Санкції на часі. 11.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 11.04.2024.

1. Експортні ціни на російське енергетичне вугілля знизилися до мінімумів 2021 року через низький попит на ринках збуту.

– Мінімальних рівнів було досягнуто ще в другій декаді березня 2024 року, а в квітні падіння продовжилося.
– Так у чорноморському порту «Тамань» вугілля калорійністю 6 тис. ккал на кг на початку квітня коштувало $72 за тонну (мінус 13% з початку року), в терміналах в портах Балтійського моря—$61 за тонну.
– На Далекому Сході на початку квітня ціна на вугілля калорійністю 6 тис. ккал на кг складала $95 за тонну (мінус 6% з початку року).
– Тонна менш калорійного вугілля подешевшала на 7-13%%.
– Основна причина зниження експортних цін – падіння попиту на вугілля в Індії та Китаї.
– За поточних експортних цін поставки російського вугілля за кордон стають нерентабельними.

2. Уряд росії розглядає можливість запровадження певного послаблення екологічних стандартів щодо палива, щоб дозволити використання низькоякісного бензину в умовах можливого дефіциту палива.

– Це може принести додаткові 10%, або від 300 000 до 350 000 метричних тонн бензину на внутрішній ринок, що може бути достатньо для задоволення зростаючого сезонного попиту.
– Російський уряд розглядає можливість зниження планки вмісту деяких добавок і етанолу. Очікується, що вміст сірки залишиться без змін.
– З 2016 року в росії дозволено використання тільки якісного бензину не нижче Євро-5.
– Міністерство енергетики рф розглядає в якості резервного заходу зниження екологічних вимог, щоб забезпечити основу для додаткового виробництва бензину.

3. Сербія відмовляється від російських винищувачів, які закуповувала з радянських часів, та переходить на французькі.

– Загалом Белград закупить у Франції 12 багатофункціональних винищувачів Rafale.
– Придбання винищувачів Rafale дозволить Сербії модернізувати свої ВПС, які здебільшого складаються з літаків МіГ-29, вироблених у СРСР, а також старих югославських бойових літаків.
– Наприкінці 2021 року Сербія розглядала можливість продовжити закупівлю російських бойових літаків.
– Однак санкції, запроваджені після початку війни з Україною, унеможливили навіть обслуговування наявного парку МіГ-29.

4. США ввели санкції проти китайських компаній за допомогу росії та Ірану.

– США вводять нові санкції проти компаній з Китаю та ОАЕ через їхній зв’язок із росією та Іраном.
– Під експортні обмеження американського Мінторгу, які забороняють постачання технологій без спеціальної ліцензії, потрапили загалом 11 юридичних осіб. Серед них – китайська Jiangxi Xintuo Enterprise, яка підтримувала виробництво безпілотників у росії. Аналогічні санкції торкнулися Shenzhen Jiasibo Technology, яка, за даними США, постачала компоненти та технології подвійного призначення до Ірану.
– Йдеться про компоненти для розробки та виробництва дронів Shahed, які використовуються Іраном для атак на нафтові танкери на Близькому Сході та росією в Україні.

5. Мінторг США запровадив експортні обмеження щодо трьох російських компаній.

– До чорного списку потрапили «ОДК-СТАР», «Дельта аеро» та «Аеросила».
– У повідомленні бюро, що входить до Мінторгу, йдеться, що ці компанії «діють всупереч інтересам національної безпеки або зовнішньої політики США».
– У документі стверджується, що російські компанії займаються закупівлею аерокосмічних компонентів, які використовуються для розробки та виробництва іранських безпілотників «Шахед».

6. росія різко збільшила продаж нафти на зовнішні ринки на тлі скорочення завантаження нафтопереробних заводів.

– Морський експорт російської нафти в березні 2024 року збільшився на 5% порівняно з березнем минулого року, до майже 3,8 млн барелів на добу.
– Це рекордний показник з травня 2023 року, коли поставки за кордон перевищували 3,9 мільйона б/д.
– У січні та лютому рф експортувала танкерами 3,5 млн б/д і 3,3 млн б/д відповідно.
– На продаж йде нафта, яка раніше перероблялася б на нафтопереробних заводах.
– Однак одразу кілька великих російських НПЗ були виведені з ладу атаками українських безпілотників, а один, в Орську, був зупинений через повінь.
– У 2024 році експорт російської нафти скоротиться через взяті на себе Москвою зобов’язання перед ОПЕК+.
– Раніше незатребувану нафту переробляли б на НПЗ для внутрішнього ринку.
– Зараз компаніям доведеться скорочувати видобуток.

7. Частка російської нафти в імпорті до Чехії торік зросла до 58%.

– Торік частка нафти з російського нафтопроводу “Дружба” в загальному обсязі імпорту до Чехії досягла 58%, збільшившись приблизно на два процентних пункти порівняно з попереднім роком.
– Решту склали поставки з німецького трубопроводу IKL, який з’єднується з італійським трубопроводом TAL.
– Загалом, минулого року до Чехії надійшло 7,4 мільйона тонн нафти, що приблизно відповідає показнику роком раніше.
– Минулого року в грудні набула чинності заборона на імпорт російської нафти до Європейського Союзу. Однак імпорт через нафтопровід “Дружба”, південна гілка якого веде через Україну до Угорщини, Словаччини та Чехії, а північна – до Польщі та Німеччини, тимчасово звільнений від ембарго.
– Чехія хоче в майбутньому позбутися залежності від російської нафти.

8. Російська нафта стала головною для Індії, а російський мазут – для Бразилії.

– Частка російської нафти в загальному обсязі імпорту в Індію значно зросла, склавши 35% за підсумками фінансового року, що завершився 31 березня.
– Минулого року частка російської нафти Індії становила 23%.
– А в Бразилії імпорт російських нафтопродуктів у березні зріс у півтора рази.
– Минулого фінансового року росія експортувала до Індії в середньому близько 1,6 млн. барелів нафти. У попередньому році цифра не перевищувала 1 млн. барелів. Це пояснюється тим, що російські нафтовики намагаються задовольнити зростаючий попит індійських нафтопереробників.
– Індійське ділове видання The Economic Times відзначає привабливість російської нафти для індійських нафтопереробників, незважаючи на більш складну та дорогу логістику та суттєве зниження дисконту стосовно Brent.
– Також обговорюється ризик західних санкцій при транспортуванні російської нафти морським шляхом, але відзначається, що кількість ризиків знижується, оскільки санкції торкаються лише видобування та транспортування нафти, але не покупців.
– У зв’язку зі збільшенням поставок з росії інші великі постачальники нафти, такі як Ірак, Саудівська Аравія, ОАЕ і США, зменшили свою присутність на ринку Індії. Наприклад, частка Іраку знизилася до 20%.
– Бразилія також скорочує закупівлю нафтопродуктів із так званих “недружніх” росії країн. Російські компанії збільшили постачання дизельного палива, нафти та бензину до Бразилії, видавлюючи постачальників із Кувейту, США та ОАЕ.
– Постачання американських нафтопродуктів на бразильський ринок скоротилося у березні на 20%.
– Бразилія – один із світових лідерів з видобутку нафти (входить до топ-10 із часткою майже 4%). Однак у країні мало НПЗ, що і змушує її повністю залежати від імпорту.

9. ЗПГ із росії склав майже 26% газового імпорту Іспанії в березні проти 14,4% роком раніше, підтверджуючи, що ця країна є ключовим транспортним центром для російського газу в Європу.

– Дані іспанського мережевого оператора Enagas показали, що минулого місяця росія була другим за величиною постачальником газу в країну після Алжиру.
– Поставки ЗПГ становили 65,5% імпорту Іспанії, а решта надходила по трубопроводах.
– Завдяки найбільшій кількості імпортних терміналів у ЄС, Іспанія стала головним реекспортером морських поставок російського газу, який у січні-березні становив 23% усього імпорту іспанського газу.

10. Постачання російського ЗПГ до Франції зросло більше, ніж у будь-яку іншу країну ЄС.

– Згідно зі звітом CREA, незважаючи на те, що на цей вид палива припадає лише 5% споживання у 2023 році, країни ЄС заплатили Москві понад €8 млрд.
– Загалом з початку року Париж виплатив Москві за постачання газу понад €600 млн.
– Щонайменше дев’ять країн ЄС продовжують купувати російський ЗПГ. Бельгія, Іспанія, Нідерланди, Греція, Фінляндія, Швеція, Німеччина, Данія, Італія Португалія слідують за Францією за обсягом закупівель ЗПГ із росії.

11. Європарламент схвалив правову можливість блокувати імпорт російського ЗПГ.

– Європейський парламент проголосував у четвер за ухвалення правил, які дозволяють європейським урядам забороняти імпорт російського зрідженого природного газу, не дозволяючи російським компаніям бронювати потужності газової інфраструктури.
– Європейський Союз ухиляється від накладення санкцій на російський газ, на який деякі члени сильно покладаються.
– Як обхідний шлях нова газова політика має на меті встановити законний шлях для урядів, щоб блокувати постачання російського газу до своєї країни, хоча наразі жоден великий імпортер не повідомив, що використовуватиме його.
– Нові правила газового ринку ЄС дозволяють урядам тимчасово забороняти російським і білоруським експортерам газу брати участь у торгах на потужності в інфраструктурі, необхідні для доставки газу та ЗПГ до Європи.

Автор