НБУ за 9 місяців 2017 року направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 36 банків

Національний банк України продовжує надавати правоохоронцям відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність та використовуватися для виявлення, припинення та попередження такої діяльності.

За 9 місяців 2017 року НБУ надіслав до правоохоронних органів 28 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 36 банків на загальну суму понад 67.5 млрд грн, $16 млрд та 10 млн євро.

У тому числі, одне повідомлення про підозрілі фінансові операції було надіслано до Національного антикорупційного бюро України, два повідомлення – до Національної поліції України: щодо підроблення індивідуальної ліцензії НБУ про відкриття рахунку за межами України та щодо підроблення індивідуальної ліцензії НБУ на експорт банківських металів за межі України.

Здебільшого надіслана правоохоронцям інформація стосувалась проведення клієнтами банків фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов’язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, уникненням оподаткування.

Загальна сума підозрілих фінансових операцій, інформація про які була доведена правоохоронцям упродовж 9 місяців 2017 року, у понад 30 разів перевищує суму операцій, про які було повідомлено протягом аналогічного періоду 2016 року. Водночас зазначимо, що частина оприлюднених у 2017 році підозрілих фінансових операцій була виявлена працівниками НБУ під час перевірок, проведених у минулому році.

За даними статистичної звітності з питань фінансового моніторингу, яку подають банки до НБУ, протягом 9 місяців 2017 року банки надали до Державної служби фінансового моніторингу України інформацію про понад 5.7 млн фінансових операцій, які підлягали фінансовому моніторингу, що майже на 11% більше, ніж за аналогічний період 2016 року (5.1 млн).

Найбільшу кількість (понад 90%) складали повідомлення про фінансові операції з готівкою, а також про фінансові операції осіб, щодо яких банками встановлено високий ризик, ознаки якого зазначені у ст.15 Закону України “Про запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Джерело

Автор