Вісті з фронтів. 06.12.2023

Костянтин Машовець

Огляд щодо окремих формувань ворога.

1. Формування стратегічних та оперативних резервів противника станом на ранок 02.12.2023 р.:

– 55-а дивізія морської піхоти (д МП) – формується на базі 336-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти (обр МП), остання частково введена у бій на Маріупольському напрямку.
– 11-й та 14-й армійські корпуси (АК) – заплановано переформування у загальновійськові армії (ЗВА); триває підготовка до початку практичної реалізації плану, майже всі частини та з’єднання корпусів на даний момент перебувають на фронті.
– 44-а десантно-штурмова дивізія (дшд) – формується, на даний момент із її складу сформований лише один полк – 387-й мсп ТрВ, який перебуває на фронті.
– 46-а та 47-а мотострілецькі дивізії (мсд) – формуються на території окупованого півострова Крим, на даний час сформовано лише по одному мотострілецькому полку (мсп).
– 26-а окрема мотострілецька бригада (омсбр) – формується на території окупованого півострова Крим, стан – “на початковому етапі”.
– 345-й десантно-штурмовий полк (дшп) та 134-й танковий батальйон (тб) 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) – сформовані, триває їх переміщення до складу УВ “Днепр”.
– 74-а та 75-а окремі артилерійські бригади (оабр), відповідно зі складу 18-ї та 25-ї загальновійськових армій (ЗВА) – недоформовані, очевидно, подивізіонно розгорнуті у смугах відповідальності своїх об’єднань; триває процес доформування “по місцю”.

2. В рамках підвищення рівня централізації та ефективності бойового управління в так званій “зоні сво” російське військове командування проводить суттєву реорганізацію системи “приватних” та “добровольчих” формувань, розгорнутих у складі “Объединённой группировки вс рф на юго-западном ТВД”.

Командування противника з цією метою сформувало у її складі так званий “Добровольческий штурмовой корпус” (ДШК), в який звело переважну більшість “добровольчих” формувань рівня “батальйон-бригада” (умовно), а також цілий ряд підрозділів типу БАРС. На даний момент відома наступна структура цього ДШК:

1) Управління, штаб ДШК. “Бригади” зведені в 2 “дивізії” (чи як воно там у них називається, поки невідомо).

Перша:

– диверсійно-розвідувальна (добровольча?) штурмова бригада (дршбр) “Терек” (казачья);
– дршбр “Сибирь” (казачья);
– 6-а дршбр “Дон” (казачья);
– дршбр “Днепр” (казачья);
– 1-а дршбр “Волки”;
– 3-я дршбр “Конвой” (переформована з рогозинського батальйону “Царские волки”) має статус “казачья”.

Друга:

– 7-а дршбр “Святой Георгий”;
– дршбр “Невский”;
– окрема диверсійно (добровольча?)-штурмова бригада (одвшбр) “Ветераны”;
– одвшбр “Эспаньйола”;
– одвшбр “Север – Z”.

“Батальйони” окремі різного типу та штибу, від простих стрілецьких\мотострілецьких до “диверсійних” та “штурмових”:

– БАРС- 8;
– БАРС – 16;
– “Шторм-Осетия”;
– “Алания”;
– “Факел”;
– “Поток”;
– “Тигры”;
– “Рысь”;
– “Ирбис”;
– “БОРЗ”.

Окрім цього, до складу ДШК включені:

– окрема артилерійська бригада (оабр) “Волга” (казачья);
– окремий розвідувальний батальйон (орвб) “Оскол”.

Декілька загальних зауважень щодо цього формування:

– Коли ви читаєте термін “бригада” чи “батальйон” по відношенню до ДШК, то треба мати на увазі, що у переважній більшості випадків всі ці “бригади” та “батальйони” в реальності нараховують особового складу у випадку “бригади” на 1-1.5 батальйону, а у випадку “батальйону” – під посилену роту (та й то у кращому випадку).
– Усе це різномасне кодло дуже нерівномірне як за рівнем своєї професійної підготовки, так і за рівнем оснащення та озброєння. Є цілком небезпечні “особи” (переважно колишні “вагнерята”), а є й просто “торкнуте пропагандою” м’ясо, слабо підготовлене та пристосоване до участі у бойових діях.

Рівень оснащення ОВТ також різний, є підрозділи з танками типу Т-80БВ та Т-80БВМ і артилерійськими системами типу Д-30 та Д-20, а є напіводягнуте шобло зі старими калашматами та “не пойми какими” гвинтівками, без бронетехніки, з мінімумом автотранспорту.

За великим рахунком, формування та розгортання цього ДШК є не дуже вдалою спробою російського командування “навести лад” у своїх бойових порядках, в першу чергу, у царині бойового управління та взаємодії. Бо рівень махновщини та неузгодженості в діях різних складових цього угрупування вже починає ставати для нього проблемою.

У цьому відношенні дуже показово, що формування цього ДШК, в тому числі у питаннях рекрутингу та набору “персоналу”, йде через систему приватної військової компанії “редут”, яка створена та діє під прямим патронатом шойгівської богадельні.

Власне, формування ДШК відбувається шляхом підписання з мо ри-фи відповідних контрактів особовим складом вище перерахованих “підрозділів” і з формальним включенням їх в організаційно-штатну структуру ДШК.

Це означає пряме та оперативне підпорядкування самого ДШК, а також його складових частин, виключно армійському командуванню (на відміну від колишньої “вагнерівської шараги”).

До речі, пвк “редут” і сама діє на фронті зразу декількома окремими підрозділами рівня “батальйон”, частково зведених, якщо я не помиляюсь, у бригаду.

Для прикладу, розглянемо ОШС декількох “бригад” зі складу цього ДШК (тобто тих, хто вже підписав із шойгоЙ відповідний контракт):

3-я дршбр “Конвой” (казачья), сформована на базі рогозинського батальйону “Царские волки”:

– Управління, штаб;
– 1-й мсб (в минулому БАРС-1) на МТ-ЛБ + мінометна батарея (120-мм міномети);
– 2-й мсб (в минулому БАРС-11) на МТ-ЛБ + мінометна батарея (120-мм міномети);
– Бригадна артилерійська група (БрАГ) – 1 гадн (на Д-30) + реабатр на БМ-21;
– формується танковий батальйон на Т-72Б3 (малоймовірно), скоріше, на більш старіших танках.

Або, наприклад, дршбр “Дон” ім. “Архистратига Михаила”:

– Управління, штаб;
– батальйон “Егорлык” (мсб);
– батальйон “Аксай” (мсб);
– батальйон “Хопер” (мсб);
– формуються або вже сформовані ще 2 батальйони – “Елань” та “Бузулук”, ймовірно, стрілецькі.

На озброєнні сформованих батальйонів є бронеавтомобілі типу “Тигр”, “ВПК-Урал” та БМП-2М. В кожному батальйоні є зведена мінбатарея (яка має 120-мм та 82-мм міномети). Планується розгортання танкового батальйону, також є БрАГ, яка має 1 гадн (на Д-20 та Д-30) + реадн на БМ-21.

А є й такі, як 1-а дршбр “Волки”:

– Управління, штаб;
– 1-й мсб (формується), зараз до 2-х стрілецьких рот (ср);
– 2-й мсб (формується), зараз до 1.5 ср;
– тб – заплановано до формування;
– БрАГ – по суті, 1 гадн+ реабтр, на Д-30, Д-20 та БМ-21.

Тобто якщо врахувати той факт, що російське командування зараз намагається розгортати цілий ряд формувань у ранзі “дивізія”, “бригада” зі статусом “стратегічні резерви” у складі своїх кадрових військ, а також має дуже суттєвий некомплект по ОВТ там же, я не думаю, що перспективи цього “сброда блатных и нищих” з ДШК, щодо подальшого формування принаймні у царині ОВТ виглядають особливо райдужно.


Олександр Коваленко

ДШК. Нет, это не про пулемёт.

Итак, в российских оккупационных войсках начинает вырисовываться новая структура, которой ранее не существовало, а именно “Добровольческий штурмовой корпус” (ДШК).

Сегодня Константин Машовец детально описал (см. выше – Ред.), что из себя представляет данный “корпус”, из чего, а точнее, кого, формируется и какой имеет потенциал. Но во всём этом описании важно то, что такой реорганизацией мо рф полностью под себя подбирает управление всеми боевыми группировками частного и добровольческого типа, находящимися в зоне боевых действий.

То есть все эти БАРСы, кизячки, зэки, ЧВКшники и прочие централизованно через ДШК подчиняются мо рф. Фактически, осуществилась мечта сергея шойгу, которого как школьника регулярно унижал неконтролируемый Пригожин, создавший у оленевода в предельно сжатые сроки полноценный комплекс неполноценности.

Примечательно, что данные реорганизационные процессы стали происходить на фоне появления в зоне БД формирования “Шторм V”, которое, согласно предварительной информации, формируется из бывших “вагнеровцев”, подписавших контракт с мо рф после ликвидации Пригожина-Уткина. И это ещё один фактор охвата контроля над “частниками” такими особо борзыми как “вагнера”. Хотя борзыми они были при живых Пригожине-Уткине.

Также отличительной чертой ДШК является то, что набор в корпус осуществляется через ЧВК “Редут”. Если кто не знает, ЧВК “Редут”-  это старейшая ЧВК в россии, существовавшая ещё задолго до “Вагнера”, и угадайте под чьим покровительством? Совершенно верно – мо рф, и именно после создания “Вагнера” у “Редута” пригожинские шакалы почти 10 лет отгрызали финансирование.

Иными словами, не прошло и полгода, а шойгу под себя подмял абсолютно всё управление боевыми группами в зоне БД, и это создаёт определённые риски. Ведь если раньше баланс в стане гонористых и амбициозных создавался Пригожиным, то теперь сбалансировать оленевода просто некому. Всякие там каДыровы и Золотовы даже и близко не в счёт.

Тот самый случай, когда путин всерьёз задумался: “а может и вправду, лучше бы кашевар до москвы дошёл…”.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автори
, ,