Нам готують новий бунт

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Я нікого не хочу лякати, але мені дуже не сподобався один з останніх спічів журналіста Романа Скрипіна. Процитую дослівно. «Зрозумійте це. Насувається гнів. Правдений, справделивий та одночасно не справделивий і хаотичний… Я попереджаю. Те, що буде восени, не питатиме за нашу освіту, політичні погляди й решта. Чим більше ви будете розумним, тим більше ви дістанете в табло. На нас очікує чорний вересень. Жовтень. І листопад…»

Цікаво… З чого б це такі віщуваня? Роман Скрипін тут навіть не міхо-майданчик описує – він нам змальовує нову гайдамаччину в суміші з більшовицьким бунтом. Але з чого б це? Ви бачите підстави для такої гайдамаччини? Я теж – ні. Тобто галасу в мережах наразі не менше ніж в часи міхо-майданчику, проте правда така, що скажений галас у мережах ще не означає всенародного невдоволення – доведено тим самим міхо-майданчиком. Як пояснює свої передчуття сам Скрипін?

«У вас був не шанс, а гіпер-шанс. 4 роки це дуже багато. Це не “лиш 4 роки”, а “аж 4 роки”! Ви нічого не зробили. Ви не змінили країну відповідно до запитів Майдану й революції Гідності. Про що був Майдан. Про Гідність. Про те, що людина в цій країні не принижуватиметься ніким ніколи. Ви ж, натомість, і далі принижуєте людей. Ви нічого геть зовсім не зробили, аби Людина в цій країні розправила плечі / крила. Ви не відкрили шлюзи можливостей…»

Мені цікаво, Роман Скрипін буває ще десь, крім київських тусівок інтелектуальних зраднюків? В Україні створюється чимало нових підприємств – це для їхніх творців не відкрито шляхів можливостей? Децентралізація дала змогу об’єднаним громадам самим облаштовувати своє життя з грошей податків, які держава тепер залишає ОТГ – це їм не розкрили шлюзів можливостей? Дрібний менеджер з харківської фірми став начальником розвідки армійського батальйону та УБД – це йому не розкрили шлюзів можливостей? ProZorro дала змогу брати участь в тендерах фірмам, які до того про те й не мріяли – це їм не розкрито шлюзів можливостей?

Що? Не всі чиновники ідеальні? Покажіть мені країну, де ідеальні всі 100% чиновників. У нас паршиво працюють суди? А чому ви самі не закінчите юрфак і не станете суддями? Там некомплект по Україні 20% – вас візьмуть обов’язково.

З чого ставатися бунту безглуздому і безжальному, яким лякає нас Скрипін?

З того, що вибори. З того, що забагато зацікавлених сил воліють, аби нинішня команда була від влади усунута. З того, що маніпулювати рейтингами, малюючи Президенту Порошенку 5-7 місце, можна лише допоки найбільш рейтинговий кандидат (40%) – це «ще не визначився з вибором», за кілька місяців до виборів рейтинги зміняться разюче. З того, що Тимошенко з Гриценком припустилися скаженого фальстарту, явно сподіваючись, що зможуть спровокувати команду Порошенка розпочати передвиборчу компанію також достроково, і тим розпорошити свої сили – а не вийшло. Тому що, нарешті, Москві зараз сковирнути Порошенка – це останній шанс вийти чистенькими з того кримсько-донбаського болота, в яке вона залізла. У Росії підняли пенсійних вік. Там підняли ПДВ. Там піднімають інші податки. Російські економісти вже криком кричать, що ситуація – гаплик, і що виною тому – «смішні» санкції.

Звісно, всім їм потрібна перемога. Але схоже на те, що в своїй перемозі вони й самі добряче сумніваються – як про це проговорився Палиця у відеоролику на Ютубі. Тому механізм зрозумілий. Знову на порядок денний виходять Майдани-три, редути та міхо-майданчики. Нам знову готують бунт – і тепер схоже будуть намагатися розбурхати люмпен і гопоту з околиць міст під призабутими більшовицькими гаслами «грабуй награбоване», «експропріацію експропріаторам», «бурштин – копачеві», «ліс – лісорубу», «статки Рошена розділити на юліни тисячі», тощо. Аж до перестрілок у центрі Києва між гопотою і мідл-класом, чиї крамниці грабуватиме гопота. Москва лише аплодуватиме. І неважливо ким у цій ситуації працює Скрипін – він щось знає і намагається попередити, чи він уже погодився бути одним з рупорів майбутнього бунту.

Що робити якщо почнеться? Все те саме, що робили за Майданів-три, редутів і міхо-майданчику. Не піддавайтеся на провокації. Вірте лише очам, вухам і добрим друзям. І просто вірте. Там – знають, що роблять.