Хто захищає московську церкву?

Ростислав Павленко

Мірою того, як кількість підписів за розгляд законопроєкту про заборону московської церкви наближається до необхідної для прийняття рішення, прихильники рпц в Україні нервують. Нервуючи, здають себе з потрохами, – хоч, певне, їм здається, що вони виявляють виняткову хитрість.

Публікують статті, які потім можна буде використовувати на курсах протидії маніпуляціям як тестовий матеріал. Приклад – на ілюстрації.

Тут усе:

1. Відверта брехня про те, що проєкт про заборону московської церкви «практично забороняє УПЦ». Ну, тут ви геть підставили замовника: якщо УПЦ – не мп, тож нічого боятись. Але ж таки мп – «перебуває в єдності з Православʼям через московську церкву», за грамотою патріарха Алексія.

Однак закон не про «заборону», а про вибір, який доведеться зробити. Ви з Богом і Україною чи з єресіархом кірілом і путінською московією.

2. Неприховане лизоблюдство: «найвідоміший адвокат Амстердам». «Найвідомішим» його зробила робота з новінськими і захист рпц в Україні. Чи подякує він згодом за таку «відОмість», – буде ясно вже незабаром.

3. Спроба грати на страхах Зеленського і його офісу: «проєкт вигідний Порошенку». Проєкт вигідний Україні, бо відрубує потужне і «найвідоміше», в термінологіях статті, щупальце «русского міра». Тому Порошенко і «Європейська Солідарність» його підтримують.

А хто не підтримує, певне, хоче зберегти в Україні те щупальце.

… там ще багато всякого. Але подібні публікації мають і свою користь. Ті, хто виступає проти заборони московської церкви, можуть оцінити якість аргументів. І ще раз подумати, на чий бік вони стають.

І чи воно того варте.

 

Автор