Неадекватний менеджмент у КНУ ім. Шевченка

Антон Сененко

Мене дуже бентежить ця ситуація.

Тут справа не тільки в тім, що Сергій Шарапов – всесвітньо відомий науковець без усіляких перебільшень і авансів. І не тому, що якщо вже публічно заговорив Сергій, то ситуація, як мінімум, викликає глибоку стурбованість.

Мене просто бентежить, що в країні, яка стікає кров’ю і яка на ділі переконалася, що їй потрібні власна сильна Армія (всупереч багаторічним заявам “експертів” різного штибу про маленьку високомобільну армію), яка з труднощами отримує західне озброєння і техніку, яка вже починає усвідомлювати, що ніхто ніякі технології нам не продасть, тому потрібно мати свої (всупереч заявам “нью-дженерейшн”, які мислили категоріями – все можна придбати на алі-експресі, єслі шо)…, то от в цій країні якийсь сумнівний радник держкомпанії може отримувати кілька сотень тисяч гривень на місяць, якийсь міністр красти землю на кілька сот мільйонів, а професор фізики отримувати оклад розміром із зарплатню кур’єра.

Мене бентежить, що діти не обирають фізику і хімію, щоб вступати на такі ж факультети в університети, бо вони ту фізику-хімію не знають, бо вчителів фізики-хімії немає, бо зарплатня вчителів фізики-хімії нижча, аніж у кур’єра.

Мене бентежить, що під гаслами оптимізації закриваються навчальні програми, які роблять нас дотичними до передової науки.

Що “гроші ходять за студентом”, але якщо студентів недостатньо для якогось незрозуміло чим обґрунтованого економічного показника, то можна скоротити кафедру, факультет, напрям, які є критично важливими для національної безпеки. Напрям, де заради одного студента варто тримати цілу кафедру. Бо іншого шансу розвивати технології у нас не буде.

Ніхто.сюди.із.Заходу.не.поїде.працювати.

Все муситимемо робити самі, спираючись на допомогу діаспори, але тільки самі.

Поки ж я бачу, як з незрозумілих причин (коментарі під оригінальним постом ситуацію не прояснили, насправді) з програми навчання КНУ зникає програма Квантова теорія поля.

Тут жарт про “о, агрономи!” проситься, але не до жартів.

Сподіваюсь, що після цього скандалу (бо це скандал) фарш таки запхнуть назад і відкотять ці диво-реформи.

На мою думку, в країні варто ввести мораторій на закриття-оптимізацію будь-яких природничих спеціальностей, програм, напрямків, університетів чи інститутів. Бо вже зараз оборонні заводи ходять з протягнутою рукою за спеціалістами-знаннями-втраченими археотехнологіями, які виявилися “архео-” в умовах економіки “купи-продай”, але дуже потрібними, коли росіянам слід давати тягла.

Спостерігаємо, загалом.
Майте тихий вечір.


Сергій Шарапов

Мене непокоїть те, що відбувається на моєму рідному фізичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Я випустився з кафедри квантової теорії поля фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 1992 році. Тепер я викладаю на цій кафедрі, яка зараз називається кафедра квантової теорії поля та космомікрофізики, та керую науковою роботою студентів.

Зізнаюся, що один із мотивів, чому я досі не кинув викладання, полягає в тому, що студенти цієї кафедри мають дуже високий рівень підготовки, і співпраця з такими студентами приносить задоволення. І це не дивно, бо багато з цих студентів ще школярами брали участь у міжнародних олімпіадах. Я мав досвід із студентами-теоретиками з іншої кафедри і пересвідчився, що рівень їхньої підготовки значно слабший.

І от цій кафедрі прилетіло, але не вибухом, від якого постраждали будівлі корпусів університету на ВДНГ, а від ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Бугрова. Своїм наказом він прибрав із переліку освітньо-наукових програм (ОНП), на які буде оголошено набір в магістратуру в 2024 навчальному році, програму “Квантова теорія поля”, яка єдина на факультеті має визначення “Зразкова” згідно з критеріями НАЗЯВО і на яку завжди є конкурс.

На закінчення додам, що буквально вчора два викладачі цієї кафедри були обрані академіком і членом-кореспондентом Національної академії наук України.

Чи вважаєте ви таку ситуацію адекватним менеджментом?

 

На заставці: Володимир Бугров. Фото: Українська правда

Автор