Середня зарплата українців в червні 2018 р. перевищила 9 тис грн

Mason Lemberg

У зв’язку з чим на слайдах я показав, як змінювався цей показник протягом останніх 10 років, і як виглядають в реалі “нові курси” старих блазнів.

Всі дані є офіційними.
Показники зарплати.
Середньомісячні офіційні курси гривні щодо іноземних валют.
Індекси інфляції.

Слайд 1 – Динаміка номінальних показників середньомісячної заробітної плати в Україні в розрізі зон відповідальності урядів за економічне становище (грн).
Власне, показана динаміка зарплати за останні 10 років, розділена по зонах відповідальності між урядами.

Слайд 2 – Динаміка середньомісячної заробітної плати в Україні в розрізі зон відповідальності урядів за економічне становище (дол США).
Те саме тільки в доларах. Там на графіку наочно видно той “новий курс”.

Слайд 3 – Динаміка скорегованого на інфляцію показника середньомісячної заробітної плати в Україні в розрізі зон відповідальності урядів за економічне становище (грн. в цінах червня 2018 року).
Тобто, середня зарплата в червні 2018 року склала 9141 грн. Наприклад, в сьогоднішніх цінах на кінець правління Тимошенко середньостатистичний українець отримував 5143 грн. Номінальна зарплата тоді була 1955 грн. За неї можна було купити те, що зараз можна купити за 5143 грн.

Слайд 4 – Зарплата в червні 2018 в розрізі регіонів.

Щоб не прийшлося пояснювати одне й те ж саме, вкотре наголошую: за всі соціальні негаразди, в тому числі девальвацію, безробіття і низькі показники зарплати в 2014-2015 роках відповідальність несе партія регіонів і янукович особисто:

  • Бо саме вони ввігнали Україну в борги, 14 млрд. доларів з яких було повернуто в 2014 році.
  • Бо саме вони профукали золотовалютні резерви на штучне утримання долара на позначці 8,08.
  • Бо саме вони здали Крим і почали війну на Донбасі, зруйнувавши економічні зв’язки і нанісши шкоду економіці.

Цій владі можна лише подякувати, що курс гривні в 2015 році не став таким як в 90-х в Україні чи як зараз у Венесуелі, що вони спромоглися залучити кредити і віддати значну частину заборгованості.

Тому зоною відповідальності за соціальне становище є період, після якого вдалося стабілізувати ситуацію, до якої привели “нові прокремлівські курси” з купою боргів без грошей.

Але навіть попри це, показники червня 2018 більші ніж ті показники, з якими від нас відходили великі хозяйствєнніки.