La cosa perduta, або чому бабуля має розмотувати бойовий руль на голові

Mason Lemberg

Бо бабуля програла вибори.

Серед усіх партій, які брали участь у вчорашніх місцевих виборах, не було жодної іншої партії, яка б мусила перемагати настільки, наскільки мусила перемагати БЮТ.

Поясню чому:
1) Це перші, з часу проведення місцевих виборів в 2015 році, значущі вибори, що охоплювали значну частину країни. Кількість зареєстрованих виборців – понад 1,3 млн. осіб.
2) Вибори відбувалися в селах і провінційних містах, а це основна аудиторія рулеголової бабулі.
На виборах 2015 року бабуля виграла саме там. Причому виграла розгромно, програвши так само розгромно в усіх великих містах.
Тому, якщо бабуля націлилась вигравати надалі, вона мала б вчора розгромно вигравати провінційні вибори.
Місцеві вибори в 2015 році бабуля програла БПП з рахунком 19,5% на 12,1%, вигравши в провінційних містах з результатом 25% і більше. Тому, щоб сподіватись на президентство чи парламентську більшість, бабуля мала вигравати провінцію з підтримкою більше 40%, як мінімум. В той час коли для інших партій, в тому числі для БПП, перемога була не настільки критичною.
3) Основна частина виборчих округів розміщена в областях, які є електоральним оплотом бабулі – Суми, Житомир, Черкаси та інші області центральної України. Там, в провінції, вона змушена була перемагати, так щоб загальний результат цих виборів, з врахуванням сприятливого географічного фактору, складав не менше 50%. Тоді можна було б розраховувати на успіх на наступних президентських виборах і можливість формування коаліційного уряду на парламентських виборах.

Але….
Бабуля виграла 13 ОТГ з 201.
І це провал.
Особливо відчутний цей провал на фоні того, що БПП взяло 60 ОТГ.

Але ж… там ще депутати, ще не порахували… БПП каже, що по депутатах вони теж виграли, а бабуля каже, що вона виграла… Як з цим бути?
По-перше: Бабуля і тут не змогла не сфальсифікувати і не збрехати. Якщо ви порахуєте її цифри “паралельної реальності” по всіх партіях, то вийде 2500 осіб, в той час як БПП дає цифри з порахованих 3500 мандатів, а всього було 4500 мандатів.
По-друге: Дані про кількість депутатів партій на місцевих виборах абсолютно ніяк не корелюються і не проектуються на парламентські чи президентські вибори. Бо в селах на місцевих виборах голосують не за БЮТ і не за БПП. В селах на місцевих виборах голосують за Міська з яким п’ють горілку і за сусідку Гальку. Тобто, партійний результат виборів на провінційних ОТГ свідчить про ефективність формування партією своїх низових організацій, наскільки рядові члени партії є авторитетними в своїх громадах.

Але ж… за голову ОТГ теж голосують ті, що знають його особисто. Так, великим чином, завдяки особистісним факторам.

Але, з іншої сторони – обраний голова від партії свідчить про те, що рівень опозиційності до партії менше рівня лояльності. Тобто, по результатах виборів, рівень опозиційності до бабулі більше ніж рівень опозиційності до Петра.

Але, з іншої сторони, об’єднані громади налічують тисячі мешканців, більше 10 тис. в окремих випадках, і в таких випадках, виборці, які не знають кандидата настільки тісно, вже зважають на партійність.
Тому, не без впливу факторів, пов’язаних з особистісним відношенням виборців до кандидатів на голови ОТГ, результати виборів голів ОТГ можна проектувати на парламентські чи президентські вибори.
Звісно, якщо б БПП взяло 60 ОТГ, а БЮТ 45, то нічого не було б зрозуміло, бо вплив особистісних факторів кандидатів може знівелювати цей розрив і зробити його протилежним на парламентських виборах.
Та коли кандидат в президенти чи прем’єри “на своєму полі” набирає 13 ОТГ з 201, поступившись конкуренту 50 ОТГ, то результат більш ніж красномовний.

Але ж… за БПП взяло не 60, а 115 мандатів.
Я би застеріг партію від надмірного глорення своєї перемоги. Так, з однієї сторони, в тих 55 округах БПП не виставляла інших кандидатів, а підтримувала самовисуванця, але перемогою можна вважати тільки той результат, де кандидат відкрито вказував на підтримку БПП, тобто люди ідентифікували кандидата як представника БПП.

Таким чином, вчора сталася дуже важлива подія для української політики. Бабуля провалилася на виборах в своїй твердині.
Більш того, враховуючи, що в багатьох випадках, її кандидатів сприймали як опозицію владним кандидатам (тобто вони акумулювали протестний електорат), в мене для неї ще сумніші новини, бо з такими результатами як вчора, на фоні всяких малочленних (але відбираючих голоси) гриценків і добродомових, вона не виходить навіть в другий тур.

І не бути бабулі ні дівкою, ні президентом.

П.С. В епітеті “бабуля” немає жодної гендерної чи вікової дискримінації. Це характеристика політичного суб’єкта, який досі намагаються позиціонувати як політичний секс-символ. Але що день, то огидніше виглядає ця штучність, возведена в манямірок. В усіх сенсах, в т.ч. в політичному.

П.П.С. Результати виборів 2015 року коментом нижче.


Додатково

Результати місцевих виборів-2015

 

Автор