Прозріння ціною тисяч життів

Ірина Геращенко

Відставний віце-премʼєр з питань відновлення пан Кубраков розкритикував позбавлення регіонів ПДФО. Також Асоціація міст інформує, що й Мінфін визнав, що це було неефективне рішення.

Нагадаємо, хто ж знищує децентралізацію і забрав у регіонів кошти, які вони спрямовували на підтримку військових підрозділів і місцеві потреби?

Ідея належала уряду Шмигаля, міністри Кубраков і Марченко голосували за це на засіданні уряду і потім публічно відстоювали. А підтримали цей безкарний законопроєкт майже всі фракції ВР, окрім Європейської Солідарності, яка не дала жодного голосу.

Ми попереджали колег по парламенту про дискримінаційний і корупційний характер законопроєкту, яким ПДФО передається Мінцифри, яке з якогось милого в нинішньому уряді відповідає за все, в тому числі за закупівлю дронів. Ми криком кричали, що краще ці кошти передати напряму підрозділам, які точно знають, які БПЛА і РЕБ їм потрібні, та будуть купувати те, що рятує життя й нищить ворога, а не за критерієм «зроблено слугами» (бо зараз дрони закупають у близьких до влади фірм).

Також цей закон зруйнував місцеве самоврядування, залишивши регіони без грошей. А зараз уряд вимагає від мерів будувати бомбосховища в школах, ставити генератори в лікарнях, одне тільки питання – за які кошти, якщо ви забрали в громад ПДФО?

Централізація коштів лише ускладнила забезпечення військових. Ми це знаємо з перших вуст, бо ніде не бачили поставлених із центру РЕБів, а більшість дронів також і досі везуть волонтери.

Міністри зеленого уряду прозрівають, як правило, після відставки. Й жоден із них поки не визнав власних помилок. Так, говорять якось абстрактно, забуваючи про власну участь у прийнятті недолугих рішень. Хто за це понесе відповідальність?

Неефективне забезпечення підрозділів БПЛА і РЕБ – це тисячі життів наших воїнів. Втрачених життів…

 

Колаж: Київвлада

 

Автор