Санкції на часі. 02.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.08.2024.

1. У росії спостерігається поступове падіння перегрітої війною економіки.

– Як повідомив Росстат, у червні російська економіка додала 3% рік до року, хоча ще у травні зростала на 4,5%, у першому кварталі — на 5,4%, а в лютому темпи зростання сягали 7,6%.
– Промисловість загальмувала до 1,9% зростання, що втричі менше, ніж місяцем раніше та взимку (5,3% у травні та 5,6% у першому кварталі).
– На тлі проблем із платежами, які вдарили по постачанню в росію імпортних товарів, практично зупинилося зростання оптової торгівлі: у червні вона додала лише 1,9% рік до року, хоча ще у травні зростала на 11,1%, а наприкінці минулого року на 16–20% та вище.
– Економічна активність сповільнилася практично у всіх галузях.
– Темпи зростання у будівництві зменшилися майже в 6 разів – з травневих 7% до 1,2%. Зростання обороту роздрібу зменшилося до мінімумів за півтора року (6,3%), а сільське господарство та вантажообіг транспорту почали скорочуватися — на 0,3% і 0,8% відповідно.
– Резерви робочої сили та виробничих потужностей у країні практично вичерпані.
– Перегрів економіки став рекордним за останні 16 років, а це в результаті може вилитися у стагфляцію та «глибоку рецесію».

2. У російських держкомпаній через санкції почалися проблеми з виплатою зарплат за кордоном.

– Російські державні установи та держкомпанії мають проблеми з виплатою зарплат співробітникам за кордоном через санкції щодо вітчизняної банківської системи.
– Складності торкнулися диппредставництв, торгпредств, представництв російських держорганів при міжнародних організаціях, а також іноземних філій та офісів державних корпорацій.
– Через неможливість провести платежі через банківську систему проблему доводиться вирішувати за допомогою валіз готівкової валюти.
– «Кеш» у валютах «недружніх» країн використовується не тільки для зарплат, а й на покриття поточних витрат.

3. У росії скоро заблокують YouTube, Google, Android, iOS, – депутат держдуми.

– За словами Олексія Діденка, це станеться не з ініціативи росії. Росіянам радять перейти на інші платформи.

4. В Омську спалахнув найбільший НПЗ росії.

– Пожежа виникла на території нафтопереробного заводу, що належить «Газпром нафті» в Омську.
– За словами джерел, горить одна з установок переробки нафти, а площа пожежі досягла 300 кв. м.
– Омський НПЗ є найбільшим у росії. Його потужність становить 22 млн. тонн нафти на рік.
– Завод виробляє 11% всього бензину в країні, 9% дизпалива та 15% авіагасу.
– Відео, поширені в соцмережах, показують, що спалах виник на установці первинної переробки нафти АВТ-10, яка забезпечує 40% від загальної потужності НПЗ. АВТ-10 через загоряння має бути аварійно зупинено.

5. Експорт російського ЗПГ до Європи збільшився у липні.

– Росія значно збільшила експорт зрідженого природного газу в липні до Європи, наближаючись до рівнів США.
– Це сталося незважаючи на спроби політиків блокувати постачання енергоносіїв із росії.
– Аналітики відзначають, що успіх російських постачальників був зумовлений не лише збільшенням обсягів експорту, а й скороченням імпорту європейськими країнами ЗПГ із США.
– Прагнення американських виробників вибирати більш прибуткові регіони для постачання виключно підкреслює їхню корпоративну стратегію. У цьому контексті основні поставки американського ЗПГ у липні були спрямовані до Азії, де попит на газ значно зріс через аномальну спеку.
– Проте Європа продовжує боротися з проблемами відмови від російських постачань газу, що вказує на складнощі в енергетичній політиці континенту.
– У той час, як ЄС ускладнює для росії транспортування ЗПГ по всьому світу, блок не заборонив імпорт повністю.
– Продажі основним споживачам Іспанії та Франції навіть зросли після початку війни.
– До кінця березня наступного року ще більше російського ЗПГ може потрапити в Європу, оскільки набудуть чинності санкції ЄС щодо перевалки.
– Нові правила означатимуть, що російські танкери не зможуть завантажувати паливо на інші танкери в європейських портах для подальших подорожей до Азії.

6. Росіяни знову почали скуповувати нерухомість у Європі попри санкції.

– Росіяни, незважаючи на санкції та насторожене ставлення до “російських” грошей, знайшли обхідні шляхи та знову активно купують нерухомість у Європі.
– Так на країни ЄС за підсумками першого півріччя припало 35% від загальної кількості угод росіян із закордонною нерухомістю.
– У 2022 році кількість угод росіян у Європі різко скоротилася через санкції, посилення імміграційних програм, закриття програм “золотих віз” та підвищення вимог до покупців.
– Потім до цього додалися проблеми в розрахунках: девелопери та власники нерухомості в ЄС побоювалися брати гроші від росіян, навіть якщо тим вдавалося переказати кошти в європейські банки.
– Тому в 2023 році угод було ще менше, а частка Європи в покупках росіянами закордонної нерухомості становила лише 7%, за підсумками перших трьох місяців вона була близько 10%, і тепер уже більше третини за підсумками півріччя.
– Проте поступово продавці наважилися: зараз забудовники в країнах ЄС знову проводять угоди з громадянами рф, причому для оплати багато хто бере рублі.
– Дедалі більше клієнтів-росіян оформляє посвідки на проживання в Євросоюзі як за інвестиції, так і на підставі фінансової незалежності. Серед лідерів за популярністю – Франція, Іспанія та Кіпр.
– В Угорщині, яка нещодавно спростила росіянам правила в’їзду та перебування, зараз продається в рублях досить багато комерційної нерухомості – готелі, офіси, торговельні приміщення.
– Лідером за кількістю угод залишається Південно-Східна Азія, на яку припало 40% усієї придбаної росіянами за пів року нерухомості.
– Найчастіше покупці обирали Таїланд (26% угод) і Балі (13%). 15% угод припало на країни Близького Сходу, насамперед на ОАЕ, 7% – на Туреччину.

7. Азербайджан направив газ до Словенії.

– Нафтогазова компанія SOCAR, що належить Азербайджану, 1 серпня розпочала постачання природного газу до Словенії.
– Постачання здійснюються відповідно до підписаного 17 липня між SOCAR і провідною словенською газовою компанією Geoplin меморандумом про співпрацю з метою розширення співробітництва в галузі постачання природного газу.
– Зазначається, що SOCAR та Geoplin хочуть розвивати довгострокове енергетичне партнерство.
– У SOCAR зазначають, що Словенія є дев’ятою країною-імпортером після Болгарії, Угорщини, Грузії, Греції, Італії, Туреччини, Румунії та Сербії.
– Торік Азербайджан експортував загалом 23,8 млрд куб м природного газу, що на 5 відсотків вище, ніж попереднього.
– З цього обсягу 11,8 млрд кубометрів було відправлено до Європи, зростання становило 3,5%.
– У перспективі 2024 року очікується, що експорт газу з Азербайджану досягне 25 млрд куб м, у тому числі 13 млрд куб м буде направлено до країн Європи.

8. Через Грузію до рф відправляють підсанкційні товари.

– Через Грузію до рф продовжуються відправки низки підсанкційних товарів подвійного використання, зокрема таких як дрони, комп’ютерні процесори, GPS-пристрої, карти пам’яті. Їх можна використовувати для виготовлення зброї.
– Під час журналістського розслідування, що тривало протягом семи місяців, представникам грузинського ЗМІ вдалося викрити схеми постачання до росії санкційної продукції з Грузії, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану та Узбекистану.
– Згідно з даними статистики за 2023-2024 роки, з Грузії, Вірменії, Азербайджану та країн Центральної Азії до рф було експортовано товарів подвійного призначення на загальну суму понад 10 мільйонів доларів.
– Також вказується, що за рік значно зріс експорт із Грузії таких товарів як радіонавігаційне обладнання, електронні інтегральні схеми, блоки цифрового оброблення даних, обладнання для приймання та передавання звуку та зображення, побутова техніка.
– У Службі доходів і зборів Грузії запевнили, що відомство дотримується усіх міжнародних норм і санкцій, проводить “суворий контроль” на кордоні.
– Між тим журналісти для перевірки ситуації на практиці та для експерименту змогли домовитись про відправлення з грузинського Тбілісі до російської Самари дронів через транспортну компанію Kairos Logistics.

9. ЄС відхилив прохання Угорщини про зустріч щодо заборони транзиту нафти «Лукойлу».

– Європейський Союз відхилив прохання Угорщини та Словаччини про термінові консультації у зв’язку з рішенням України заборонити транзит нафти від великого постачальника з рф.
– Віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив Угорщину та Словаччину, що попередній аналіз показує, що нові санкції України проти російського ПАТ “Лукойл” не впливають на транзитні операції, що здійснюються трейдинговими компаніями через нафтопровід “Дружба”, доки “Лукойл” не є формальним власником нафти.
– Представник Комісії заявив, що аналіз блоку не вказує на безпосередній ризик для постачання між двома країнами, і що Комісія чекає на більш детальну інформацію від Угорщини та Словаччини.

10. Україна почала запускати більше далекобійних безпілотників, ніж росія.

– Україна вперше після початку повномасштабної війни почала запускати більше далекобійних дронів, ніж росія.
– За підрахунками, у липні російські війська застосували 426 безпілотників на кшталт «Шахед». За цей же період Україна завдала ударів більш ніж 520 дронами.
– Росія менш ефективна у знищенні дронів, українські удари завдають більшої економічної шкоди нафтопереробним заводам та іншим об’єктам.

Автор