Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику – 91 рік (фото)

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулись святкові урочистості з нагоди 91 річниці з дня створення заповідника. Участь у заходах взяв Міністр культури Євген Нищук.

«Ми знаходимося на зламі різних ситуацій – політичних та соціальних, але є те, що залишається навічно, це власне і є Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, який є непорушною константою у цьому хаотичному світі. Я щиро вдячний всім працівникам закладу – науковцям, екскурсоводам, технічному персоналу, реставраторам та усім тим, хто докладає зусиль, щоб Заповідник працював та розвивався», – зазначив Євген Нищук під час свого виступу.

«Заповідник щоденно відвідують сотні іноземних туристів, але для кожного громадянина України це не просто музей, це – святиня. Окрім того у Заповіднику проводиться велика реставраційна та наукова робота. Я щиро вдячний колективу Заповідника і бажаю нових звершень у вашій нелегкій, кропіткій, але такій важливій роботі».

Олександр Рудник, виконуючий обов’язки Генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, підкреслив, що ім’я Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відоме не лише в Україні, але і за її межами.

«Я маю за честь сьогодні всіх привітати зі святом, адже це визначна подія у культурному житті нашої країни. Переконаний, що творіння і розбудова культури є однією з найвагоміших місій людини на землі і це те, чим щодня займається колектив нашого Заповідника. Кожен день вашої роботи сприяє збереженню та поширенню культурних, духовних мистецьких цінностей, і саме завдяки вашій відданій роботі Заповідник відомий не лише в Україні, але і за її межами».

В рамках заходу також відбулось нагородження працівників закладу почесними відзнаками Міністерства культури України та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Довідково:
Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник створений постановою ВУЦВКК та РНК УРСР від 29 вересня 1926 року «Про визнання колишньої Києво-Печерської Лаври за історико-культурний державний заповідник і про перетворення її на Всеукраїнський Музейний городок» на базі Музею культів та побуту, який існував з 1922 р. До складу Заповідника входив комплекс пам’яток культурної спадщини Києво-Печерської Лаври.
Діяльність НКПІКЗ було відновлено відповідно до постанови РНК УРСР від 20 травня 1944 року № 577 «Про відновлення діяльності Державного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра».
В 1990 році архітектурний ансамбль Києво-Печерської Лаври внесений до Списку об’єктів всесвітньої культурної та природної спадщини ЮНЕСКО.
Указом Президента України від 13 березня 1996 року №181/96 «Про надання статусу національного Києво-Печерському державному історико-культурному заповіднику» надано статус національного.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 83 «Про передачу національних закладів культури до сфери управління Мінкультури», цілісний майновий комплекс НКПІКЗ передано до сфери управління Міністерства культури України.

Джерело

Фото Лаври © Денис Демченко

Автор