Президент України зустрівся з Міністром закордонних справ Норвегії (фото, відео)

Радий вітати Міністра закордонних справ Норвегії пані Іне Еріксен Сьорейде з візитом в Україну, в Київ, на Донбас. Завдяки укладеному сьогодні договору вже до кінця наступного року вздовж узбережжя озера Сиваш за провідної ролі норвезької компанії NBT спорудять 67 вітрових електроустановок. Інвестиція у майже 450 млн дол дозволяє створити нові робочі місця, забезпечити надходження податків до бюджету. А 250 МВт електроенергії здатні будуть забезпечити більше третини потреб Херсонщини.Вітрові електроустановки розташують буквально в лічених кілометрах від окупованого РФ Криму. Інвестиція норвезької компанії у об’єкт, розташований так близько від адмінкордону з тимчасово окупованою територією – свідчення того, що цю територію буде звільнено, адже Крим – це Україна!

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 6. September 2018

 

Президент закликав Норвегію долучитися до міжнародної кампанії з вимогою звільнення українських заручників на окупованій території та в Росії

 

Президент Петро Порошенко прийняв Міністра закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде, яка перебуває в Україні з робочим візитом.

Глава держави та Міністр закордонних справ Норвегії привітали започаткування великого міжнародного інвестиційного проекту із спорудження комплексу вітрових електростанцій у Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT.

«Два роки тому, з Прем’єр-міністром Норвегії та послідовним другом України Ерною Солберг ми твердо домовилися щодо однієї дуже простої формули: «українські реформи – норвезькі інвестиції». І цей проект є свідченням того, що ця формула працює», – наголосив Петро Порошенко.

Співрозмовники відзначили, як ніколи раніше, міцне українсько-норвезьке партнерство та готовність зміцнювати двостороннє співробітництво й надалі.

Президент подякував Уряду Норвегії за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Сторони обговорили також подальші кроки задля звільнення українських політичних в’язнів в Росії, зокрема Олега Сенцова, Романа Сущенко, Володимира Балуха, кримськотатарських активістів тощо. «Дякую вам за санкції, які твердо підтримують український суверенітет. І просив би вас докласти зусиль і приєднатися до міжнародної кампанії з вимогою звільнення українських політв’язнів, які знаходяться в російських в’язницях», – наголосив Глава держави.

У свою чергу, Міністр закордонних справ Королівства Норвегія пані Іне Е.Сьорейде запевнила в продовженні санкційної політики щодо РФ. «З боку Норвегії ми повністю підтримуємо ті обмежуючі заходи, які існують щодо Росії… Ми також продовжуємо координацію цих заходів в рамках ЄС і ми повністю погоджуємось з цими заходами», – зазначила вона.

Глава держави подякував за відчутну допомогу Норвегії у подоланні гуманітарних наслідків російської агресії на Донбасі. Президент закликав також розглянути можливість шефства Норвегії над одним із населених пунктів на Донбасі.

У свою чергу, Міністр запевнила, що її країна й надалі підтримуватиме Україну у боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, в тому числі шляхом фінансової підтримки реформ в Україні.

Джерело

 

Норвезькі інвестиції на кордоні з Кримом – внесок Норвегії в деокупацію Криму, – Президент під час підписання великого інвестиційного договору щодо будівництва вітроелектростанцій в Херсонській області

 

Президент України Петро Порошенко разом із Міністром закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде взяли участь в церемонії підписання договорів щодо реалізації міжнародних інвестиційних проектів на спорудження вітроелектростанцій в Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT.

«Ми бачимо глибокий символізм у вашій інвестиції і розглядаємо інвестиції норвезької компанії на кордоні з Кримом як внесок Норвегії в деокупацію Криму», – сказав Глава держави та привітав започаткування великого міжнародного інвестиційного проекту із спорудження комплексу вітрових електростанцій на півдні України.

Президент подякував Прем’єр-міністру Норвегії Ерні Солберг, Уряду та народу Норвегії за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

«Ця подія є свідченням надзвичайно ефективних економічних відносин і перспектив співпраці між нашими країнами», – зазначив Петро Порошенко. Він підкреслив, що проект посилює енергетичну безпеку України. Відповідно до проекту вже до кінця наступного року вздовж північного узбережжя озера Сиваш буде споруджено 67 вітрових електроустановок загальною потужністю 250 МВт, що забезпечить електрикою з відновлювальних джерел енергії більш ніж третину споживання усієї Херсонської області.

Президент також підкреслив, що інвестиція в 450 млн доларів – це нові можливості для українського бізнесу, а реалізація такого потужного проекту потребуватиме залучення в якості субпідрядників українські будівельні підприємства, інженерні фірми, компанії з виробництва будівельних матеріалів. «А це також нові робочі місця для наших громадян та нові надходження податків», – додав він.

«Ці 120 метрові велетні будуть розташовані в лічених метрах від озера Сиваш, від окупованої Російською Федерацією території українського Криму. Інвестиція норвезької компанії в декількох кілометрах від адміністративного кордону з окупованою територією є твердим переконанням, що ця територія буде звільнена, і що Крим є українським», – наголосив Президент та підкреслив, що Україна та Норвегія займають «абсолютно спільну надійну позицію щодо необхідності підтримки міжнародного плану з деокупації Криму».

«Дуже легко підтримувати реформи, дуже легко говорити, що Україна є успішною країною в плані реформ, але просто говорити. Дуже важливо, що підтримка реформ відбувається у вигляді інвестицій в сотні мільйонів доларів, які сьогодні здійснює Норвегія», – сказав Президент по завершенню церемонії підписання договору.

У свою чергу, Міністр закордонних справ Норвегії запевнила, що її країна й надалі підтримуватиме Україну. «Ми спільно працюємо і підтримуємо великий спектр реформ, який ви проводите», – підкреслила Іне Еріксен Сьорейде та відзначила зростання зацікавленості норвезьких компаній активно інвестувати в Україну.

В церемонії підписання договору щодо реалізації міжнародного інвестиційного проекту з будівництва комплексу вітрових електростанцій у Херсонській області взяли участь Головний виконавчий директор компанії NBT Юар Вікен, Головний виконавчий директор компанії Nordex Хосе Луїс Бланко Дієгес, Заступник генерального директора компанії «Shanghai Electric Power Construction Co., Ltd.», генеральний директор компанії «PowerChina Fujian Engineering Co., Ltd.» Лін Бінгрун та Представник компанії PowerChina в Україні Сю Фей.

Джерело