Санкції на часі. 04.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.10.2024.

1. Промисловість росії масово провалила імпортозаміщення софту.

– Підприємства металургійної та хімічної промисловості, а також паливно-енергетичного комплексу досі реалізують понад 98% проєктів на іноземному софті.
– При цьому близько 80% із них використовують IT-рішення німецької Siemens, а 18%, що залишилися, — інші зарубіжні продукти. Після виходу з росії Siemens, французької Schneider Electric, японської Yokogawa та американських Honeywell та Emerson при Мінпромторгу рф було створено робочу групу для імпортозаміщення іноземних рішень.
– Розробкою повинні були зайнятися “Сєвєрсталь”, “Газпром нафта”, “Транснафта”, “Єврохім”, “Росатом” та ін.
– Згідно з затвердженим у Мінпромторгу планом, вже до кінця 2024 року компанії повинні були випробовувати прототипи компонентів для локальних систем управління.
– Однак, як показало опитування, лише 10% російських компаній визначилися зі стратегією імпортозаміщення, близько 60% все ще у пошуку.

2. У російських регіонах через санкції зникли імпортні ліки.

– Після того, як через санкції російський ринок залишили великі іноземні фармвиробники, у регіонах зникли деякі імпортні препарати.
– У 2023 році влада росії скоротила федеральні витрати на закупівлю лікарських препаратів із інших країн на 65 млрд рублів. Ці гроші могли направити на військові потреби.
– Після початку війни в Україні з російського ринку повністю пішли щонайменше 28 іноземних фармкомпаній. За 2023 рік з полиць аптек зникло 1,3 тисяч найменувань зарубіжних препаратів, а їх сукупний асортимент зменшився на 20% — до 6,4 тисяч позицій.

3. Китай посилює свій вплив на економіку росії.

– За дев’ять місяців 2024 року кількість зареєстрованих у росії компаній зі співвласниками з КНР зросла на 32% рік до року.
– Частка китайського бізнесу в загальній кількості нових реєстрацій компаній зросла з 13% у 2021-му до 34% у 2024 році.
– Щомісячна кількість реєстрацій (близько 200) перевищила рівень 2021 року вчетверо.
– В результаті Китай вийшов на перше місце серед іноземних учасників, майже на третину обігнавши білоруських підприємців, які лідирували у 2023 році.
– Також у 2021-2023 роках виторг компаній за участю підприємців із Китаю зріс майже втричі.
– При цьому в секторі торгівлі автотранспортом за вказаний період показник збільшився в 5,1 раза, забезпечивши 43% усієї виручки китайського бізнесу в росії.
– На оптову торгівлю припало 26% виручки, при тому що в секторі працюють 38% усіх підприємств із китайською участю.
– Проте структура «опту» змінюється: при зростанні торгівлі продукцією машинобудування (виручка збільшилася в 2,2 рази; питома вага сектора — 69%) знижується частка інших товарів промислового призначення (зростання в 1,8 раза; вага — 16%). Також зростає торгівля споживчими товарами (продовольство – у 2,7 раза, легка промисловість – у 2,1 раза; вага – 11%).

4. росія вдвічі переплачує за “тіньові” чипи американських компаній для своїх ракет.

– росії вдається в обхід санкцій закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, вдвічі переплачуючи за них.
– Здебільшого для виробництва ракет використовують чипи американських і європейських компаній, свідчить розслідування Bloomberg на основі даних української розвідки та Київської школи економіки.
– Поставки йдуть здебільшого через китайські та гонконзькі фірми-одноденки.
– Найбільше використовуються компоненти американських Analog Devices (21% із 3871 компонента, знайдених в уламках російських боєприпасів) і Texas Instruments (14%).
– Згідно з митними даними, чипів однієї тільки Analog росія отримала минулого року на $326 млн.

5. рф отримує західну техніку для РЕБ через китайських посередників.

– Американські, німецькі та швейцарські аналізатори спектру й генератори сигналів, які використовуються для розробки та налаштування пристроїв радіоелектронної розвідки та боротьби (РЕР/РЕБ), продовжують надходити до росії через китайських посередників.
– США ввели заборону на експорт генераторів сигналів до росії в лютому 2023 року, а на аналізатори спектру — в травні того ж року.
– Євросоюз приєднався до санкцій, заборонивши експорт генераторів сигналу з 24 червня 2023 року, а аналізаторів спектру — з 19 грудня 2023 року.
– За даними митниці, в 2023 році росія отримала генератори та аналізатори спектру від американської компанії Keysight, німецької Rohde & Schwarz і швейцарської AnaPico на загальну суму 38 мільйонів доларів, а в 2024 році — ще на 12 мільйонів. Середня вартість одного пристрою становить близько 43 тисяч доларів.
– Серед основних покупців техніки у 2023 році були такі компанії як Науково-виробнича фірма Діполь, Наукові Прилади та Системи, Градієнт, Мікроприлад і Інфостера.
– Ці компанії мають значні обороти (до мільярдів рублів на рік), проте їхні основні активи практично відсутні, що свідчить про їхню експортно-імпортну діяльність.
– Західне обладнання використовується для модернізації російських супутників радіоелектронної розвідки, а також у системах РЕБ/РЕР, які моніторять і впливають на бездротові мережі та навігаційні системи, що дозволяє замінювати базові станції мобільного зв’язку та впливати на супутникову навігацію.

6. Індія наростила імпорт російської нафти.

– Минулого місяця, за даними аналітичної компанії Kpler, обсяг імпорту нафти з росії до Індії збільшився на 6,4 відсотка порівняно з попереднім місяцем, досягнувши 1,88 млн бар на добу.
– Цей стрибок пов’язаний із підвищенням загального попиту на вуглеводні у цьому регіоні, особливо з огляду на технічне обслуговування багатьох нафтопереробних заводів, які планують відновити роботу у поточному місяці.
– Незважаючи на очікування скорочення закупівель у російських постачальників, Індія продовжує активно купувати нафту з цієї країни.
– Заплановане зростання навіть дозволяє припустити, що імпорт російської нафти в Індію може збільшитися ще більше завдяки довгостроковим угодам, які індійські НПЗ готуються укласти на наступний рік.
– Поступове зменшення знижок на паливо з росії все одно робить його конкурентним для індійських НПЗ.
– Нині Індія займає третє місце за обсягом споживання нафти у світі, причому частка її імпорту становить понад 85 відсотків.

7. Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо пообіцяв відновити відносини з росією, якщо війна в Україні закінчиться під час перебування на посаді глави уряду країни.

– Промосковський прем’єр хоче продовжувати купувати російський газ і нафту та зберегти існуючі транзитні маршрути через Україну.
– «Якщо війна закінчиться протягом мандату цього уряду (2023-27 роки), я зроблю все можливе для відновлення економічних і нормальних відносин з росією», – заявив Фіцо на прес-конференції, присвяченій новому податковому пакету.
– Зауваження прозвучали напередодні спільного засідання урядів Словаччини та України, на якому Братислава хоче переконати Київ залишитися транзитною країною для російського газу.
– Влітку Київ заборонив транзит продукції російської енергетичної компанії «Лукойл» через свої кордони, що викликало занепокоєння в Угорщини та Словаччини, які отримують російську нафту по трубопроводу через Україну завдяки відмові від санкцій ЄС.

8. ЄС планує накласти санкції на Іран за постачання ракет росії.

Перший набір заходів торкнеться близько десятка фізичних і юридичних осіб, включаючи машинобудівні, металургійні та авіаційні компанії.
– Блок прагне схвалити цей крок до того часу, коли лідери ЄС зберуться на саміт у Брюсселі цього місяця.
– Постачання балістичних ракет, яке США офіційно підтвердили 10 вересня, свідчить про подальше поглиблення військових відносин між Іраном і росією.
– Свої пакети санкцій проти Ірану та росії вже оголосили Велика Британія та США. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель передав країнам-членам пропозицію санкцій за передачу Іраном балістичних ракет росії.
– Іран також надав Москві сотні ударних безпілотників й іншу зброю під час 2,5-річної війни росії проти України.

9. ЄС в січні-серпні різко збільшив закупівлі добрив із росії.

– Експорт добрив із росії до країн Євросоюзу у січні-серпні 2024 року зріс на 43% у річному вираженні до 3,3 млн тонн.
– Основний обсяг експорту припав на складні (комплексні, що містять кілька поживних елементів) добрива, постачання яких у січні-серпні зросли в річному вираженні в 1,8 раза до 1,2 млн тонн.
– Ще помітніше збільшилися постачання в ЄС калійних добрив – в 2,6 рази до 370 000 тонн.
– Експорт азотних добрив становив 1,7 млн ​​тонн, що на 13% більше, ніж у січні-серпні минулого року.
– Найбільшими покупцями російських добрив у ЄС стали Польща, Франція та Німеччина.

10. Мін’юст США вилучає інтернет-домени, пов’язані з російською розвідкою, які використовувалися для шахрайства. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

– Міністерство юстиції США видало ордер на вилучення 41 інтернет-домену, які використовувалися агентами російської розвідки та їхніми довіреними особами для комп’ютерного шахрайства та зловживань у Штатах.
– Департамент державно-приватного оперативного співробітництва для припинення зловмисної кібердіяльності діяв одночасно з цивільним позовом Microsoft щодо обмеження 66 інтернет-доменів, які використовуються тими самими агентами. російський уряд запустив цю схему, щоб викрасти конфіденційну інформацію американців, використовуючи нібито законні облікові записи електронної пошти, щоб обманом змусити жертв розкрити облікові дані.
– Конфісковані домени використовувалися хакерами, які належать до Callisto Group або її довірених осіб, для несанкціонованого доступу до комп’ютерів із метою отримання інформації від департаменту чи агентства Сполучених Штатів і заподіяння шкоди.
– Хакери Callisto Group використовували конфісковані домени в триваючій складній фішинговій кампанії, щоб отримати доступ до комп’ютерів і облікових записів електронної пошти уряду США та інших жертв і викрасти з них цінну інформацію.
– У зв’язку з цим Microsoft оголосила про подачу цивільного позову щодо арешту 66 інтернет-доменів, які також використовували хакери Callisto Group.
– Учасники Callisto Group атакували, серед іншого, американські компанії, екс-співробітників розвідувального співтовариства США, колишніх і нинішніх співробітників міністерства оборони та державного департаменту, військових підрядників США та співробітників міністерства енергетики США.

Автор