Санкції на часі. 06.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 06.09.2024.

1. У росії кожна четверта компанія-експортер у липні зіткнулася з труднощами при розрахунках із іноземними контрагентами, що випливає з огляду Центробанку рф.

– Основними проблемами стали блокування платежів, їхнє повернення, а також довгі терміни зарахування коштів.
– Близько половини представників бізнесу вказують, що у II кварталі стан справ погіршився, якщо порівнювати його з ситуацією на початку року.
– Найчастіше про проблеми з розрахунками повідомляли підприємства хімічної промисловості, виробники машин і обладнання.

2. Іноземні виробники автомобільних компонентів продовжують скорочувати присутність у рф.

– Постачальник керм, ременів, подушок безпеки Joyson Safety Systems (JSS) може продати завод в Ульяновську місцевій MGC Group, яка раніше викупила активи Magna. Коло покупців подушок безпеки в рф обмежене автовиробниками з глибокою локалізацією, такими як “АвтоВАЗ”, а виробництво залежить від імпорту.

3. Китай через санкції перекрив фінансування спільного з росією вугільного проєкту.

– російсько-китайський проєкт із освоєння найбільшого в Забайкаллі Зашуланського вугільного родовища залишився без фінансування через обмеження Китаєм транскордонних платежів із росією.
– Розвитком проєкту займається компанія «Розрізвугілля» — спільне підприємство «Ен+» та китайської China Energy Investment Corporation (CHN Energy), створене на паритетній основі.
– Обмеження пов’язані з санкціями проти росії, китайські партнери побоюються, що питання не буде вирішено швидко.
– “Ен+” навесні цього року вклав у розробку Зашуланського родовища 50 млрд руб. Зокрема, планувалось збудувати інфраструктуру, дороги до родовища, створити залізничну станцію тощо.
– росіяни разом з китайцями сподівались ще до кінця 2027 року вийти на видобуток 5 млн т енергетичного вугілля марок Д, ДГ і Г на рік.

4. «Дочки» китайських банків у росії Bank of China та Industrial and Commercial Bank of China помітно скоротили активи у другому кварталі 2024 року на тлі проблем із платежами, що загострилися.

– Так “Банк оф Чайна” з квітня по липень скоротив активи на 37% до 355,9 млрд рублів, “АйСіБіСі банк” – на 27% до 462,4 млрд рублів.
– Скромніші за розмірами «Чайна констракшн банк» та Чайнасільгоспбанк продовжили нарощувати активи — на 27% та 9% відповідно.
– Причому у першому кварталі всі ці банки показували зростання активів, як і попередні квартали, починаючи з 2022 року.

5. Танкери «Совкомфлоту» продовжують перевозити російську нафту.

– Дані S&P Global Commodities at Sea та Maritime Intelligence Risk Suite показали, що танкери, які належать компанії «Совкомфлот» і підпадають під санкції, завантажили майже 21 млн бар російської сирої нафти минулого місяця порівняно з майже 13 млн бар у липні.
– Низькі обсяги відвантажень «Совкомфлоту» у липні стали наслідком того, що ЄС і Великобританія нещодавно додали до списку 32 «тіньових» танкерів, які перевозять російську нафту за ціною, що перевищує ліміт $60 за бар.
– Багато з цих танкерів були пов’язані з російською компанією, вважають у G7.
– S&P Global Commodities також підкреслює, що в серпні було завантажено 23 танкери, які належать «Совкомфлоту» та ОАЕ.

6. Росія купила через Китай запчастини для верстатів із випуску чіпів 25-річної давності.

– Західні країни намагаються не допустити попадання до росії мікросхем, які можна використовувати під час виробництва озброєнь. Але в ракетах та іншій військовій техніці сучасні чіпи нерідко й непотрібні.
– Для цього досить простих компонентів, які можна випускати на верстатах 25-річної давності.
– Саме такий верстат виробництва нідерландської ASML стоїть зокрема на дочірньому підприємстві російського виробника мікроелектроніки «Ангстрем», а запчастини для нього росіянам удається закуповувати через Китай.
– У росії використовуються моделі ASML PAS 5500 і Twinscan 1250D, які датуються кінцем 1990-х і початком 2000-х років відповідно. Вони цілком здатні досі випускати чіпи, що застосовуються у побутовій техніці та зброї.
– Але для забезпечення роботи верстатам потрібні запчастини — без них машини можуть зламатися вже за рік.
– Згідно з російською митною документацією, у 2022-2023 роках, запчастини для верстатів ASML поставлялися до росії щонайменше 170 разів. Деякі деталі, як зазначено в описі товару, підходять для моделі PAS 5500, інші – для Twinscan 1250D.

7. США внесли до SDN-list дві компанії з Індії, пов’язані з “Арктик СПГ-2”, і два їх газовози.

– До списку внесені Gotik Shipping Co та Plio Energy Cargo Shipping Opc Private Limited.
– Також до нього включені газовози Mulan та New Energy, що ходять під прапором Палау та пов’язані відповідно з Plio Energy та Gotik Shipping.

8. CША виявили та заблокували десятки фейкових ЗМІ, через які росія поширювала пропаганду.

– Міністерство юстиції США заморозило 32 доменних імені, багато з яких маскувались під відомі американські та європейські ЗМІ, але розміщували посилання на російський пропагандистський контент.
– У ході розслідування Мін’юст і ФБР з’ясували, що інтернет-тролі, які направляються кремлем, і співробітники пропагандистських ЗМІ на кшталт Russia Today (RT) ведуть масштабну кампанію з втручання у вибори США, дискредитації західних країн, що підтримують Україну, маніпулювання громадською думкою в Німеччині та Франції через місцевих політиків, бізнесменів, журналістів й інших впливових осіб.
– Міжнародна дезінформаційна операція, яку, за даними ФБР, проводять такі російські організації як Агентство соціального проектування, ДК “Структура” та АНО “Діалог”, отримала назву “Двійник”.
– Керує кампанією заступник глави Адміністрації президента Сергій Кирієнко.
– У ході розслідування було встановлено, що домени купувалися в американських реєстраторів «особами за кордоном, які працюють під керівництвом та контролем російського уряду, і, зокрема, Кирієнка», йдеться у матеріалах, які ФБР представило до суду.
– Як заявив генеральний прокурор Меррік Гарланд, в рамках операції підроблені сайти, які маскувались під такі ЗМІ як The Washington Post або Fox News, перенаправляли користувачів, які нічого не підозрювали, на контент російського виробництва.

9. США звинуватили у порушенні санкцій російсько-американського пропагандиста, ведучого Першого каналу та модератора путіна Дмитра Саймса. Йому загрожує 40 років ув’язнення.

– Влада США звинуватила в порушенні американських санкцій політолога і ведучого Першого каналу Дмитра Саймса та його дружину Анастасію.
– «Дмитро і Анастасія Саймс брали участь у схемі порушення санкцій США в інтересах російської телекомпанії „Перший канал“, що перебуває під санкціями, а також щодо відмивання коштів, отриманих у результаті цієї схеми», — зазначає міністерство.
– За їхніми даними, будучи співробітником Першого каналу, Саймс отримав за свою роботу понад $1 млн, кошти на покупку квартири в Москві, автомобіль із особистим водієм і команду з 10 співробітників.
– Анастасію Саймс також звинувачують у схемі порушення санкцій, яка стосувалася придбання творів мистецтва та антикваріату для підприємця Олександра Удодова, який перебуває під санкціями.
– За даними відомства, вона купувала у галереях і аукціонних домах предмети мистецтва, які спочатку прямували до її будинку у Вірджинії, а потім переправлялися до росії.
– У Мін’юсті США наголосили, що Саймсам загрожує до 20 років в’язниці за кожним пунктом звинувачень. Справи розслідує Вашингтонське відділення ФБР.

10. Райффайзен Банк повідомив, що російський суд ухвалив заморозити акції його підрозділу в країні, що ще більше ускладнює зусилля з його продажу.

– Австрійська фінорганізація повідомила, що попередня судова заборона наказує негайну заборону на передачу акцій дочірній компанії.
– Рішення пов’язане з судовим розглядом, ініційованим Rasperia Trading проти підрозділу, будівельної компанії Strabag SE та її основних австрійських акціонерів.
– Банк заявив, що оскаржуватиме це рішення.
– Представник Raiffeisen повідомив, що рішення не впливає на здатність банку керувати дочірньою компанією, а також на його намір значно скоротити операції в росії. При цьому банк продовжуватиме обслуговувати клієнтів.

11. Віце-прем’єр Сербії запевнив путіна, що країна є союзником росії.

– Віце-прем’єр-міністр Сербії Александар Вулін запевнив путіна, що Белград є союзником, а також стратегічним партнером Москви. Про це він сказав 4 вересня на зустрічі, що відбулася на полях економічного форуму у Владивостоку.
– Вулін також заявив, що Сербія «ніколи не стане членом НАТО, ніколи не запровадить санкції проти рф і ніколи не дозволить реалізовувати будь-які антиросійські дії зі своєї території».
– Минулого тижня президент Сербії Александар Вучич, виступаючи в Празі на міжнародному безпековому форумі Globsec, відкинув твердження, нібито він підтримує тісні зв’язки з російським президентом Путіним, а також запевнив учасників, що його країна не є «троянським конем» Москви в Європі.

12. рф і Сербія продовжать угоду про постачання російського газу, термін якої спливає в березні 2025 року. Документи можуть бути підписані впродовж вересня.

– Російський газ до Сербії надходить через продовження газопроводу «Турецький потік», який проходить через територію Болгарії.
– Торік рф поставила Сербії 2,68 млрд. куб. м газу.
– 2024-го постачання мають перевищити 3 млрд куб. м.

13. Доходи Євросоюзу від експорту алмазів у першому півріччі 2024-го — після введення обмежень щодо російського каміння — впали майже в півтора рази.

– Євросоюз з початку року запровадив обмеження на ввезення непромислових російських натуральних і штучних алмазів безпосередньо з росії.
– З 1 березня заборона поширилася на каміння від 1 карата, огранене в інших країнах, а з 1 вересня – від 0,5 карата.
– У підсумку в першому півріччі Євросоюз отримав від експорту алмазів 3,2 мільярда євро порівняно з 4,7 мільярдами у січні-червні минулого року.
– Для ЄС це другий найгірший показник в історії – менші доходи були лише у “коронавірусному” 2020 році (2,5 мільярда євро).

 

Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор