Тиждень арештів 16–22 травня

Новий перелік зухвалих злочинів Київської хунти. Запасіться терпінням, протягом тижня хунта почудила так, що очі рогом лізуть. В наборі все – від адвоката, що ожив, до заарештованої бабусі-комуністки.

На початку – події тижня.

Звільнення тижня: начальника Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції Іллю Киву звільнили з поліції, а він подає до суду на Саакашвілі за “кримінального авторитета” і звинувачення в корупції.

Суд тижня: київський апеляційний господарський суд відмовився визнавати недійсним рішення Господарського суду Києва – рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладення на “Газпром” штрафу 85,966 млрд грн. лишається в силі.

Затримання тижня: працівник міграційної служби намагався з’їсти хабар. Служба безпеки України спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою поліції викрили на хабарі начальника одного з районних секторів Державної міграційної служби в Хмельницькій області. Чиновник вимагав від жителя Хмельниччини 1600 гривень за прискорення оформлення закордонного паспорта. Під час затримання здирник намагався позбутися речових доказів і спробував з’їсти гроші.

Арешт тижня: акціонера KVV Group Євгена Казьміна заарештовано за підозрою у фінансуванні сепаратизму. В компанії кажуть про рейдерство. Серед підозр, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, – фінансування органів окупанта (РФ) в Криму шляхом сплати податків, зборів та інших платежів, здійснених з метою зміни меж території та державного кордону України. До суду подано матеріали, сутність яких – безпосереднє управління Казьміним будівництва житла в окупованому Криму, частина з якого призначена для безкоштовного виділення працівникам ФСБ й МВС РФ.

Скандал тижня: прокуратура Київської області закрила гучну кримінальну справу про зникнення матеріальних цінностей із Межигір’я, зокрема, й знаменитого “золотого батона”, котрий був “символом” режиму Януковича.

Курйоз тижня: у Харкові бабуся-комуністка на знак протесту “мінувала” метро – шість станцій які підлягають перейменуванню в рамках декомунізації.

І далі – перелік за хронологією.

16 ТРАВНЯ, ПОНЕДІЛОК

В Івано-Франківську співробітники СБУ затримали двох працівників поліції на хабарі у 10 тисяч гривень за “безперешкодну” роботу масажного салону.

Почався посилений контроль за вагою фур на Херсонщині та Миколаївщині.

У Тростянці Вінницької області голову Тростянецької РДА Леоніда Лобаня кинули в сміттєвий бак і облили зеленкою. Громадські активісти пов’язують ці події із неоднозначним ставленням місцевого населення і влади до інвестиційних планів великого українського виробника курятини з розміщення виробничих потужностей на розпайованих землях району.

Новопризначений голова ПАТ “Укрзалізниця” Войцех Балчун вступив на цю посаду.

Одеський адвокат Олександр Погорілий, про вбивство якого повідомлялося раніше, виявився живим. Поширення інформації про смерть юриста було частиною операції, проведеної співробітниками центрального апарату України. Співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали кілерів із зброєю в руках під час пересування на транспортному засобі (“Шістка”) з кримськими номерами. Також затриманий посередник.

Патрульна поліція Івано-Франківська двічі оштрафувала водія автомобіля Toyota Land Cruiser, який припаркувався з порушенням правил дорожнього руху (ПДР) і розмовляв по мобільному телефону.

Нацгвардія отримала першу партію БТР з німецькими двигунами.

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе та міністр юстиції Павло Петренко презентували нове управління у складі поліції, яке контролюватиме дотримання прав людини в слідчих ізоляторах.

В Україні на 32% зросла кількість людей, готових повідомляти про корупцію правоохоронним органам – “Transparency International (ТІ) Україна”.

Підозрюваних у зникненні 25-річного Тараса Познякова, зниклого на початку квітня дорогою зі Львова до Києва, Інтерпол оголосив у міжнародний розшук.

17 ТРАВНЯ, ВІВТОРОК

Івано-Франківський міський суд взяв під варту начальника відділу територіального управління департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України. Його звинувачують у «кришуванні» наркозлочинності.

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали секретаря комітету з державних закупівель ДП “Українські екологічні інвестиції” за підозрою у замаху на розтрату державних коштів Кримінального кодексу України), отриманих згідно Кіотського протоколу.

Росіянка Анастасія Леонова, яку підозрюють у підготовці теракту в Києві, знову покинула СІЗО.

Слідчі Генпрокуратури досі не отримали відповіді від Інтерполу про те, чи значиться в міжнародному розшуку колишній депутат Верховної Ради Юрій Іванющенко. Є припущення оперативних підрозділів про перебування на території РФ.

Правоохоронці затримали в службовому кабінеті заступника директора одного з інститутів, яка вимагала від студента 10 тисяч гривень за допомогу в успішній здачі іспитів. Жінку затримали під час одержання неправомірної вигоди.

Керівник регіонального главку Нацполіції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе звільнив двох поліцейських, затриманих патрульними за скоєння ДТП. Аварія сталася вночі проти 16 травня – на перехресті вулиць Люстдорфська дорога і Купріна.

Український хакер Вадим Єрмолович визнав себе винним у причетності до групи, яка викрадала на світових ринках бізнес-інформацію й отримала близько 100 мільйонів доларів незаконного прибутку. Прокуратура США звинувачує трьох хакерів і сімох трейдерів, багато яких пов’язані з Росією, в крадіжці в період з лютого 2010-го до серпня 2015 року неопублікованих даних агенцій Business Wire, Marketwired і PR Newswire.

Міністерство оборони України прийняло на озброєння Збройних сил новий піхотний кулемет вітчизняного виробництва. “Маяк КМ-7,62”. Таким чином, з початку року на озброєння української армії прийнято вже п`ять нових зразків озброєння та військової техніки.

Народний депутат фракції БПП Володимир Ар’єв узяв самовідвід із ТСК з питань політичної корупції та офшорних компаній. Причина – попередня співпраця з фахівець у містобудуванні і транспорті Віталій Кононенко, батьком Ігоря Кононенка.

У Львові загострилася ворожнеча між вірменською та азербайджанською діаспорами. Поблизу кафе на вул. Чернівецькій у Львові виникла масова бійка між іноземцями, під час якої було травмовано шістьох осіб. За словами очевидців, участь у бійці брали близько 20 чоловіків віком від 25 до 45 років, котрі також застосовували травматичну зброю. Коли на місце приїхали правоохоронці, біля кафе залишились лише травмовані, а інші учасники встигли втекти на автомобілі.

ВР відхилила законопроект щодо встановлення кримінальної відповідальності для “злодіїв у законі”.

Верховна Рада змінила закон про телерадіомовлення: передачі РФ не будуть вважати європейськими.

Служба безпеки України запобігла терористичному акту в Новоайдарському районі Луганської області. Співробітники СБУ спільно з поліцією “затримали терористку безпосередньо перед спробою підірвати гранату у людному місці”. Мешканка села Трьохізбенка була завербована терористами ЛНР як інформаторка та посібниця.

Верховна Рада України направила на доопрацювання в профільний комітет проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

У розстрілах учасників Євромайдану брали участь 23 екс-співробітника спеціальної роти “Беркут” – ГПУ.

Чоловік з Обухова звинувачує поліцейських у груповому згвалтуванні та вбивстві своєї 37-річної дружини, з якими та відпочивала на “травневі”.

ГПУ збирає свідчення кримських татар, потерпілих від сталінської депортації.

В Одесі затримали угруповання, яке займалося викраденнями людей, шантажем та вбивствами. Упродовж кількох років жертвами здебільшого ставали люди із соціально незахищених верств населення, яких викрадали і змушували переоформляти нерухомість на членів банди.

Для біженців з ОРДЛО та Криму скасовано випробувальний термін при прийомі на роботу. Верховна Рада прийняла закон “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийомі на роботу”.

За рішенням суду у Луцьку на державному аукціоні вперше в Україні продали житло сім’ї, яка заборгувала за комунальні послуги 50 тисяч гривень.

18 ТРАВНЯ, СЕРЕДА

На Житомирщині СБУ затримала скупників бурштину з камінням вартістю 4 мільйони гривень.

Співробітники Служби безпеки України у Білій Церкві припинили діяльність конвертаційного центру, що обслуговував бізнесменів, які “заробляли” на здійсненні державних закупівель.

Одеський апеляційний суд виніс остаточне рішення про конфіскацію турецької рибопромислової шхуни ZOR і понад 14 кілометрів сіток як знаряддя вилову риби на користь держави Україна.

Президент Петро Порошенко розширив коло осіб, які можуть просити про помилування засудженого близькими родичами і захисниками засудженого, а також омбудсменами – опубліковано відповідний указ.

Міністр юстиції Павло Петренко дав зрозуміти, що Мін’юст не буде подавати запити своїм колегам у РФ щодо проведення відеоконференції для допиту екс-президента Віктора Януковича. Допитувати екс-президента будуть лише особисто.

Кабінет Міністрів України звільнив Ганну Вронську з посади заступника міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції.

Проросійські терористи з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) під час перемовин у Мінську цілковито заблокували процес звільнення заручників. Звільняти заручників вони готові лише після амністії – фактично, шантаж.

Екс-кандидат у мери Ужгорода Волошин на будівництві свого ресторану прострілив ногу перевіряючому. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 4 статті 296КК (хуліганство із застосуванням зброї). Обставини інциденту з’ясовують слідчі.

19 ТРАВНЯ, ЧЕТВЕР

У Запоріжжі співробітники СБУ заблокували роботу телекомунікаційного обладнання, яке використовувалося російськими спецслужбами для координації дій бойовиків терористичних організацій “ДНР/ЛНР”. Під час обшуків правоохоронці вилучили 42 програмних комплекси, сім-банки, комп’ютерну техніку та велику кількість сім-карт на загальну суму майже 350 тисяч гривень.

Оперативники Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, спільно з працівниками поліції Сумщини затримали членів організованої злочинної групи сутенерів, які діяли на території п’яти областей України.

Колишні міністри оборони відчужували і продавали військове майно, – комітет нацоборони.

У Чернігові вночі поліція із застосуванням зброї затримала групу злодіїв, один правоохоронець зазнав ножових поранень.

Правоохоронці затримали кіберзлодіїв, які розробили вірус, що допомагав їм грабувати банкомати по усій Україні. Наразі поліції відомо про 30 обкрадених банкоматів. Збитки банківських установ перевищують 5 мільйонів гривень.

Омбудсмен просить Службу безпеки України провести службове розслідування щодо перевірки та поширення у ЗМІ працівниками СБУ документів журналіста Ярослава Бондаренка.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив про створення зон тимчасового митного контролю на двох перевалах при в’їзді на Закарпатті для ефективнішої боротьби з контрабандою.

Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро, а Дніпродзержинськ – на Кам’янське.

Сайт “Миротворець”, який опинився в центрі скандалу через публікації особистих даних журналістів, які отримали акредитацію на окупованому Донбасі, відновив свою роботу.

Сєверодонецький міський суд виніс вирок члену диверсійної групи, що готувала терористичні акти проти українських військових та мирних жителів під час святкування у місті Дня Незалежності. Одного з диверсантів затримали 24 серпня, решту учасників групи – через кілька днів. Бойовиком виявився мешканець Новоайдарського району Олег Єремеєнко, 49 років. Терориста засуджено до дев’яти років позбавлення волі.

У Кривому Розі стартувала нова поліція.

ГПУ ідентифікувала ще двох “беркутівців”, які розстрілювали активістів Євромайдану на Інститутській.

СБУ затримала чиновників КМДА та Держслужби з надзвичайних ситуацій за вимагання хабарів з керівників газозаправних станцій. Співробітники спецслужби затримали чиновника КМДА та посередника адвоката в одному з київських офісних центрів. Зловмисники “стягували” шістдесят тисяч гривень данини за дві заправки від керівника мережі станцій. Правоохоронці задокументували отримання здирниками ще 120 тисяч гривень хабарів за два останніх місяці.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що проводиться розслідування щодо виведення коштів банків-банкрутів в розмірі майже 10 млрд грн.

20 ТРАВНЯ, П’ЯТНИЦЯ

У Харківській області засудили колишнього бійця батальйону “Айдар”, який вивіз із зони бойових дій арсенал боєприпасів.

В Оратівському районі на Вінниччині силовики припинили діяльність потужного підпільного спиртзаводу та вилучили спиртосуміші вартістю 3,5 мільйона гривень.

Служба безпеки України затримала в Києві іноземця, причетного до діяльності міжнародної терористичної організації “Аль-Каїда”. Особа перебувала у міжнародному розшуку.

Сайт центра “Миротворець” опублікував вибачення за публікацію від 12 травня списку журналістів, акредитованих терористичною організацією “ДНР” – бо той виявився «не першої свіжості». Водночас сайт опублікував оновлений список.

Співробітники служби безпеки викрили у районі проведення антитерористичної операції велику фінансову оборудку з використанням міжнародних платіжних систем. Зловмисники встигли нелегально “прокрутити” понад 50 мільйонів гривень, з яких не сплатили державі 4,5 мільйона гривень податків. За оперативною інформацією, серед користувачів нелегального сервісу були мешканці тимчасово окупованих терористами територій.

Контррозвідники Служби безпеки України спільно з працівниками антикорупційного підрозділу Держслужби з надзвичайних ситуацій викрили діяльність резидентури ФСБ РФ, що вела розвідувально-підривну діяльність на території північних районів Луганщини.

Служби безпеки встановила всіх учасників терористичної групи, яка намагалася дестабілізувати ситуацію на Херсонщині, безпосереднього виконавця теракту оголошено у розшук. Безпосереднім виконавцем теракту 15 квітня 2016 року в Новоолексіївці Генічеського району є мешканець Ізмаїла Іоргов Микола Васильович. Як відомо, тоді внаслідок вибуху одна людина загинула, шестеро отримали поранення.

Прокуратура закрила кримінальне провадження за підозрою в державній зраді проти колишнього начальника управління Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова.

Суд дозволив ГПУ вимагати від YouTube особистих даних користувача, котрий розмістив відео “Як Чеботар пісок продавав”.

Національне антикорупційне бюро затримало прокурора Херсонської місцевої прокуратури за одержання хабара у розмірі 25 тис. дол.

“Фідобанк” визнано неплатоспроможним і на місяць введено тимчасову адміністрацію.

21 ТРАВНЯ, СУБОТА

Затриманого в рамках розслідування справи про незаконне вивезення 30 тис. тонн цукру зі складів “Аграрного фонду” заступника прокурора Київської області Олександра Колесника взяли під варту на 2 місяці.

Президент Петро Порошенко звільнив Віктора Шмігеля з посади голови Вінницької райадміністрації.

Служба безпеки України перевіряє оприлюднені сайтом “Миротворець” списки, і ті хто, прикриваючись журналістськими посвідченнями, шпигують проти України, будуть притягнуті до відповідальності – Юрій Тандит.

В Донецькій області за період бойових дій загинуло 50 дітей, 138 отримали поранення, 20 неповнолітніх через обстріли залишилися сиротами.

22 ТРАВНЯ, НЕДІЛЯ

У Луганській області співробітники Служби безпеки України затримали мешканця Сєверодонецька, який за вказівкою бойовиків з “спецпідрозділу МВД ЛНР” підшукував місце для здійснення диверсії проти сил антитерористичної операції. Під час обшуків за місцем проживання терориста співробітники спецслужби вилучили, зокрема засоби зв’язку з доказами отримання диверсійного завдання.

На Полтавщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою блокувала міжнародний канал контрабанди наркотиків з Європи. Оперативники спецслужби затримали у Кременчуці 50-річного організатора наркотрафіку – 12 разів засудженого за злочини насильницького характеру та наркотики – при одержанні посилки із 700 пігулками трамадолу та 500 пігулками ефедрину. Під час обшуку за місцем проживання зловмисника правоохоронці виявили нарколабораторію та велику кількість гашишу, марихуани, метадону та амфетаміну. Приблизна вартість вилучених наркотиків за цінами «чорного ринку» становить понад 500 тисяч гривень.

Наче – все. Що забув – пишіть. І до зустрічі за тиждень під тегом тижденьарештів_2016.

Автор