Санкції на часі. 05.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.10.2024.

1. Половина снарядів, які росія використовує у війні проти України, надходять із Північної Кореї.

– Половина снарядів росії, а це приблизно три мільйони на рік, було поставлено Північною Кореєю.
– Путін під час візиту до КНДР підписав угоду з Кім Чен Ином і став «залежним» заради успіхів на війні в Україні. Незважаючи на те, що багато снарядів вважаються несправними, саме їхня велика кількість є перевагою для рф.
– Однак, незважаючи на наявність великої кількості снарядів, рф зазнає великих втрат. За день окупанти втрачають 1200 солдатів, серед яких 480 – у боях за Покровськ.
– Крім того, росія не здатна одночасно відвойовувати Курську область і вести наступ на Покровськ без додаткової мобілізації.

2. Норвегія зберегла лідерство постачання газу до ЄС.

– Норвегія, винятковий лідер з експорту газу з третього кварталу 2022 року, досягла вражаючого обсягу постачання 21,7 млрд куб м за липень-вересень цього року.
– У третьому кварталі поточного року росія знову перевершила Сполучені Штати щодо обсягу постачання газу до Європейського союзу.
– Обсяг постачання газу з росії до ЄС досяг 13,3 млрд куб м за вказаний період, перевищивши обсяги другого кварталу на 0,3 млрд куб м. Частка російських компаній в імпорті до країн Євросоюзу зросла до 19,4 відсотка з попередніх 17 відсотків, що є рекордним показником із початку 2022 року.
– Протягом минулого кварталу росія продовжувала активно експортувати газ через трубопроводи, збільшивши обсяг поставок на 8 відсотків за квартал і майже на 13 відсотків за рік, досягаючи 8,6 млрд куб м, у той час як експорт ЗПГ минулого кварталу склав 4,7 млрд куб м.
– На тлі цього американські постачальники знизили обсяг імпорту ЗПГ на чверть за квартал і на третину за рік, скоротивши його до 9,5 млрд. куб.

3. Жовтневі ціни на російську нафту Urals за барель на $5 вищі за граничну ціну на тлі зростання марки Brent.

– Ціни на жовтневу нафту марки Urals у російських портах Балтійського та Чорного морів знову піднялися вище $65 за барель, що на $5 вище граничної ціни, встановленої західними країнами.
– Ціни на нафту зросли в четвер, оскільки посилилися побоювання, що регіональний конфлікт, що розширюється, на Близькому Сході може порушити світові потоки сирої нафти.
– У п’ятницю ф’ючерси на нафту марки Brent знову виросли на 55 центів, або 0,7%, до $78,17 за барель за 08:31 GMT.
– Зростання цін на нафту Urals збільшить доходи росії від продажу нафти. Ціни на нафту Urals в основному залишаються вищими за граничний рівень у $60 з початку цього року і раніше перевищували $65 за барель наприкінці серпня.
– Наприкінці 2022 року G7 — США, Канада, Великобританія, Італія, Франція, Німеччина та Японія — разом із Європейським союзом та Австралією ввели обмеження на продаж російської нафти на умовах free-on-board у розмірі 60 доларів за барель, прагнучи скоротити доходи росії від експорту нафти морським шляхом у межах санкцій.
– Індія, основний покупець російської нафти, що поставляється морем, не приєдналася до західних санкцій проти росії, але дотримується міжнародної політики санкцій, включаючи обмеження цін.

4. Потоки очищеного палива з росії зросли у вересні, оскільки збільшення поставок дизельного палива та мазуту допомогло підняти експорт із багаторічного мінімуму, який спостерігався в попередньому місяці.

– Згідно з даними, зібраними аналітичною компанією Vortexa Ltd, минулого місяця експорт нафтопродуктів країни зріс приблизно до 2,1 мільйона барелів на день. Це на 9% вище, ніж у серпні, коли поставки впали майже до найнижчого місячного обсягу за останні роки.
– Середні чотиритижневі потоки сирої нафти зросли до 3,26 мільйона барелів на день протягом тижня до 29 вересня.

5. Незважаючи на продовження війни в Україні та внесення росією більшості західних країн до списку «недружніх», безліч іноземних інвесторів продовжують вкладатися в російські акції, сподіваючись отримати надприбутки, коли санкції буде знято.

– Агентство поговорило з десятками інвесторів із початковими портфелями від $11 до $550 тис., які на питання про етичність купівлі російських акцій під час війни наводили паралелі з Європою, яка продовжує споживати російський газ, або нафтотрейдерами, які також отримують надприбутки.
– Водночас багато хто з опитаних зізнавався, що спочатку розраховували на швидше завершення війни в Україні й діяли, виходячи з цього.
– Найчастіше іноземці інвестують у депозитарні розписки – сертифікат, що засвідчує право власності на цінні папери.
– Депозитарні розписки на російські активи, як і раніше, обертаються за кордоном. Цей інструмент, придуманий сто років тому, до 2022 року перетворився на глобальний ринок обсягом $4,14 трлн.
– При цьому росія в 2023 році була шостим за величиною емітентом депозитарних розписок у світі, і такі угоди все ще не суперечать західним санкціям.

6. Найбільший банк Кіпру Bank of Cyprus закрив приблизно 20 тисяч рахунків, що належали близько 7 тисячам клієнтів із російським громадянством, після початку війни в Україні.

– Bank of Cyprus розпочав санацію клієнтського портфеля банку ще у 2014 році після введення антиросійських санкцій, що послідували у відповідь на приєднання Криму.
– На момент початку санації клієнтського портфеля банку у 2014 році на росіян припадало 4% клієнтського портфеля. Сьогодні ця частка становить лише 0,4%.
– За словами представника Bank of Cyprus, при ухваленні рішення про те, яким клієнтам закрити рахунок, банк керувався “міжнародними стандартами комплаєнсу” та власною політикою з управління ризиками.

 

Фото: Kostas Tsironis/ Bloomberg

Автор