Санкції на часі. 01.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.08.2024.

1. Росіянам слід готуватися до зникнення постачання імпортної техніки та одягу.

– Зростання проблем із транскордонними платежами, які відчувають російські компанії, можуть вдарити по ринку споживчих товарів.
– Скорочення імпортного асортименту в найближчі півроку-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки.
– На горизонті 6-9 місяців найімовірнішим сценарієм буде зростання цін на техніку на 15-20%%, а також погіршення різноманітності товарів.
– Найбільш агресивне подорожчання чекає на комп’ютери і смартфони, які в росії практично не виробляються.
– Скорочення пропозиції техніки та електроніки у 2025 році відбудеться головним чином у середньому ціновому сегменті: техніка дорожчатиме, у тому числі за рахунок проблем з логістикою, і в результаті продажу зміщуватимуться у бік дешевих товарів з мінімально необхідними характеристиками.

2. Американський Interactive Brokers (IB), один із найпопулярніших у росіян іноземних брокерів, 31 липня повідомив частину російських клієнтів, що вони більше не можуть поповнювати свої рахунки в більшості валют, які росіяни використовували замість доларів і євро.
– Резиденти росії отримали від Interactive Brokers повідомлення про те, що поповнювати свої рахунки в IB в юанях, турецьких лірах та інших валютах вони більше не зможуть.
– У списку 12 валют, зокрема швейцарський франк, японська єна, гонконзький долар. IB дає місяць на те, щоб забрати гроші у цих валютах.
«Будь-які подальші депозити будуть відхилені», – попереджає брокер, звертаючи увагу на можливість виводити кошти в цих валютах до 30 серпня. Далі не можна буде ні вивести кошти, ні проводити транзакції у цих валютах.
– У червні IB почав закривати росіянам рахунки з невеликими залишками чи оборотами.
– Брокер повідомив клієнтів, що торгівля на їхньому рахунку обмежена, можна лише зменшити чи закрити позиції, але не збільшити та не створити нові.

3. Китайський бренд телевізорів TCL на тлі ризиків санкцій відмовився поставляти свої компоненти російським контрактним виробникам «Квант» і STI Group.

– Виробництво телевізорів TCL, а також поставки комплектуючих Xiaomi, що припинила раніше продажі в рф, може бути запущено в Казахстані, звідки можливі поставки в росію, але через логістику вартість продукції зросте на 10-20%%.
– Загалом запасу компонентів для збирання телевізорів у російських заводів вистачить до листопада, і деякі компанії розглядають заморожування виробництв. Це може спричинити дефіцит пристроїв в рф.

4. Експорт російського трубопровідного газу до Європи досяг найвищого рівня цього року.

– Середньодобові постачання природного газу до Європи в липні досягли максимуму цього року, збільшившись на 5,7% порівняно з роком раніше та на 12% порівняно з червнем.
– Зростання у місячному вирахуванні викликано закінченням технічного обслуговування трубопроводу Turkstream з росії до Туреччини.
– Також має значення сезонне зростання попиту, оскільки комунальні служби почали закачувати газ до сховищ напередодні зими.
– Розрахунки, засновані на даних європейської газотранспортної групи Entsog та щоденних звітах «Газпрому» про транзит газу через Україну показали, що середньодобовий експорт газопроводом минулого місяця зріс до 91,5 млн кубометрів з 86,6 млн у липні 2023 року і з 81 ,8 млн. кубометрів у червні.
– Цього року експорт природного газу «Газпрому» до Європи досяг близько 18,3 мільярда кубометрів.
– Це можна порівняти з 175–180 млрд кубометрів, коли річні потоки до Європи досягли свого піку в 2018-2019 роках.
– Згідно з даними «Газпрому» та підрахунками Reuters, у 2022 році росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу.
– Обсяг знизився ще на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів минулого року.

5. США готують нові обмеження на постачання обладнання для виробництва напівпровідників до Китаю з кількох країн.

– Заходи, які мають бути анонсовані у серпні, можуть торкнутися експорту з Ізраїлю, Тайваню, Сінгапуру та Малайзії. Від них буде звільнено Нідерланди, Японію, Південну Корею та ще більше 30 країн.
– США готують нове правило, яке розширить їхні повноваження щодо обмеження експорту обладнання для виробництва напівпровідників з деяких країн до Китаю.
– Нові правила торкнуться, зокрема, експорту з Ізраїлю, Тайваню, Сінгапуру та Малайзії. При цьому вони не поширюватимуться на Японію, Нідерланди, Південну Корею, а також на більш ніж 30 країн.
– Таким чином, нові заходи США не поширюватимуться на найбільших виробників обладнання для чіпів – ASML та Tokyo Electron.
– Нове правило розширює правило прямих іноземних товарів. Відповідно до нього, якщо продукт виготовлено з використанням американських технологій, уряд США має право заборонити його продаж, включаючи товари, вироблені в інших країнах.
– Крім того, США планують обмежити торгівлю з близько 120 китайськими організаціями, серед яких шість заводів з виробництва мікросхем.

6. США призупиняють виділення допомоги Грузії у розмірі понад $95 млн у зв’язку з ухваленням закону про іноагентів.

«Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС та НАТО», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.
– Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що пауза в наданні допомоги США є результатом перегляду двосторонньої співпраці , який було оголошено в травні разом із візовими обмеженнями.
– Відносини Грузії зі США та країнами ЄС погіршилися після ухвалення закону про іноагентів у травні.
– Президент республіки Саломе Зурабішвілі виступала проти ініціативи і говорила, що закон «антинаціональний і не відповідає конституції».
– Але в результаті на прийняття документа не вплинули ні протести в країні, ні накладене вето Зурабішвілі, ні позиція західних країн.

7. Північна Корея могла передати росії протитанкові ракетні комплекси.

– Останніми днями українські солдати спостерігали біля російських військ північнокорейські протитанкові ракетні самохідні комплекси.
– Досі вважалося, що КНДР забезпечувала путіна для розв’язаної ним війни в Україні артилерійськими снарядами, а також невеликою кількістю ракет.
– Але півтора місяці тому путін з’їздив до Пхеньяну, і асортимент поставок може розширитися.
– Цього тижня на кордоні з Харківською областю, неподалік Вовчанська, який російська армія не може захопити вже майже три місяці, було помічено шестиколісну самохідну ракетну установку.
– Нею виявилася північнокорейська Bulsae-4.

8. “Можливості росії, Китаю, Ірану та КНДР з виробництва зброї виходять за межі того, що можемо робити ми”, — заступник міністра оборони США в адміністрації Джорджа Буша Ерік Едельман.

“Нам потрібно, щоб наші союзники виробляли більше. Наша оборонно-промислова база в дуже поганому стані. Європейська оборонно-промислова база у ще гіршому стані.
– Австралія, Японія, Південна Корея, Тайвань — усім нашим тихоокеанським союзникам також потрібно активізувати свої зусилля“, — вважає він.

9. Естонія запровадить повний митний контроль щодо громадян та вантажів, що перетинають кордон у бік росії.

– Влада республіки заявила, що рішення пов’язане зі “спробами недотримання санкцій” та “перевезення заборонених товарів”.

10. Україна відмовляється від відновлення транзиту російської нафти до Угорщини та Словаччини та не скасовуватиме санкції проти “Лукойла”, – повідомив український прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками переговорів зі словацьким прем’єром Фіцо.

– Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози енергетичній безпеці Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення.
– ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. Більшість — розбудовує.

 

Ілюстративна ілюстрація з відкритих джерел

Автор