Володимир Гройсман перебуває з робочим візитом у Данії (фото)

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман перебуває з робочим візитом у Королівстві Данія.

Протягом доби Глава Уряду проведе двосторонні переговори з Главою Уряду Данії Ларсом Люкке Расмуссеном, зустрінеться з керівниками провідних данських компаній, проведе низку перемовин у Міністерстві закордонних справ Королівства.

Основною подією візиту стане Друга міжнародна конференція з питань реформ в Україні.

Джерело

 

Прем’єр-міністри України та Данії готові надати поштовх економічній співпраці і активно взаємодіяти в протидії агресії, – зустріч Глав Урядів

Україна і Данія готові надати суттєвий поштовх економічній співпраці і активно взаємодіяти в питаннях протидії гібридній агресії. Про це йшлося під час перемовин Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Главою Уряду Королівства Данія Ларсом Люкке Расмуссеном. Свого часу Ларс Люкке Расмуссен був одним з перших високих іноземних гостей, яких Володимир Гройсман приймав у Києві у якості Прем’єр-міністра. І нинішній візит Глави Уряду України в Данію є першим в історії Незалежної України.

Данія є одним з ключових партнерів України в економічній та політичній площині і розглядається, як один з пріоритетних ринків в рамках Експортної стратегії. Минулого року обсяг експорту українських товарів до Данії перевищив 263 млн дол. Втім, як наголосив Володимир Гройсман, такий стан справ не відповідає потенціалу наших країн.

«Нам потрібно надати політичний поштовх нашій співпраці, закликати український та данський бізнес більш активно взаємодіяти між собою, а також спільно протидіяти російській агресії», – сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що Україна декілька кварталів поспіль демонструє позитивну економічну динаміку, а серед ключових пріоритетів роботи Уряду – приватизація, дерегуляція, покращення інвестиційного клімату, модернізація інфраструктури, реформа енергетичного сектору, підготовка до земельної реформи та підтримка аграріїв, розвиток інновацій та подальша реалізація вже започаткованих соціальних реформ – в освіті, пенсійному забезпеченні і системі охорони здоров’я.

У цьому контексті Глава Уряду України відзначив внесок данських експертів у напрацюванні важливих управлінських рішень, зокрема в реалізації Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні та в підтримці діяльності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Сторони висловили впевненість, що запланована на завтра, 27 червня, Конференція з питань реформ в Україні буде успішною.

Окремо співрозмовники торкнулися питання енергетичної співпраці. Данія є одним із світових лідерів у галузі енергозбереження та використання відновлювальних джерел енергії. Тож Україна готова сприяти енергопроектам данських компаній.

Так само Київ розраховує і на подальшу єдність у питанні протидії будівництву газопроводу «Північний потік – 2», як прямій загрозі енергетичній безпеці не лише України, але й європейських країн.

Довідково: Наразі українсько-данське економічне співробітництво розвивається по висхідній та доволі високими темпами. Однією з причин такого збільшення є дія Угоди Україна-ЄС про асоціацію та зону вільної торгівлі. У січні-березні поточного року товарообіг товарами та послугами між Україною та Королівством Данія склав 136,9 млн дол. США. Понад 150 данських компаній вже зараз працюють в Україні, причому найбільше їх розташовано в Західній Україні. Основні сектори діяльності – сільське господарство, ІТ, легка промисловість. Основні статті українського експорту – текстиль, меблі, агропродукція, телекомунікаційні та інформаційні послуги. Основні статті імпорту – продукція машинобудування, фармацевтика, продукція харчової промисловості.

Джерело

 

Україна – не одна і вона може перетворитися в сучасну європейську країну, – Прем’єр-міністр Данії

Україна, яка сьогодні переживає надскладні виклики, – не одна, про неї не забувають. І весь демократичний світ стоїть на позиціях підтримки Києва в його боротьбі проти агресії. Про це сказав Прем’єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

«Хочу похвалити Прем’єр-міністра Гройсмана за те, що вже зроблено в Україні. І я заохочую робити більше. Це буде найкраща відповідь на те, що робить сьогодні Росія. Україна може перетворитися у сучасну державу європейського напрямку. І Данія підтримує Україну на ниві реформ в сфері захисту прав людини, боротьби з корупцією, децентралізації, економічних перетворень», – сказав Ларс Люкке Расмуссен.

Джерело

 

Україна пропонує європейським споживачам надійний спосіб постачання газу, – Володимир Гройсман

Україна пропонує європейським споживачам надійний і захищений спосіб постачання газу – на противагу російському проекту «Північний потік – 2», який є новим видом гібридної зброї. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром Данії Ларсом Люкке Расмуссеном.

«Це не просто газопровід. Це новий вид гібридної зброї, яка поставить в залежність всі країни – споживачі. Україна пропонує захист і надійне постачання газу до європейських споживачів», – сказав Володимир Гройсман.

У свою чергу Ларс Люкке Расмуссен запропонував винести обговорення проекту на загальноєвропейський рівень, з метою серйозно і зважено проаналізувати всі ризики і роль України, як транзитера палива.

Джерело

 

Глава Уряду запросив данський бізнес активно співпрацювати в агросекторі, енергетиці та ІТ

Агросектор, передусім переробка, енергетика, в сегменті енергоефективності, збільшення видобутку енергоносіїв та запровадження «чистої» енергії, розвиток інновацій та інформаційних технологій – найбільш перспективні напрямки співпраці українського й данського бізнесу. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з керівниками провідних данських компаній.

Круглий стіл відбувся в рамках візиту Глави Уряду до Королівства Данія. Учасниками зібрання стали топ-менеджери компаній, які спеціалізуються на виробленні харчової продукції, на формуванні торгових мереж, на логістиці, важкому машинобудуванні тощо.

«У нас є чудова нагода збільшити обсяги торгівлі і інвестицій між Україною й Данією. Сподіваємося, що це засідання стане корисним для інвестицій в Україну з нашої сторони», – підкреслив Томас Буструп, заступник генерального директора Конфедерації данської промисловості.

«Я хочу відзначити, що Уряд України зробив суттєві кроки в реформуванні держави. Ваша ефективність вражає. І це дуже тішить з огляду на те, що ми всі підтримуємо Україну. І коли ми бачимо рухи назустріч розвитку, наша підтримка стає більшою», – наголосив глава компанії «Расмуссен Глойбал», екс-прем’єр-міністр Данії та екс-генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен.

«Ми визначили генеральну лінію і рухаємося до створення нормальних умов ведення бізнесу. У нас є питання, але вони знайдуть своє вирішення. Впровадження економічного зростання є для нас пріоритетом. І ми зацікавлені в подальшому інвестуванні, особливо в сфери, які мають потенціал і можуть стати точками дотику й зростання», – відзначив в свою чергу Володимир Гройсман.

Він наголосив, що порядок денний реформ Уряду – великий. «Сьогодні маємо безпрецедентно якісне законодавство, яке дає нові можливості для інвестицій. Для нас важливо, аби успіх інвесторів був забезпечений», – додав Прем’єр-міністр.

На його думку, сьогодні Україна на шляху фундаментального інституційного розвитку. Реформи ведуться по всіх основних напрямках життєдіяльності країні. Україна потроху стає конкурентною. Змінюється система управління державою. І одна з цілей такої трансформації – зміна економіки України, перетворення її від сировинного типу на економіку інноваційного продукту.

Однією із сфер, де ці зміни найбільш затребувані – енергетика і формування енергонезалежності держави, а також проекти в сегменті енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії. Як підкреслили учасники зустрічі, частка саме «зеленої» енергії в балансі енергоспоживання Данії становить не менше 32%. І Україна може не тільки переймати цей досвід, а і залучати інвестиції під «зелені» проекти різної складності.

Вельми цікавим є агросектор. Україна, як наголосив Прем’єр-міністр, давно довела свій статус важливого гравця на аграрному ринку. Глобально агрокомплекс формує 18% ВВП України та забезпечує понад 42% всього експорту держави. В той же час Данія – один із світових лідерів у постачанні агропродукції і використанні передових інноваційних технологій в агросфері. Поєднання наших можливостей і данського досвіду може дати синергетичний ефект. Підприємці навели статистику, за якою минулого року товарообіг саме в агросекторі між Україною і Данією склав майже 90 млн дол. Це п’ята частина всього товарообігу між державами.

Представники бізнесу наголошували, що бажання інвестувати в Україну – велике. Ключова передумова – продовження курсу реформ. У свою чергу Володимир Гройсман запевнив: Уряд завжди готовий до діалогу і спільного зростання. Тим більше, що потенційно цікаві для данців сфери інвестування – «це точки нашого індустріального зростання», додав Глава Уряду.

Довідково: Станом на кінець минулого року обсяг данських інвестицій в економіку України склав 149,7 млн дол. Окрім агросфери й енергетики, інтерес представляють наші можливості в консультуванні, фармацевтиці і торгівлі.

Наразі українсько-данське економічне співробітництво розвивається по висхідній та доволі високими темпами. Однією з причин такого збільшення є дія Угоди Україна-ЄС про асоціацію та зону вільної торгівлі. У січні-березні поточного року товарообіг товарами та послугами між Україною та Королівством Данія склав 136,9 млн дол. США. Понад 150 данських компаній вже зараз працюють в Україні, причому найбільше їх розташовано в Західній Україні.

Джерело

 

Автор