Берлін і Лондон об’єднують сили

Кирило Данильченко / Комерсант український

Берлін та Лондон підпишуть цього тижня важливу  угоду в оборонному секторі.

Поки верстався номер…
Kyiv Post: Британія та Німеччина підписали історичну оборонну угоду з додатком про Україну

Вона дозволить брати участь у спільних навчаннях біля кордонів рф, обмінюватися розвідувальними даними, ініціює програми з енергетики (яка ще енергетика в Європі під вогнем, крім нашої?)

Крім того, вони співпрацюватимуть щодо створення нового озброєння, — тут програми НАТО є досить консервативними і вимагають узгодження всіх членів, а це не завжди зручно.

Цей договір стане “воротами” для масштабнішої угоди наступного року, можливо, по спільній обороні.

Передова присутність на естонському напрямку

Також під час дводенного саміту НАТО у Брюсселі минулого тижня було досягнуто домовленості, що британські сили в Естонії отримають ударні БПЛА та пройдуть навчання по безпілотній війні.

Британці розгорнули в Естонії бойову групу у складі частин батальйону валлійського полку та батальйону гусарського танкового полку, всі вони організаційно входять до 1-ї піхотної бригади Естонії.

Це так звана “передова присутність” НАТО з опорою на штаб “Північний Схід” в Ельблонзі.

Передову групу буде розширено  до бригади у разі загострення. Плюс нещодавно Лондон призначив нову бригаду, яка з 2025 року досягне операційної готовності та буде готова висунутися до регіону протягом 10-14 діб.

Крім того, на ТВД будуть створені запаси техніки, включаючи танки “Челленджер-3”, САУ “Archer” та БТР “Боксер”, – авіацією можна перекинути туди людей протягом 48 годин і досить швидко провести злагодження.

Тобто в регіоні діятиме важка мехбригада (кадрованого складу) з можливістю швидко розгорнути допомогу. У разі війни розраховується ще на одну.

Щонайменше навчання “Балтійський тигр” спрямовано саме на цей сценарій — захист периметра авіабази Емарі та порту Таллінна, для повітряного і морського мосту з партнерами.

Нова гонка озброєнь

Для нас цей договір є важливим моментом. По-перше, будь-які розробки озброєння стосуються зараз нас. Така склалася ситуація. Наприклад, Україна отримала 36 робочих САУ та 12 донорів АС-90, а у самій Британії їх у строю 57.

Згідно з брифінгами офіційного Лондона, Велика Британія візьме участь у консорціумі країн із Італії, Польщі, Франції та Німеччини для розробки ракет великої дальності для України та НАТО.

Подробиць, крім того, що це КР наземного базування, немає. Але, ймовірно, підуть шляхом зниження ціни плюс підвищення стійкості до РЕБ — можливо, пара дублюючих систем. Особливої ​​точності й не потрібно, щоб влучити в арсенал або гігантські заводи рф, не потрібно особливих технологій.

Прогалини, які було виявлено у частині запасів, – 200-250 боєготових ракет “Таурус” із 600 вироблених (адже Німеччина не передає нам їх не з природної шкідливості, – у них просто не буде нових виробів у найближчі місяці) поступово закриють.

По-друге, Москва буде змушена вступити в гонку озброєнь у разі розміщення додаткових сил, — уже зараз у регіоні розклад сил за бригадами приблизно 1 до 1. Наступати в такій ситуації неможливо, загрожувати наступом особливо теж.

Перемішування бойових груп, коли Сполучені Штати розміщуються в Польщі, Франція – в Румунії, а Британія – в Естонії, теж важливе. У разі війни ці підрозділи одразу ж почнуть зазнавати втрат, додому до виборців поїдуть труни з прапорами, вже не вийде стурбованості й десяти погоджень.

А це ядерні держави, у Британії та Франції 3 авіаносці та два десятки боєготових атомних підводних човнів. Одна справа – розповідати на ТБ про ядерний попіл, а інша справа – вплутатися в бої.

Вигода для України

Питання тут навіть не в тому, що у разі перемоги Трампа можуть розпочатися зміни в Альянсі.

А в тому, що довгостроково не завжди досягатиметься консенсус щодо України. Навіщо умовній Португалії додаткові витрати на розробку озброєнь? Угорщина хоче російських грошей на АЕС, а не оплачувати нам енергетику. Туреччина блокує Швецію, тому що там активісти спалили Коран. Можуть бути різні перешкоди навіть поза гіпотетичним переформатуванням Альянсу.

Тому нам цей договір на руку, — у разі брязкання рф зброєю біля кордонів НАТО тепер Німеччина та Британія зможуть розгорнути в регіоні додаткові сили високої готовності під приводом навчань. Це більше польотів розвідувальних літаків, бортів AWACS, супутникового часу.

Ну і, звісно, ​​зброя, яку випробують у нас і використають  для стримування рф вже після  другої кампанії.

Та й якщо настане час непростих швидких дій, буде добре, якщо перші економіки Європи зможуть діяти швидко. Без бюрократії та погоджень держав, в інтересах яких максимально відтягнути вирішення питання.

Джерело

Автор