Рада ухвалила Закон про реінтеграцію ОРДЛО у першому читанні (фото, відео)

Прийнято за основу проекту Закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”.

Законопроектом пропонується визначити правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як тимчасово окупованої території України. Проект визначає мету та засоби державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, особливості реалізації й захисту прав громадян України, які проживають на цих територіях та порядок керівництва заходами із забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей.

Згідно з проектом, «метою державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях є:

  • звільнення цих територій та відновлення конституційного ладу на них;
  • захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії;
  • зміцнення незалежності, державності, забезпечення єдності та територіальної цілісності Української держави».

Проектом передбачається визначити порядок керівництва заходами із забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей.

Документом також вносяться зміни до таких законів України: «Про правовий режим воєнного стану», «Про Збройні Сили України», «Про військово-цивільні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законопроект прийнято з вилученням частини першої статті 7:

«Під час здійснення органами державної влади України, їх посадовими особами політико-дипломатичних заходів із відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від   19 вересня 2014 року та “Комплексу заходів” від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України».

Проект Закону зареєстровано за №7163.

Народні депутати розглянули законопроекти про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей за №№7164 і 7164-1.

Законопроекти доповіли автори – Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко і народний депутат Юрій Левченко.

Поіменне голосування про проект Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№7163) – за основу
За-233 Проти-32 Утрималось-7 Не голосувало-63

Прийнято Закон «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Законодавчим актом тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності Законом України “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, продовжено особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України.

Законом також встановлено, що відповідно до статті 10 Закону України “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей” особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей набуває чинності виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 названого Закону, зокрема у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

Проект Закону зареєстровано за №7164.

Поіменне голосування про проект Закону про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей (№7164) – за основу та в цілому
За-229 Проти-57 Утрималось-7 Не голосувало-44

Джерело

Додатково

В ВР на екскурсії школярі. Самопоміч, радикали кинули шашки в кулуарах і в сесійній залі. Які ще потрібно докази, що…

Posted by Iryna Gerashchenko on Freitag, 6. Oktober 2017

Блискавична реакція Тетерук Андрій, який миттєво виніс з зали димову шашку, кинуту Семенченком.P.S. Це була військова ш…

Posted by Volodymyr Ariev on Freitag, 6. Oktober 2017