Курський шпагат путіна

Антон Швець

Дарма всі оруть із того, що пітун ігнорує операцію ЗСУ в Курській області. І виглядає як обіссяний дід зі своїми вояжами будь-куди.

Насправді в цьому ігнорі він правий, якщо дивитися в розрізі внутрішньої політики. Проблема в тому, що росіянам (переважній більшості) дійсно похій на той Курськ. Загалом, їм на всіх похій. А частині людей похій навіть на самих себе. Атомізація суспільства й примусове відсторонення від будь-якої активності, які просував роками кремль, приносять результати.

Звісно, у цієї стратегії демотивації суспільства є проблеми, бо і мотивувати на щось населення кремлю складно. Але поки є гроші, жрачка та силовий апарат, кремлю на то також похій.

Все падіння рейтингу довіри до пітуна (як і під час мятежу поварьонка) сталося не тому, що хтось там переживає за курян. Окремо відмічу, що довіряти будь-яким відсоткам соцопитувань у рф не варто в принципі, дивитися можна тільки на динаміку тих відсотків і розуміти, що ми бачимо лише те, що не вдалося приховати. І ось ця динаміка падіння сталася лише тому, що в моменті для росіян пітун не виглядає людиною, що може дати посасать. Зараз вони там придумають щось, болгари восхітятся, обсиплять нам генерацію, і на новинах про Київ без світла рейтинг довіри відскочить, навіть якщо наш наступ у Курській області продовжиться.

Тому пітун робить вигляд, що чимось зайнятий і не пропав. Як зазвичай він пропадав раніше під час будь-яких негараздів, але це помітили, і тепер його спеціально ганяють і показують, бо відсутність у медіа стає проблемою. Просто Курськ то не дуже і важливо, тим більше що росіянам на нього похій.

Звісно кремлю просто так не можна ігнорувати накопичення розчарування населення. Бо питання виникають все одно, тим більше що зараз наші удари в глибину не можна навіть охарактеризувати словами «водимо по губах», бо ми вже давно «масажуємо гланди». І скоро під час виступів пітуна можна буде побачити через його рот плитку на полу.

Саме тому треба відмітити, що питання строковиків, які потрапили в полон і під удар в Курську, виявилося для кремля болючим. Тому і обмін стався дуже швидко. Не тому, що росіянам жалко строковиків. А тому, що для певного прошарку населення стало зрозуміло, що їх діти стануть наступними. І знову у світі, де когось там вигрібають контрактами на далеку війну в телевізорі, стався злам парадигми по хребту. Відчули, що скоро війна дійде і до них.

Тому я все ще ставлюся до можливості нової масової мобілізації в рф оптимістично. Здається, в кремлі розуміють, що це стане джерелом довготривалих проблем, і на цей крок йти не бажають. Це не значить, що не підуть. Це значить, що вони розуміють внутрішні проблеми і власну неможливість їх нівелювати. Тому, коли доведеться оголошувати нову мобілізацію, ці проблеми виникнуть. І це вже не наші розрахунки, а їхнє розуміння.

А загалом кремль чітко розуміє, що є проблеми, які дійсно цікавлять росіян. І це, як не дивно, питання мігрантів. Бо війна для більшості росіян десь далеко або в теліку. А ось мігрантів вони бачать щодня. Саме тому реакція на захоплення заручників ІДІЛ у колонії та нові законодавчі ініціативи по мігрантах є більш важливими для кремля. Ну, і наступ на Покровськ. При цьому пітун бажає дуже чітко розділити питання мігрантів і представників Північного Кавказу, які самі росіяни не розділяють. Тому мігрантів кріплять, а пітун цілує Адамку Дирова в Коран.

Ось тому пітун веде себе так. Показує двіж по питаннях, які росіян цікавлять, і показує матушкє, що все одно може дати посасать.

При цьому треба розуміти, що одночасно планувати велику мобілізацію, можливе залучення строковиків до бойових дій (а скоро осінній призов) і висилати мігрантів одночасно з блокуванням переказів до Таджикистану, закладає міну під економіку. Бо тупо не буде кому працювати. І ось ці проблеми є дійсно важливими. Жиробомбір не дарма пише що велика кількість Су-34, які ми уразили на аеродромі Маринівка, були небоєготовими, хоча і були НОВИМИ. Скоріше за все, це правда. Бо немає запчастин, а літаки випрацьовують ресурс. А ремонтувати немає кому, і виробляти запчастини додатково немає кому. Тому заджобаний Чемезов два дні тому і плакався, що рук у авіабудуванні не вистачає катастрофічно. Бо вже знає, кого вжарять за це.

Те, що уразили аеродром, все одно гуд, бо не вийде канібалізувати непрацюючі літаки. Звісно, рф ще довго буде вистачати носіїв для КАБів. Але ми вибиваємо більше, ніж вони виробляють, а ремонтів, судячи з усього, взагалі немає.

А людей взяти немає звідки, більше того, розумні та толкові кадри стають на педалі і будуть ставати й далі, бо на Курськ всім-то похій, а на своїх дітей розумним не пофіг. І тому розумні продовжують тікати в Білорусь та в Казахстан. А за нерозумних йде боротьба між армією, цивільними потребами та ВПК, бо мігранти стали проблемними.

Висновок. Що б там не казали, пітун все ще діє раціонально. В рамках їбанутої парадигми, звісно, але раціонально. Тому всі розповіді про ядерні удари не варті часу на обговорення. Проблема для пітуна (і на наше щастя) в тому, що навіть раціональні кроки в рамках їбанутої парадигми не вирішують проблем. Вони їх лише створюють, як з висилкою мігрантів в той момент, коли критично не вистачає робочих рук.

 

Колаж: Главком

Автор