У ГПУ відбулась нарада щодо підсумків роботи органів прокуратури у 2017 році (фото, відео, інфографіка)

У середу, 21 лютого 2018 року, під головуванням Генерального прокуратура України Юрія Луценка відбулась нарада щодо підсумків роботи органів прокуратури у 2017 році. Участь у заході взяли заступники Генерального прокурора, керівники структурних підрозділів Генеральної прокуратури України, а також прокурори областей.

«Ми зібралися для обговорення результатів діяльності органів прокуратури України за 2017 рік, крім того ми уточнимо і завдання, які стоять перед нами у поточному році», – зазначив Юрій Луценко, розпочинаючи нараду.

За словами Генерального прокурора України, одним з основних напрямків минулого року було реформування органів прокуратури.

Так, з часу впровадження реформ чисельність органів прокуратури скоротилася майже на 20%. Разом з тим, було запроваджено відкриті конкурси на посади прокурорів, на сьогодні 78% кандидатів, які пройшли перший етап конкурсного відбору, з-поза системи. Також на конкурсних засадах оновлено кадровий склад Генеральної інспекції. На повну потужність запрацювали органи прокурорського самоврядування. За рекомендаціями Ради прокурорів загалом призначено 25 керівників регіональних прокуратур, їх заступників, а також керівників місцевих прокуратур. Працює Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів і за її рішеннями вже 75 прокурорів притягнуто до відповідальності.

«Ключовим моментом докорінної реформи системи органів прокуратури України була зміна її функцій», – зауважив Юрій Луценко та зазначив, що було приведено у дію розведення функцій досудового розслідування та прокурорського нагляду за ним у формі процесуального керівництва.

У той же час Генеральний прокурор України наголосив, що цього року реформи будуть продовжуватись і очікується реалізація ще кількох напрямків у цій сфері.

За словами Юрія Луценка, сьогодення диктує потребу у все більшому переході від паперових до електронних форм роботи. «Уже прийнято у дослідну експлуатацію у Генпрокуратурі та прокуратурі АР Крим систему електронного документообігу, яка триватиме до кінця року. Після успішного тестування та подальшого впровадження її на місцях максимально скоротиться час проходження документів від керівника до безпосередніх виконавців», – зауважив Генеральний прокурор і додав: «Майбутнє прогнозує нам потребу у запровадженні електронного кримінального провадження та автоматичне формування звітності про слідчу роботу на базі ЄРДР».

«Одночасно із внутрішніми змінами та незважаючи на зовнішній скепсис, органи прокуратури змогли довести свою ефективність і результативність», – підкреслив Юрій Луценко.

Зокрема, як повідомив Генеральний прокурор України, реалізацією представницьких повноважень за позовами прокурорів на користь держави повернуто понад 10 млрд грн. Повернуто та попереджено незаконне надання 126 ти га земель. Реалізовано механізм спецконфіскації майна, і до держави повернуто активи, вкрадені злочинними організаціями, створеними В.Януковичем та С.Курченком. За основними показниками слідчої роботи було досягнуто кращого результату, ніж у 2016 році, так, до суду скеровано понад 5,7 тис обвинувальних актів.

Також не припиняється розслідування справ по Майдану. Так, наразі отримано дозвіл суду на проведення процедури заочного засудження у провадженні щодо організаторів розстрілів на Майдані, зокрема, екс-президента В.Януковича.

Окрім того, Юрій Луценко наголосив на актуальності питання завершення слідства у провадженнях ГПУ, фігурантами яких є екс-високопосадовці та пов’язані з ними особи, стосовно яких учергове Радою Європейського Союзу продовжено дію обмежувальних заходів.

«Санкції не триватимуть вічно. Тому ми докладемо максимум зусиль для завершення розслідування цих злочинів та досягнення справедливості у суді», – наголосив Генеральний прокурор, звертаючись до керівників окремих підрозділів.

«Минулого року на нараді ми домовились, що протидія корупції є нашим другим фронтом», – нагадав Юрій Луценко та зазначив, що спільними зусиллями з іншими правоохоронними органами торік в Україні викрито понад 9 тис корупційних правопорушень. Одночасно Генеральний прокурор України наголосив на необхідності внесення змін до законодавства з метою посилення кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, щоб проведена робота не була даремною.

«Цього року має бути більше затриманих корупціонерів, більше засуджених корупціонерів, більше повернутих вкрадених коштів та земель», – констатував Юрій Луценко, завершуючи свій виступ.

Джерело

 

«Тільки через системні рішення ми зможемо закрити доступ до системної корупції» – Юрій Луценко

Кількість злочинів та засуджених корупціонерів не є мірилом протидії корупції в будь-якій країні. Необхідно ламати схеми, які дозволяють розкрадати державні кошти в найбільших масштабах. І у нас за останні роки є успіхи на цьому напрямку. Про це під час підсумкової наради повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Він наголосив, що щорічні збитки від корупції у газовому секторі економіки складали щонайменше 2,5 мільярди доларів США. “Такі суми щороку крали через подвійну ціну на газ – маленьку для населення, велику для промисловості. Відповідно, потрібну ціну відправляли своїм підприємствам і збирали «кеш». Сьогодні цієї схеми немає”, – зауважив Юрій Луценко.

Він також нагадав, що раніше діяли так звані податкові майданчики, але ситуація змінилася і «сьогодні ми не маємо відкатів, тобто хабарів, з ПДВ, бо він начисляється автоматично».

Також Генпрокурор наголосив на позитивності функціонування програми державних закупівель ProZorro. За його словами, це дозволяє підвищити прозорість закупівель за рахунок надання публічного доступу до даних; зростання ефективності закупівель завдяки розвитку конкуренції між торговельними майданчиками тощо.

Генеральний прокурор зазначив, що сумарний економічний ефект від усіх цих запроваджень сягає 6-7 мільярдів гривень, – а це 6% від ВВП.

«На черзі три наступні кроки державного одужання: знищення корумпованих схем на митниці, боротьба з корупцією при отриманні дозволів на видобуток тих чи інших надр та в секторі економіки через приватизацію державних підприємств. Тільки через системні рішення ми зможемо закрити доступ до системної корупції», – підсумував Юрій Луценко.

Джерело