Як КМІС сам себе дурником виставив

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Київський міжнародний інститут соціології, відомий публікацією карколомних політичних рейтингів, опублікував результати опитування на тему «Самооцінка відчуття щастя». Тобто простіше, результати опитування – вважають українці себе щасливими чи ні? І вийшов вельми цікавий результат.

Щасливими (тобто однозначно щасливими і швидше щасливими ніж ні) себе назвали 63% опитаних. Ба більше, результат зріс на 10% проти минулого року і виявився найбільшим з 2012 р. Ба більше, кількість осіб, які вважають себе повністю щасливими (37%), виявилась найбільшою з 2001 р.

Опитування КМІС підтверджує, що на рівень відчуття себе щасливим сильно впливає вік людини – серед молоді (18 – 29 років) кількість осіб абсолютно щасливих і таких, що швидше щасливі ніж ні, сягнув 79%.

 

На відчуття себе щасливим сильно впливає рівень добробуту людей, найбільший відсоток щасливих людей (85%) серед тих, хто може дозволити собі купувати деякі коштовні речі і тих, хто може дозволити собі купляти все що завгодно.

На відчуття себе щасливим впливає стан здоров’я – найбільше щасливих людей (88%) виявилося серед тих, хто оцінив своє здоров’я як дуже гарне.

Очевидно, за рік наше суспільство сильно не помолоділо, зміна демографії – це процес довгий. Очевидно, здоров’я нації також принципово не поліпшилося – теж процес нешвидкий. Тож, якщо кількість щасливих людей скаконула на 10% вгору, а кількість абсолютно щасливих людей побила 18-річний рекорд, лишається констатувати – в людей значно поліпшився матеріальний стан. А коли так, треба визнати – КМІС щойно неймовірно обхезався.

Справа як раз таки в політичних рейтингах від КМІС. Згідно рейтингів КМІС, пересічний українець шалено незадоволений нинішньою владою – чинний Президент за рейтингом на 5-7 місці, замість нього українці готові голосувати за Юлію Тимошенко, за Анатолія Гриценка, за Славіка Вакарчука – за кого завгодно, крім нинішніх.

Але ж, шановні, це ж абсурд! Нісенітниця! Від роду віку так було, якщо людина щаслива – вона намагається утримати це відчуття. Їй нічого не треба тоді міняти – її й так влаштовує все. Нас же намагаються переконати що українці настільки особливі, що ставши за рік на 10% щасливішими, вони терміново хочуть поміняти владу, за якої їм щастя привалило. Виключно від гарного життя!.. Але ж так не буває!

Нам відверто кажуть, що усвідомлення себе щасливими напряму пов’язано з матеріальним станом людини. І от кількість щасливих людей в Україні стала більше на 10%, але нас переконують, що в країні все так погано, що люди мріють про зміну влади. Та з якого це? Логічним було б припустити, що якщо жити людям стало важче, то й щасливих людей серед них буде менше. Але опитування свідчить про прямо протилежне! І не чиєсь там опитування, а того самого КМІС! Логічним буде припустити, що десь КМІС збрехав. Або – з динамікою усвідомлення себе українцями щасливими людьми, або – з рейтингами політиків.

Хоча насправді, я думаю, все просто. Опитування на тему «Самооцінка відчуття щастя» КМІС проводить щорічно. І саме цьому опитуванню варто вірити. Бо у всіх рейтингах політиків, від всіх статистичних центрів, наразі з відривом лідирує кандидат «не визначився з вибором» – біля 40%. За такого лідера опитувань, з рейтингами інших політсил, міняючи схему опитування, можна робити що завгодно. А про те, що політичні рейтинги мусять корелюватися з іншими рейтингами – добробуту, щастя, тощо, у КМІС просто забули.

І самі себе пошили в дурні.

Автор