Санкції на часі. 17.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 17.08.2024.

1. російські порти відзвітували про різке падіння експорту вугілля та металів.

– російські експортери вугілля та металів продовжують відчувати проблеми з вивезенням своєї продукції за кордон.
– За підсумками січня-липня морський експорт вугілля з рф впав на 11,4%, а чорних металів – на 15,7%.
– За 7 місяців, згідно з портовою статистикою, вугільникам вдалося відправити за кордон 112,6 млн. тонн продукції – на 14,4 млн. тонн менше, ніж за той же період роком раніше.
– Металурги втратили понад 2 млн. тонн експорту у фізичному вираженні й вивезли 11 млн. тонн.

2. У росії не вистачає грошей на обіцяні путіним виплати за підписання контракту.

– Деякі суб’єкти рф не можуть знайти гроші на виконання доручення Путіна, який вимагає, щоб разові «бонуси» були збільшені до 400 тисяч рублів.
– Губернатори просять Кремль про фінансову допомогу у вигляді нових субсидій із федерального бюджету, оскільки зібрати кошти всередині своїх регіонів вони не в змозі.
– Путін 31 липня підписав указ про збільшення вдвічі федеральної виплати за відправку на війну в Україні – з 195 до 400 тисяч рублів. Тим самим указом він «рекомендував» регіонам платити новим контрактникам стільки ж.

3. У росіян зростає рівень тривоги на тлі боїв у Курській області.

– Рівень тривожності росіян помітно підвищився після атаки ЗСУ в Курській області – з 39% до 45%.
– Однак поки що цей показник значно нижчий за рівні мобілізації (70%) і не дотягує до значень початку війни (55%).
– Незадовго до подій у Курській області був відзначений сплеск спокою серед росіян. Він припав на 28 липня, коли про тривожність у своєму оточенні заявили лише 33% опитаних (настільки низький рівень тривоги до цього був зафіксований у березні).

4. Російський виробник газу ПАТ «Новатек», схоже, продовжує проєкт розширення свого заводу Arctic LNG 2, незважаючи на енергетичні санкції Заходу.

– Новатек збирається пристикувати другий блок СПГ до санкційного арктичного заводу.
– За даними стеження за суднами, невеликий флот буксирів, які буксирують другий виробничий блок, підійшов до території заводу в суботу. Платформа покинула будівельний майданчик поблизу Мурманська 25 липня, здійснивши тритижневий шлях через східну Арктику, щоб прибути до виробничої зони, де вже працює перший блок.
– Arctic LNG 2 є ключовим стовпом стратегії росії щодо розширення ринку зрідженого природного газу, зростаючого глобального ринку, який може допомогти Москві компенсувати зниження потоків природного газу після її вторгнення в Україну.
– Минулого року США наклали санкції на цей об’єкт, щоб скоротити надходження від енергії, що підживлює військову машину Кремля.
– Друга платформа здається ідентичною першій, її довжина становить приблизно 330 метрів (1083 фути) і ширина приблизно 150 метрів, згідно із супутниковими знімками від Copernicus Data Space Ecosystem.
– Перший блок, доставлений на виробничий майданчик рік тому, мав вагу близько 640 тисяч тонн і був найважчим об’єктом, який коли-небудь переміщувався в історії світової індустрії СПГ.
– Arctic LNG 2 спочатку проєктувався з трьома виробничими блоками із загальною потужністю 19,8 млн. тонн на рік. Проте санкції фактично призупинили будівництво третього блоку.

5. Кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони України та хакерська група “ВО Team” завдяки успішній кібератаці паралізували роботу підприємства, яке розробляє ядерну зброю росії.

“Внаслідок успішної атаки на єдиного провайдера у місті Снєжинськ Чєлябінської області рф – компанію “Вега” – виведено з ладу його 1173 комутатори та 10 серверів. Інформація на серверах “Веги” – знищена”, – йдеться у повідомленні пресслужби ГУР.
– Унаслідок кібератаки без інтернету та послуг звʼязку майже тиждень залишається низка стратегічних підприємств міста. Зокрема, “ВНИИТФ” – Всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики. Це російське підприємство-розробник ядерних боєприпасів, яке було підключене лише до провайдера “Вега”.
– Як наголошують розвідники, здобута інформація, зокрема, дозволяє встановити механізми обходу санкцій та причетних до цього осіб.
– Також наслідком кібероперації стала загроза зриву держоборонзамовлення агресора, про що свідчать коментарі у місцевих пабліках Снєжинська.

6. Вашингтон фактично забороняє Великій Британії надавати Києву дозвіл на запуск ракет Storm Shadow по території росії на тлі побоювань адміністрації Байдена щодо ескалації війни в Україні.

– Британія чекає на схвалення США, перш ніж дати українцям зелене світло на використання далекобійних ракет.
– Однак, як повідомило джерело в британському уряді, запит надійшов у систему більше місяця тому, і чиновники все ще чекають відповіді із Вашингтона.
– За словами співрозмовника, ця тема фактично “застрягла в їхній системі”. Друге джерело в уряді Великої Британії підтвердило, що “дискусії щодо Storm Shadow із союзниками все ще тривають”, а третє джерело в оборонному відомстві описало це як “рутинний процес у США”.
– Велика Британія хоче надати Україні свободу робити те, що вона вважає за потрібне, зі своєю далекобійною зброєю, однак це вимагає консенсусу з боку союзників, включаючи США, Францію і третю країну НАТО, яка не називається.
– Серед британських військових також існує теорія, що США, можливо, чекають, щоб оцінити вплив або наслідки української операції в росії, перш ніж приймати рішення.
– Член українського комітету з питань оборони повідомив The Times, що Україна була змушена провести транскордонну операцію в Курську саме через відмову Заходу дозволити Києву використовувати крилаті ракети великої дальності по цілях у рф.

7. Уряд Німеччини задля економії заморозив додаткові виплати Україні.

– Це відбувається через те, що у нинішньому бюджетному плануванні не закладено грошей, які можна було б передати Києву.
– Правляча «світлофорна» коаліція зупиняє виплати передусім із ініціативи міністра фінансів Крістіана Лінднера.
– Але всі вже узгоджені раніше виплати мають надійти Києву — це стосується й озброєння, яке Німеччина пообіцяла передати Україні.
– 2024 року Берлін має виділити на підтримку України вісім мільярдів євро, запланований максимальний ліміт на 2025 рік рівно вдвічі менший і становить уже чотири мільярди євро.

8. Кабінет міністрів України підтримав ініціативу щодо заборони використання програмного забезпечення та доступу до вебсайтів країн, проти яких Україна запровадила санкції.

– Йдеться про заборону на розповсюдження певного програмного забезпечення та обмеження доступу до інтернет-ресурсів.
– Під заборону можуть потрапити програмні продукти, якщо вони:
– створені фізичними або юридичними особами з країн, щодо яких введені санкції;
– розроблені з використанням коду програмних продуктів, які підпадають під санкції;
– належать особам або організаціям, щодо яких застосовано санкції, незалежно від їхнього
походження.
– Також передбачається заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів, які належать або контролюються особами чи організаціями, що перебувають під санкціями.
– Це стосується вебсайтів, сторінок в інтернеті, електронних комунікаційних мереж та інформаційно-комунікаційних систем.

Автор