Фрідмане, візьми і зроби!

Дмитро Вовнянко

А весела схема складається, насправді.

Я вже писав, партія «Самопоміч» це не тільки 31 нардеп у ВР. Це – ще енна кількість громадських організацій, стосунок до яких мають нардепи цієї політичної сили та їхні помічники. Я вже звертав увагу на дві такі ГО – «Внутрішній корпус батальйону «Донбас» (там співзасновники – дві особи, одна з яких є співзасновником ще низки комерційних підприємств) та «Антикорупційна армія», засновники якої – Сергій Акимович (помічник нардепа Семенченка, колишній начштабу батальйону «Донбас», а раніше – російський офіцер і кавалер російського ордену «За военные заслуги») і ще три помічника нардепів від «Самопомочі». Саме Сергій Акимович виступав від імені «Штабу блокади торгівлі з окупантами», зареєстрована його «Антикорупційна армія» на тій самій адресі, що й «Внутрішній корпус батальйону «Донбас», а останній встиг відзначитися по всіх гучних скандалах останнього часу – і на блокаді, і на скандалі у Кропивницькому (з невідомим фіналом), і на порушенні державного кордону нелегалом Саакашвілі М. Н.

Очевидний факт – всі ці організації потребують грошей. Немалих грошей. Як боєць справді добровольчого загону (а не штатного підрозділу в складі МВС чи ЗСУ), я не з чуток знаю які фінанси потрібні аби його утримувати і з якою швидкістю з нього випаровуються люди сторонні, дізнавшись що «з/п тут не платять». Про мега-мега ідейних борців розкажіть комусь іншому, вони є – але їх дуже мало.

Організація блокад, бійок з поліцією та з прикордонниками грошей потребує окремо. Так, можливо окремі учасники там стоять з міркувань суто ідейних і живуть на редутах не в тих умовах, як нардеп Парасюк, але, бляха, харчі, дрова, намети і миючі засоби для них коштують грошей. А цим справа таки не обмежується.

Вітаю, до речі, блокад-дуриків – нардеп від «Самопомочі» Наталія Веселова, яка подала законопроект про припинення блокади ОРДЛО, щойно заявила що для виключення її з фракції «не вистачило голосів». Тобто її позиція по блокаді – таки реально позиція фракції, що б там тепер не розповідали Семенченко і Соболєв. Скандал з купівлею вугілля з ОРДЛО поляками вочевидь довів, шахти на окупованих теренах продовжують працювати і знаходять непогані ринки збуту у європейських країнах. Через Росію. Іншими словами, єдиний здобуток блокади – шахти і заводи, які раніше платили податки в бюджет України, тепер збагачують виключно РФ і бойовиків.

І доводи, мовляв, «їх і так би віджали» – не проходять. Їх – НЕ віджимали. З багатьох причин. Віджали їх завдяки блокад-дурикам. Це – виключно їхнє досягнення і здобуток. При чому їхні ж лідери уже виступають проти блокади, тобто їх же й виставляють ідіотами і лантухами.

А ми не попереджали, що так і буде?

Причина такого різкого перевзування на бігу очевидна – хтось зробив відповідне замовлення. А чи відпрацьовують замовлення нардепи «Самопомочі»? Чи лобіюють бізнес-інтереси? Тут я відправляю всіх на блог Мар’яна Заблоцького, де описуються саме такий випадок, при чому за участі головного антикорупціонера – Єгора Соболєва.

А тут – інформація про те, що керівник партії «Самопоміч» Андрій Садовий, у керованому ним вже 11 років Львові регулярно приймає одного з найбагатших російських ділків Міхаіла Фрідмана – той виступає спонсором джазового фестивалю «Alfa Jazz Fest». Міхаіла Фрідмана зі Львовом взагалі поєднує багато обставин – він народився і виріс у Львові. Характерна деталь – влітку 2016 р. під час фестивалю вертольоти Фрідмана і його високопосадових друзяк здійснювали посадки прямо у парку Богдана Хмельницького – а ну спробуйте оформити дозвіл на таку дію. Купівля групою «Альфа-груп» (належить Фрідману) Укрсоцбанку викликала у Львові бурю протесту активістів націоналістичних організацій, проте ані мер Львова, ані фракція «Самопоміч» на купівлю не відреагували ніяк. Ці люди – проти торгівлі на крові!

А тепер – питання. Чи займається Міхаіл Фрідман у Росії політикою? Відповідь – давно. «Альфа-банк» Фрідмана виступав як спонсор Бориса Єльцина – відома в Росії «Семибанкирщина». Колишні партнери Фрідмана Владіслав Бабаков і Алєксандр Абрамов працюють заступниками керівника адміністрації Путіна. Фрідман входить до складу Суспільної палати РФ як представник Спілки сімей військовослужбовців (при тому що ані він, ані його родина ніякого стосунку до війська не мають – і це викликало збурення інших членів палати). Нарешті «Альфа-груп» Фрідмана фінансує благочинний проект «Альфа-Ендо», в якому активно бере участь така собі Марія Фаассен, в дівоцтві – Марія Путіна, рідна донька президента РФ.

Сам Фрідман ні про які політичні амбіції не заявляє і неодноразово наголошував, що він завжди на боці останнього переможця. Але чи може він виконувати для Кремля низку делікатних завдань? Не бачу для того жодних перепон.

От і доведіть мені тепер, що і блокад-дурка, і порушення державного кордону України нелегалом Саакашвілі М. Н., і істерика навколо диверсії на складах, і активний саботаж прийняття Закону про реінтеграцію Донбасу НЕ замовлені і оплачені Кремлем.

P.S. 29 червня 2016 р. на Донбасі від кулі снайпера загинув оперний співак і боєць-доброволець Василь Сліпак. Днем раніше лідер партії “Самопоміч” ручкався з дорогим гостем Міхаілом Фрідманом на закритті чергового фестивалю Alfa Jazz Fest. Через півроку здійнялася істерика через “торгівлю на крові”. От так.