Про Казахстан

Мав ду-у-у-у-уже цікаву розмову з товаришем, який тривалий час працює за контрактом у Казахстані і буквально щойно приїхав звідти – то має інфу, що називається, з перших рук.

В Алмати, Астані, Атирау, Актобе, Уральську центральні площі, як і в інших великих містах, виявилися оточеними силовиками. Також надходили повідомлення про затримання десятків громадян, в тому числі журналістів в Астані, Атирау, Алмати, Уральську і Шимкенті. В країні вирублений російський сектор “ВКонтакті” та інших соцмережах, у великих містах вирубають інтернет і мобільний зв’язок.

Чому?

21 травня у різних містах Казахстану люди намагалися зібратися на мирні мітинги, щоб висловити свою незгоду з земельною реформою, яка передбачає приватизацію аграрних земель і можливість їхньої тривалої оренди іноземцями. Читайте – китайцями і… американцями.

Зрозуміли? Вийти на мітинги… В низці міст водночас… Під гаслом “Нас продають китайцям”…

Товариш, з яким яспілкувався, розповів кілька цікавих деталей.

1. Китайських і штатівських концесій в Казахстані уже – до фіга й трошки. Нинішня земельна реформа всього лише – внесення окремих уточнень в те, що існувало раніше;

2. За його даними в Оренбургській області Росії вже створені наметові містечка і польові кухні для прийому біженців.

3. Північна частина Казахстану – це практично наш Крим, регіон де більшість населення – росіяни, де ду-у-у-уже сильні проросійські настрої і неймовірно кипить обурення “казахським націоналізмом”.

4. За збігом обставин, північна частина Казахстану – це ще й нафтові родовища, наразі – джерело основної казахської експортної одиниці.

5. За чутками що дійшли до мого товариша, на 9 травня Назарбаєв з’їздив до Путіна і висунув йому якісь цікаві вимоги. Можливо – зажадав бабла за дружбу (по Казахстану економічна криза вдарила навіть сильніше ніж по РФ, там більшість промисловості була орієнтовано на Росію). Альтернатива – Казахстан остаточно уходить в орбіту Китаю і США. Хай це поєднання вас не засмучує – Пекін зараз докладає титанічних зусиль аби підтримувати з Вашингтоном “мир, дружбу, жуйку”, конфліктів через Казахстан Китай з Штатами не розпочне (хоча й торгуватиметься до останнього), тож розрахунок Назарбаєва вірний – віддатися не одному монстру, а двом зразу, і хай сваряться між собою. Пригадуємо фільм “Склянка води” і лекцію сера Генрі про одну маленьку державу і дві великі.

На лихо – держав три. І одна з них керується не законом, а свавіллям.

Товариш з яким я балакав, вважає що акції протесту інспіровані Кремлем з метою, або – повалити Назарбаєва, або – створити в країні кризу, ініціювати створення на північному Казахстані їхньої ДиРи і відторгнути від Казахстану російсько-нафтові райони.

Так це чи ні – покаже час. Так само, як і те, з’їсть світ ще й цей вихиляс Москви, чи таки відреагує?

І ще. Знаєте чому від Голодомору більше за всіх постраждали Україна і Казахстан? Бо саме українці (в загонах отаманів) і казахи (басмачі) довше всіх опиралися опануванню своїх країн більшовиками.

Автор