Чи варта свічок гра з Temu?

Костянтин Корсун

Агресивна та масова реклама додатку Temu автоматично викликала у мене підозри. Вирішив поцікавитися, – і підозри трансформувалися у повноцінну впевненість: це люто небезпечна китайська хня, категорично не рекомендую.

Тепер про все по порядку.

По-перше, цей сервіс китайський. Думаю, вже зайве пояснювати, що уряд КНР та його спецслужби контролюють кожен чих китайського бізнесу, особливо міжнародного, особливо якщо додатки встановлюють громадяни США та країн умовного Заходу. А Китай Україні – точно не друг, тому не варто віддавати їм свої гроші. До речі, нагадаю: Телеграм контролюється росією.

По-друге, в плані кібербезпеки Temu є повною катастрофою. Мало того що він вразливий до кібератак, так ще й у 2023 в самому додатку виявили шкідливий софт. За це додаток видалили з Google Play. Репутаційно це як у супермаркеті продавати отруєні продукти. А компанія Grizzly Research стверджує, що додаток містить вразливості, які надають зловмисникам можливість отримати доступ до майже всіх даних на смартфоні користувача. Простіше кажучи, через Temu можна хакнути ваш смартфон.

По-третє, персональних китайський додаток збирає навіть більше, ніж відморожений Тік-Ток. Хоча куди ж вже більше? До речі, Тік-Ток також є китайським проєктом, тобто перші дві сходинки світового рейтингу топ-викрадачів персональних даних впевнено тримає Китай.

А, і ще, за невідповідність заявлених та реальних персональних даних, які збирає про користувачів Temu, його також видаляли з App Store. Пізніше, правда, повернули. Після того, як в політику конфіденційності Temu дописали всю правду (дивись «по-третє»).

Та й по-четверте. У Temu постійно виникають проблеми з доставкою товару, його якістю, частенько людей тупо кидають на гроші. Американський телеканал CBS порахував, що у Temu відбувається приблизно 10 шахрайств на хвилину. На Youtube люди записують відео про те, що після реєстрації у Temu були вкрадені дані їхніх банківських карт і одразу списані гроші. Британські журналісти купили прикраси та дитячий одяг у цьому китайському додатку і перевірили їх на вміст небезпечних для здоров’я речовин. І вгадайте що? Ага, їх вміст перевищував припустимі норми удвічі. Дитячий одяг, Карл!

А сам Temu всю цю люту діч мило пояснює приблизно так: «ну так, shit happens, вибачте, ми прибрали цей товар». Але жодних гарантій, що це не повториться знов.

І ще один нюанс. Попри факт народження цього маркетплейсу лише два роки тому, Temu витрачає просто астрономічні суми на рекламу себе, коханого. Найдорожчим на Землі є рекламний час під час Super Bowl (фінальна гра сезону з американського футболу в США) – 7 мільйонів доларів за 30 секунд. А Temu заплатив за три таких ролика під час гри та ще за два після неї. Якось не дуже віриться, що це власні гроші бізнесу. Скоріше скидається на таємні інвестиції спецслужб у масове впровадження китайського софта у смартфони американських і європейських громадян.

Тому якщо хтось вже встановив Temu, – видаліть його негайно, прошу. Якщо вам пох на геополітичного партнера країни-терориста, – подумайте хоча б про безпеку своїх персональних даних. А якщо і на це пох, – ваші гроші можуть просто вкрасти. А оскільки КНР є комуністичною країною тоталітарного типу та ненавидить «прогнилий Захід», – таварішчь Сі ваші гроші вам точно не поверне.

То чи варта гра свічок?

Автор