Про небезпеку фейкової соціології

Mason Lemberg

Маніпулювання суспільною думкою через так звану “соціологію” – це один з давніх прийомів боротьби і не тільки в політиці.
І дуже шкода, що вплив цього інструменту недооцінюють, адже фейкова соціологія в багатьох випадках індукує справжні результати, змушуючи людей вірити в наявність чи відсутність показників/рейтингів і т.д.
І тут дуже яскравим прикладом є Народний Фронт, який повівшись на Йуліну заказуху в 2015-2016 р.р., спочатку розказував, що рейтинги падають, а потім розказував, що рейтингів немає. Тим самим вони САМІ переконали своїх виборців у власній непопулярності. Це, звісно, моє оціночне судження, але я маю підстави говорити, що воно близьке до істини.

Приблизно те ж саме зараз намагаються зробити з БПП і ПП. Побачивши ПП і оцінивши його життєву позицію, я сумніваюсь, що в них це вийде.
Але деякі представники БПП цьому явно сприяють. Спочатку вони тягнуть в “ефір” зашкварений КМІС (та інші аналогічні ригаловки), який малює те, що хочеш, глорять “за рейтинги”, а потім КМІС малює такі ж “рейтинги” Гриценку з 1,5% підтримки на місцевих виборах чи пхають в другий тур Ляшка, причому малюють так, що Ляшко відібрав половину голосів у Порошенка. Порошенко – це не Йуля і його аудиторію коровою не візьмеш на п’ятому році війни.

Але зашквари КМІСу знають не так багато людей, і проаналізувати зміну результату теж не багато зможуть. Більшість сприймає ці цифри.

Так, реакція різна.
Хтось хапається за голову і переконується в тому, що треба підтримувати ПП, бо альтернатива – пздц.
Але є й такі, що намагаються прийняти цифри, намагаючись знайти щось хороше в Ляшку чи Гриценку. І це проблема, точніше тільки частина проблеми.

Бо рейтинги для влади таки важливі, особливо в умовах, коли міські божевільні і олігархічні ЗМІ нав’язують суспільству думку, що влада нелегітимна, і кожен раз намагаються впливати на силовиків цією ж думкою.
Особливо в ситуації, коли потрібно формувати міжнародний фронт, а якась ригаловка малює Президенту рейтинг 6%.
Особливо в ситуації, коли потрібно приймати закони, зберегти керованість коаліції, а в коаліційних партіях купа кар’єристів, які ладні в кожний момент звалити де тепліше.
Особливо в ситуації, коли цими фейковими “рейтингами” будуть намагатися апелювати до справжніх результатів виборів.

Я розумію, що Банкова знає +/- реальну картину, розумію, що є результати місцевих виборів, результати виборів в ОТГ… АЛЕ давати конкурентам маніпулювати суспільством з допомогою фейкової соціології – це не правильний шлях.