За результатами виборів в ОТГ відкрито 19 кримінальних проваджень

Найбільше таких фактів – по 5 – виявлено на Одещині та Дніпропетровщині. Відтак Міністерство внутрішніх справ з Нацполіцією та громадянською мережею «ОПОРА» розробили проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, зокрема – в частині посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Про це заступник Голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління повідомив сьогодні, 3 травня.

За його словами, 29 квітня цього року відбулися вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у 40 об’єднаних територіальних громадах на території 17 областей країни. Під час цих виборів поліцейські виявили порушення виборчого законодавства, серед яких найбільш характерними є перешкоджання здійсненню виборчого права та підкуп виборців.

Віталій Невгад зазначив, що за вказаними фактами розпочато 19 кримінальних проваджень. Зокрема, порушення виявлені в Одеській і Дніпропетровській (по 5 фактів), Харківській (3), Кіровоградській (2), а в Запорізькій, Полтавській, Тернопільській та Хмельницькій областях – по 1 такому факту. Наразі правоохоронці проводять необхідні заходи та слідчі дії для встановлення винних осіб і притягнення їх до відповідальності.

«У діючому законодавстві передбачено недостатньо сувору відповідальність за вчинення злочинів зазначеної категорії. Це призводить до відчуття безкарності та спонукає до вчинення їх знову і знову», – наголосив  Віталій Невгад.

Відтак Міністерством внутрішніх справ спільно з Національною поліцією та громадянською мережею «ОПОРА» розроблено проект Закону України № 8270 від 13.04.2018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства». Цей законопроект підтримав Кабінет Міністрів України.

Зокрема, законопроект передбачає внесення змін до низки статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до Кримінального кодексу, законів України «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про всеукраїнський референдум», «Про місцеві вибори».

Начальник ГСУ підкреслив, що прийняття цього законопроекту сприятиме більш ефективній протидії порушенням виборчого законодавства, а також – ефективній діяльності правоохоронців. Крім того, зміни на законодавчому рівні забезпечать формування належних умов для невідворотності покарання для порушників законодавства на виборах.

Джерело