Під головуванням Президента України відбулася Рада національної безпеки і оборони (фото, відео)

Засідання РНБО

На початку засідання РНБО дав доручення підготувати умови для оздоровлення на Херсонщині дітей з Армянська, які постраждали від екологічної катастрофи.Обговорили також оборонний бюджет країни. Я зазначив, що у минулому році ми виконали вимоги Закону «Про національну безпеку України», де видатки на оборону та безпеку має становити не менше 5 % ВВП. Цього року ця цифра становитиме 5, 36 % ВВП. Це – відповідальна позиція силових відомств держави.Впевнений, не лише патріотизм має тримати в контрактній армії українського військового, але і належне грошове забезпечення. Тому я вимагаю від Уряду передбачити у бюджеті на 2019 рік підвищення грошового забезпечення військовослужбовців на 30%.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 6. September 2018

 

Необхідно створити міжнародну комісію для ліквідації екологічної катастрофи в Криму та забезпечити оздоровлення дітей з постраждалого Армянська на Херсонщині – доручення Президента на засіданні РНБО

 

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки та оборони зауважив, що надходить інформація про екологічну катастрофу, яка трапилась на окупованій території Криму в м. Армянськ, і українські екологи повідомляють тривожні дані.

Петро Порошенко наголосив, що Україна має зробити декілька кроків для ліквідації ситуації. «Необхідно створити міжнародну комісію і зупинити екологічну катастрофу, яка безпосередньо впливає на Україну і трапляється на окупованій території, знайти її причини», – наголосив Глава держави. Президент повідомив, що, за його інформацією, екологічна катастрофа в Криму стала наслідком відповідних тренувань російських військових, які призвели до руйнації екологічних захисних механізмів.

«Друга позиція – Володимир Борисович (Гройсман – ред.), просив би, щоб ми підготували умови, щоб запросити дітей з Армянська в Херсонську область, щоб вони могли відпочити, оздоровитися, і просто врятувати українських дітей у зв’язку з екологічною атакою», – сказав Глава держави.

Президент доручив обласним адміністраціям організувати відповідне запрошення, а прикордонникам – забезпечити спрощений порядок перетину кордону для дітей.

«Мають відчувати піклування Української держави про кожного, хто опинився на окупованій території, незалежно чи це окупована територія українського Криму, чи окупована територія Українського Донбасу», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною-агресором – Президент про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією

 

Під час засідання Ради національної безпеки і оборони України Президент повідомив, що найближчим часом, а саме до 30 вересня цього року, Російську Федерацію буде поінформовано нотою Міністерства закордонних справ України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року.

«Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною агресором. Це тверда і принципова позиція моя, як українського Президента, українського Уряду, українського Парламенту і українського народу», – сказав Президент України. При цьому він підкреслив, що «зараз відбувається процес деколонізації України». «Бо Україна, в розумінні російських бонз уявляється як колонія Росії. А колонію треба тримати безправною і бідною», – зазначив Петро Порошенко.

«Є один давній вислів, – авторство його вже складно встановити, він швидше вже став загальною думкою – договори з Російською Федерацією не варті паперу, на якому вони написані», – сказав Президент. При цьому він зазначив, що «ми неодноразово, починаючи з 2014 року, мали можливість в цьому переконатися».

«Це стосується договорів про газ і надійності постачальника, чи це стосується умов компенсації за виграний нами Стокгольмський арбітраж – угоди, яка була підписана у 2009 році і яка витягла з кишень українців, з українського бюджету десятки мільярдів доларів. Інших договорів, починаючи від міжнародно визнаних кордонів України і закінчуючи договорами зі словами, які сьогодні звучать просто як брутальна насмішка над міжнародним правом – «договір про дружбу, співробітництво та партнерство», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що термін дії договору спливає 31 березня 2019 року. «Щоб він не продовжився автоматично, як це передбачено умовами договору, в термін до 30 вересня українська сторона має повідомити сторону російську про його припинення», – зазначив Порошенко.

Президент назвав це рішення «глибоко символічним кроком» та повідомив, що вже запланована спільно з керівниками парламентських фракцій робота у Верховній Раді по відпрацюванню необхідних законотворчих кроків, так само як і роботуа з Урядом по відпрацюванню необхідних відповідних державних процедур.

Глава держави також зазначив, що усі міжнародні організації, включно з Організацією Об’єднаних націй, будуть поінформовані про це рішення.

«Це рішення не емоційне, не спонтанне, воно чітко вивірене і прораховане. Ми реалізуємо нашу стратегію, якою ми керуємося з 2014 року і припиняємо цю угоду. Ніхто наш євроатлантичний напрямок не зупинить», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Глава держави: Все, що ми бачили на військовому Параді, має негайно надійти у війська. Інакше, це все показуха

 

Під головуванням Президента Петра Порошенка Рада національної безпеки і оборони розглядає питання військового бюджету.

Глава держави зауважив, що в минулому році було виконано вимогу Воєнної стратегії і Закону про національну безпеку щодо видатків на сектор оборони і безпеки на рівні не менше 5% ВВП. «По факту цього року вони будуть складати 5,36% ВВП… Сподіваюсь, що рівень фінансування цього року буде у відсотках не менше, ніж рівень фінансування у минулому році», – наголосив Президент. Він додав, що не лише закон, але воєнна і геополітична обстановка вимагають від Президента, Уряду, Верховної Ради, ЗСУ й інших силових структур забезпечення цієї планки.

Серед пріоритетів Президент назвав забезпечення надійною зброєю ЗСУ. «Все, що ми бачили на військовому Параді, в тому числі і в якості дослідницьких зразків, має негайно надійти у війська. Інакше, це все показуха. Інакше, цього всього не потрібно», – наголосив Глава держави.

Президент вкотре наголосив, що українська армія є гарантом української незалежності. «Ми звикли раніше говорити, що Будапештський меморандум є гарантом, інше. — Ні. Ми виправляємо ці підходи, і гарантом нашої незалежності є наша армія», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко розповів, що силами українського оборонпрому розроблені крилаті ракети, високоточна зброя з підвищеним радіусом дії щодо систем залпового вогню, новітня бронетехніка, новітні кораблі, новітні системи радіоелектронної боротьби, новітні засоби зв’язку і багато іншого, чого досягла завдяки самовідданій роботі протягом останніх чотирьох років українська оборонна промисловість, в тому числі і з залученням досвіду іноземних партнерів.

Крім того, за словами Президента, Україна має скористатися ліцензійними угодами і рішеннями про надання Україні летальної зброї, починаючи від антиснайперських комплексів, які рятують життя українських воїнів, і закінчуючи сучасними з підвищеним радіусом дії контрбатарейними засобами, починаючи від систем протиповітряної оборони і закінчуючи поповненням для наших повітряних сил.

Джерело

 

Забезпечення українського солдата має бути підвищено не менше, ніж на третину – Президент

Президент Петро Порошенко наголосив на пріоритетності покращення системи соціальних гарантій для українських військових.

«Якщо український воїн користується найбільшою повагою в українському суспільстві, якщо він ризикуючи життям боронить кожен клаптик української землі, то, відповідно, соціальні гарантії і грошове забезпечення мають бути на належному рівні», – підкреслив Глава держави. Він додав, що не лише патріотизм має тримати українського воїна.

«Просив би, щоб забезпечення українського солдата було піднято не менше, як на 30%. Ми прорахували, поставити це пріоритетом і зробити все від нас залежне для того, щоб це доручення було найкращим чином реалізовано», – наголосив Президент.

Глава держави також зауважив, що опрацьовуються кроки щодо забезпечення військово-морських сил України, зокрема новітнє озброєння, новітні плавзасоби тощо.

Джерело

 

Глава держави: Маємо напрацювати позицію для захисту інтересів України у зв’язку з діями РФ у Азовському морі

Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО наголосив на необхідності напрацювання позиції, яка дозволить захистити інтереси держави у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

Зокрема, Глава держави доручив Уряду прискорити розробку Морської доктрини, в якій буде враховано ситуацію в Азові.

«Просив би, щоб Міністерство закордонних справ внесло мені пропозиції разом із Міністерством юстиції щодо юридичного захисту національних інтересів в частині поведінки РФ щодо блокування Азовського моря, блокування портів і компенсації відповідних збитків, які несуть Україна як держава і українські виробники», – наголосив Президент.

Глава держави також повідомив, що є домовленість про створення єдиного координаційного центру, результатом роботи якого і має стати вищезгадана позиція. «Яка дозволить нам ефективно і адекватно реагувати на ті виклики, які сьогодні дає ситуація в Азовському морі. Ще раз наголошую: захист політичних, захист військових і захист економічних інтересів держави», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент: Європейський вектор України має бути зафіксований в документі найвищої сили – Конституції

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості проведення роботи для ухвалення змін до Конституції щодо закріплення курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію.

Глава держави наголосив, що більшість українців підтримують європейський вектор розвитку України. «Прохання – Парламент має бути повністю проінформований, ми на сьогоднішній день маємо розгорнути необхідну кампанію, бо це кроки, які забезпечують реалізацію волі українського народу», – наголосив Президент.

«Це має бути чіткий правовий документ найвищої сили, основний Закон нашої держави – Конституція. В Преамбулі і в зобов’язаннях кожної з гілок влади ми чітко фіксуємо необхідні завдання. Ми дуже добре засвоїли, на жаль, на прикладі «Будапешту», ціну всяким меморандумам. І обдурити українській народ ми більше не дозволимо», – підкреслив Глава держави.

Джерело

 

Автор