Чи є «десятирічний рекорд» прибутковості підприємств України?

Ніна Южаніна

Вирішила розібратися, чи немає в заявах про десятирічний рекорд чергової маніпуляції?

«Десятирічний рекорд. Українські підприємства за 2023 рік заробили майже 864 млрд грн».

1. Очікувано більша частина прибутку – від діяльності банків.
На фінансовий сектор припадає рівно 40% цьогорічного «рекорду» (фото 2 і 3).

Фото 2
Фото 3

2. Розглянемо 7 галузей, що показали найбільші прибутки в 2023 році (фото 4).

Фото 4

Другою після фінансів галуззю є оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспорту та мотоциклів. Далі йдуть промисловість та логістична діяльність.

Розглянемо динаміку цих показників за останні 7 років (фото 1).

Фото 1

Бачимо, що стабільне зростання в усіх галузях спостерігалося до короновірусної кризи 2020 року, відновилося у 2021 році та різко впало з початком повномасштабного вторгнення.

У 2023 році ми дійсно спостерігаємо відновлення позитивної тенденції до збільшення прибутків, проте в більшості сфер воно ще й близько не дійшло до рівня 2021 року та стабільних темпів зростання, що спостерігалися до 2020 року.

До того ж варто зважати на курс гривні: якби ця статистика була надана в твердій валюті, то прибутки 2023 року були б меншими за прибутки у 2018 році.

3. Нічого не дала спроба проаналізувати кількість підприємств, що отримали прибуток/збиток: цей показник стабільно з 2017 року складає приблизно 72%/28% відповідно. Він просів тільки в 2022 році, і то не суттєво (66%/34%).

4. Висновки.

Підприємства наразі спроможні функціонувати й отримувати прибуток, вони доволі швидко пристосовуються до нових умов, хоча фактичні показники їхньої діяльності й знаходяться не в кращому стані (відповідно до останнього інфляційного звіту НБУ, 38% підприємств обмежують свою потужність виробництва через брак працівників).

«Рекорд» виходить за рахунок двох умов: безпрецедентно високих надприбутків банків і девальвації гривні, в якій відбуваються розрахунки.

З цікавого: відсоток фінустанов, які отримують чистий прибуток останні 7 років, майже не варіюється (виняток – 2022 рік) і складає 66-67%%.

Автор