Країна-агресор взялася за огляд суден, що прямують в Україну (документ)

Прикордонниками Донецького прикордонного загону зафіксовано вже декілька випадків зупинки РФ невійськових суден для їх огляду. Судна, починаючи з 30 квітня, окупанти зупиняють щодня для огляду та ідентифікації суднокоманди.

Так, 30 квітня, під час оформлення в Маріупольському порту теплоходу (в суднокоманді – громадяни Туреччини, Грузії, Єгипту, Нігерії), що слідував за маршрутом Греція (Чіос) – Україна (Маріуполь), судно під час проходження Керченської протоки було зупинено прикордонним вартовим кораблем ФСБ РФ. Окупантами був здійснений огляд судна та проведено ідентифікацію членів суднокоманди. Зауважень з боку окупантів не послідувало.

У той же день таким самим чином було зупинено теплохід, що прямував за маршрутом Ізраїль (Ашдод) – Україна (Маріуполь), а його суднокоманда складалася з українців. Наступного дня представники країни-агресора зупинили теплохід під прапором Болгарії (серед екіпажу – громадяни Болгарії), прямуючого за маршрутом Італія (Ногаро) – Україна (Маріуполь).

Деякі судна перевіряють по кілька разів. Так, під час оформлення теплоходу під прапором Мальти (серед екіпажу: 16 громадян України та 2 громадянина Туреччини), прямуючого за маршрутом Італія (Монфальконе) – Україна (Маріуполь), судно під час проходження Керченської протоки було зупинено таким же чином, а вже під час слідування судна рекомендованим курсом в Азовському морі по траверзу Бердянскої Коси його знову було зупинено окупантами для повторного огляду і ідентифікації членів суднокоманди.

Напередодні окупантами зупинено судно під прапором Панами (судокоманда в складі громадян Туреччини і Грузії), який прямував за маршрутом Італія (Маргера) – Україна (Маріуполь).

Зазначимо, що ніяких зауважень при цьому не слідує, однак росіяни почали жорстку політику затримання та огляду суден, які прямують в бік України.

Джерело