виробників постала перед категоричним вибором – закрити проект або переходити на професійні основу. Закривати проект було відверто шкода, – “Валькірія” чудово себе показала на фронті і явно потрібна Збройним силам. Лишається ще чималий доробок для вдосконалення літака, нові ідеї, нові конструкторські розробки.

Було прийняте рішення – АрміяСОС і команда виробників “Валькірії” розділилися на дві організації. Роботу над літаком продовжила фірма “АСУ”.

І от – компанія “АСУ” представляє свої вироби.

Літак створений на волонтерські гроші? Так, на волонтерські. І всі апарати, вироблені на гроші людей, були передані за адресою – в частини ЗСУ та НГ. Чи мусить проект завершитися разом з волонтерством? Як на мене, у жодному разі.

Навпаки. Українці, які свого часу підтримали волонтерів з АрміїСОС, можуть пишатися, – проект, до якого вони були дотичні, продовжує існувати.

І служити Україні.