The New York Times написало про втому українців від телемарафону

Ольга Чорна / “Детектор медіа”

По мірі того, як війна затягується, національний телемарафон в Україні має змінюватися, щоб не уподібнюватися тому, чому він спочатку був покликаний протистояти, — російській пропаганді. Такий висновок робить The New York Times у статті під заголовком «Це державна пропаганда: українці уникають теленовин через затягування війни».

«З перших днів повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році народ України мав доступ до єдиного джерела телевізійних новин — цілоденної трансляції, наповненої кадрами українських танків, що підривають російські позиції, медиків, які працюють поблизу лінії фронту, та політичних лідерів, які збирають підтримку за кордоном», — пише американське видання.

За визначенням авторів матеріалу, національний телемарафон «Єдині новини» став на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну головним інструментом інформаційної війни в Україні, протидії російській дезінформації та підтримки бойового духу.

Однак майже через два роки українці, зауважує видання, втомилися від телемарафону: те, що спочатку відігравало важливу роль у об’єднанні країни, тепер все частіше сприймається як «рупор влади».

NYT наголошує, що глядацька аудиторія та довіра до телемарафону різко впали. Експерти, з якими поговорило видання, вважають це «ознакою ширшого розчарування населення в уряді, оскільки перемога на полі бою стає недосяжною». Натомість багато глядачів проводять свій час за переглядом популярних реаліті-шоу та розважальних програм, стверджує видання.

Заступниця головного редактора інтернет-видання «Детектор медіа» Світлана Остапа у коментарі NYT сказала, що у березні 2022 року аудиторія телемарафону становила 40% від загальної кількості глядачів в Україні. Однак до кінця 2022 року його глядацька аудиторія скоротилася до 14%, а сьогодні вона складає 10%.

За словами авторів статті, глядачі нарікають, що програма часто малює надто райдужну картину війни, приховуючи тривожні події на фронті та ослаблення підтримки України з боку Заходу, і в кінцевому підсумку не готує громадян до тривалої війни. Про небезпечний бік телемарафону у коментарі NYT сказав голова комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин:

«Він створює оптимістичний погляд на ситуацію, що потім призводить до розчарування».

Інша проблема полягає в тому, що телемарафон, на думку журналістів, з якими спілкувались автори матеріалу, перетворився на засіб із зв’язків з громадськістю для президента України Володимира Зеленського. За даними медіаексперта Ігоря Куляса, протягом 2023 року члени президентської партії «Слуга народу» становили понад 68% гостей студії телемарафону. І ця цифра постійно зростала впродовж усього року.

«Ми не хочемо бути схожими на Росію. Ми повинні думати про захист демократії під час війни», — цитує NYT директорку Інституту масової інформації Оксану Романюк.

І перелічує її пропозиції щодо виправлення ситуації:

  • Збільшити різноманітність політичних гостей етеру «Єдиних новин», включивши до їхнього числа представників опозиції.
  • Більш об’єктивно висвітлювати події на фронті, включно з втратами і труднощами.
  • Пропонувати більш збалансований погляд на війну, включно з її наслідками для економіки та суспільства.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в українців зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Такого висновку дійшли аналітики Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), порівнявши результати трьох соціологічних досліджень, проведених у травні 2022-го, у жовтні 2023-го і в грудні цього ж року. Так, якщо у травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, складала 69%, то у жовтні 2023 вона скоротилася до 48%. А у грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

Також ми писали про те, що т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в інтерв’ю «Українському радіо» повідомив: українські телеканали розглядають можливість зміни формату загальнонаціонального марафону «Єдині новини».

«Мені здається, що вже найближчим часом такі пропозиції будуть вироблені», — сказав він.

«Коли взагалі зупинилася економіка України, коли зупинилися рекламні надходження до телеканалів, коли нам треба було в форматі “ванвойсу” доносити до громадян оперативну й актуальну інформацію. Ми випрацювали такий формат, і наші ключові мовники взяли кожен свою нішу й наразі виконують ті задачі, які стоять. Хтось краще виготовляє українські новини, хтось краще працює з закордонними пунктами, у когось є більш налагоджені й цікавіші продукти студійного вироблення. Тобто кожен з учасників телемарафону доєднався своїм ресурсом. Справді, хтось більше робить роботу, хтось менше, але наразі це єдиний продукт», — додав тимчасовий очільник МКІП.

За його словами, марафон досяг цієї мети, оскільки до громадян України надходила необхідна, важлива, оперативна інформація щодо подій в країні.

Водночас, підкреслив Карандєєв, «життя йде, змінюються і наше бачення, і формати, запрацювала економіка, з’явилися рекламодавці. Сьогодні телеканали розглядають можливість зміни цього формату».

Карандєєв вважає, що для телеканалів є важливим внесення нових форм, нових форматів.

Джерело

 

Колаж: Інформатор

Автор