Розпочалося кваліфікаційне оцінювання 999 діючих суддів

30 жовтня 2017 року розпочалося кваліфікаційне оцінювання 999 діючих суддів, під час якого вони мають підтвердити свою компетентність, професійну етику та доброчесність.

Статтею 84 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що судді, які мають бажання пройти кваліфікаційне оцінювання, мають подати до Комісії відповідну заяву.

Тестування проходять такі категорії суддів:

  • cудді, у яких закінчилися повноваження (ті, яких було призначено на посаду судді на п’ятирічний термін);
  • судді віком 60 років і старше;
  • судді апеляційних судів, які подавали заяву на проведення стосовно них оцінювання.

Кваліфікаційне оцінювання – це процедура визначення здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді або відповідності судді займаній посаді, яку проводить Вища кваліфікаційна комісії суддів України. У рамках судової реформи всі діючі судді мають пройти таке оцінювання. Судді, які складуть оцінювання незадовільно, будуть звільнені.

Кваліфікаційне оцінювання складається з таких етапів: тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, іспит, співбесіда за результатами дослідження досьє.

Тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей триватиме з 30 жовтня до 9 листопада 2017 року. У перший день склали відповідні тести 105 суддів зі 111, допущених до іспиту.

Вперше тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей у судовій системі відбулося під час конкурсу до Верховного Суду.

«Це був специфічний відбір із застосуванням рекордної кількості методик – найбільш широкої, порівняно з аналогічними тестуваннями в інших органах. Необхідно було прискіпливо, точно оцінити багато показників», – розповіла  під час презентації методології оцінки морально-психологічних якостей суддів Анастасія Дьоміна, представник міжнародної компанії OS Ukraine, яка проводить психологічні тестування.

Експерт повідомила, що методики, які використовуватимуться під час кваліфікаційного оцінювання діючих суддів, подібні до тих, що були задіяні під час конкурсу до Верховного Суду.

«Оцінюватимуться чотири блоки: особиста компетентність, соціальна компетентність, доброчесність та професійна етика», – зауважила Анастасія Дьоміна та пояснила: «Ми будемо з’ясовувати рівень співпадіння показників із ідеальним профілем: високий, середній або низький».

Отже, судді складатимуть тести відповідно до чотирьох методик:

  • MMPI-2 – для оцінювання патопсихологічних ризиків та визначення стресостійкості;
  • опитувальник  «Велика п’ятірка», який є основним для побудови профілю особистості (близько 11 показників);
  • HCS IntegrityCheck – оцінювання інтегративності  (доброчесності);
  • Psymetrics – тест, який досліджує абстрактне, логічне та вербальне мислення.

«У результаті ми отримаємо звіт, у якому буде визначено показники, рівень їх прояву, збіг з ідеальним профілем тощо. Заключний етап – співбесіда з психологом для уточнення результатів», – пояснила експерт.

Анастасія Дьоміна звернула увагу на правильність застосування професійної термінології:

«Під час конкурсу до Верховного Суду термін «лояльність» викликав непорозуміння у громадському секторі. Водночас його значення на побутовому рівні відрізняється від того, яке використовують експерти. У даному випадку критерій «лояльність» відповідає сентенції «стійкість робочої мотивації». Це сповідування цінностей організації, в якій ти працюєш. Йдеться про професійну термінологію. Цей приклад пояснює, чому доступ до методик, звітів є обмеженим навіть для кандидатів», – додала експерт.

Проведення тестування особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей відбувається за підтримки проекту ЄС «Підтримка впровадженню реформи у сфері юстиції в Україні».

Координатор проекту Довідас Віткаускас звернув увагу, що під час оцінювання психологічні тести мають сприйматися у сукупності з іншою інформацією про кандидата.

 «Психологічні тести оцінюють ризики, тобто вони оцінюють майбутнє. Це відомості, які кандидат надає про себе. Водночас ВККСУ досліджує всю наявну інформацію про кандидата, щоб оцінити його особистість», – зауважив Довідас Віткаускас.

 

 

Джерело

Автор