Дайджест наукових і навколонаукових новин

Антон Сененко

Дуже часто в коментарях мене запитують, коли я все встигаю. Секрет простий, як в тому анекдоті: я не встигаю нічого.

Тим не менш, науковий дайджест, що я планував випустити два тижні тому, таки вчора доробив.

І, знаєте, попри все, попри брак часу і сил, я пишу ці дайджести, бо відчуваю, що поки що мушу це робити. Відчуваю, що маю щось “підсвітити”, на чомусь закцентувати увагу, когось цією підбіркою трохи розрадити.

Ось і все.
Тож.

  • Як за допомогою жаби і сечі можна було цілком науково визначити, чи дівчина вагітна?
  • Хто з почвар цього року отримає премію “Академічна негідність року”?
  • Що роблять українські вчені для оборонки?
  • Які дивні температурні рекорди демонструє погода: доповідь вчених з антарктичної станції “Академік Вернадський”.
  • Які наукові космічні місії полетять у 2024 році?
  • Ну, і, власне, хто і навіщо активує активоване вугілля?
Новини

1. Національна академія наук України відзначила свою 105-ту річницю з дня заснування (за указом гетьмана Павла Скоропадського, якщо що). До ювілею там багато чого можна почитати і переглянути, але мені найбільше сподобалося привітання Головнокомандувача Валерія Залужного, де він наголошує на потрібності науки і науково-технічної продукції для ЗСУ. Почитати можна тут.

2. Хороші матеріали про оборонні розробки НАН України, що стали особливо актуальними після початку широкомасштабного вторгнення. Про співпрацю з Міноборони та Генштабом, мікроелектроніку, ремонт іноземних гармат, ракетні системи, авіаційні двигуни, броню, лазери, міни та багато чого іншого:

– Інтерв’ю Президента НАН України Анатолій Загородній:

– Репортаж про розробки оборонного характеру:

– Інтерв’ю першого віце-президента НАН України Володимира Горбуліна:

3. Українські вчені на 28-й конференції зі змін клімату оприлюднили результати спостережень за погодою на станції Академік Вернадський. Дані по найвищій і найнижчій температурі цього року, кількість снігу та відсутність льоду в акваторії, чесно кажучи, ошелешують.

4. Антиплагіатна ініціатива Дисергейт оголосила набір “конкурсантів” на відзнаку “Академічна негідність 2023 року”. Номінації стандартні – плагіатор року, фальсифікатор, псевдонауковець, токсичний ректор, посіпака, спец(з)рада, мурзилка-2023.
Висувайте своїх кандидатів. Дедлайн – 14 грудня.

5. Науковці з Інституту археології НАН України розкопали унікальний скарб золотих прикрас в культурних нашаруваннях 17-18 ст., скоріше за все, пов’язаний з буремними історичними подіями часів Гетьманщини. Скарб складається з 12 золотих предметів загальною вагою близько 28 г та перламутрового бісеру, які були сховані у невеличкий керамічний посудині.

Наукпоп

7. Чесно кажучи, дуже крута стаття про Інститут транспортних систем і технологій НАН України, в якій розповідається про внесок вчених цього закладу у становлення і розвиток вітчизняної сфери виробництва акумуляторних батарей. У воєнний час це взагалі важко переоцінити. Нічого з описаного в статті я не знав. Звідси ж і дізнався, як розшифровується назва популярних акумуляторів ВЕСТА.

8. Дуже цікаве інтерв’ю Олександра Коноваленка про те, як відновлюється радіоастрономічна обсерваторія на Харківщині після окупації. Це та, де розташований найбільший у світі низькочастотний радіотелескоп УТР-2 та гігантський український радіотелескоп ГУРТ.

9. Ембріологиня Olga Maliuta написала дахозривний допис про те, як саме за допомогою сечі та жаби не так давно визначали вагітність у жінок. Тут навіть немає що коментувати. Читайте осьо.

10. Історик з Інституту історії НАН України Геннадій Єфіменко дав дуже змістовне інтерв’ю, де доступною мовою пояснив, чому Голодомор потребує подальшого наукового вивчення, та чому популярна теза про “інші регіони СРСР теж голодували” є нерелевантною.

А отут його детальна розлога стаття про ті страшні події, їхні причини і наслідки, а також спроби фальсифікації кількості жертв колишньою очільницею Музею Голодомору і радником колишнього голови СБУ.

11. Нещодавно вийшла публікація в дуже престижному науковому журналі, в якій автори першими у світі на реальному матеріалі описали досі не підтверджену, хоч і передбачену раніше стадію еволюції китоподібних – наявність задніх кінцівок у повністю водного виду, котрий до того ж виявився найдавнішим серед знайдених у Європі, про які відомо науці. Всі автори – українці, тому Вашій увазі пропоную почитати пояснення від першої особи Pavel Gol’din з Інституту зоології НАН України.

12. Olena Struk написала цікаву статтю з купою коментарів фахівців про інвазійні види рослин та їх небезпеку, карпобротуси, робінію псевдоакацію, червоний дуб, борщівник тощо. Найсмішніше, за державні гроші спеціально навчені люди ті небезпечні інвазійні види висаджують.

13. Dmytro Simonov провів декілька днів разом з науковцями в Чорнобильському заповіднику. Про ведмедів, рисей, оленів, радіацію, переродження природи та вплив війни.

І тримайте ще два його подкасти:

– з палеонтологом Національного науково-природничого музею НАН України Леонід Горобець (про печерного ведмедя, слона динотерія, волохатого носорога та скелет морської корови).
– з представниками Українська Природоохоронна Група – UNCG (про мандрівку карпатськими лісами).

14. Інтерв’ю директорки Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова про втому від війни, чому росіян не зупиняють великі втрати на фронті, закінчення війни, відбудову, корупцію, зміну в структурі економіки, вищу освіту та інші цікаві речі.

15. Астрофізик Максим Ціж написав чудовий перелік наукових космічних місій 2024 року на сайт Alpha Centauri. Ставте хрестики в календарях і сміливо дивіться угору.

16. Прекрасний інформативний допис від групи Всесвіт про легендарне послання позаземним цивілізаціям, відіслане у 1974 році з обсерваторії Аресібо.

17. Дійсна наука виклала запис лекції про фортифікацію минулого і археологію війни. Лектор – Дмитро Каравайко, старший науковий співробітник з Інституту археології НАН України.

18. До речі, нещодавно археологи провели велику прес-конференцію, на якій розповіли про свою роботу під час війни, про шкоду, яку наносять пам’яткам археології бойові дії та перспективи досліджень.

19. Клятий раціоналіст випустив прикольне відео про активацію активованого вугілля, диктатуру урбаністів і брехню про клітор.

20. Довколаботаніка написала дещо шокуючу інформацію про перший зафільмований випадок непроникаючого і плідного статевого акту у ссавців. В церкві.

21. Прекрасний матеріал про цьогорічну т.зв. Нобелівську премію з економіки (бо, насправді, вона зветься премією Шведського центрального банку з економіки), яку присудили професорці Гарвардського університету Клаудії Ґолдін – «за поглиблення розуміння результатів діяльності жінок на ринку праці». Науковиці з Інституту економіки і прогнозування НАН України детально розповідають про підґрунтя її досліджень, методологію і наслідки.

22. Два дописи про шкідливість совання стрілок годинника на зимовий чи літній час туди-сюди.
Раз – від Куншт та Daria Ozerna.
Два – від Ilona Sviezhentseva.

23. Пізнавальне відео від Всесвіт UA про полярне сяйво і причини його виникнення.

Скандали

24. Перш, ніж перейти до скандалів, варто почитати базу – докладну статтю про історію появи наукових ступенів, їхню “вагу”, явище плагіату та академічної недоброчесності. Куншт зібрав коментарі фахівців у темі – Oleksiy Boldyriev, Svitlana Vovk, Evgen Nikolaev.

25. Співробітники Інституту філософії НАН України розкопали, що у доцента Київського нацуніверситету в одній зі статей майже 100% плагіату з російських джерел.
Раз – оригінал повідомлення.
Два – стаття з коментарями фахівців в академічній доброчесності.

26. Науковець з Українського католицького університету випадково виявив плагіат своєї дисертації у статті професора Західноукраїнського нацуніверситету та доцентки того ж університету.
Звісно, в Західноукраїнському університеті все назвали некоректним цитуванням.

27. Чергова плагіатна історія. Тепер в докторській дисертації ректора Тернопільського національного педуніверситету. Там все дуже сумно, але коротке резюме таке: “… шість висновків своєї ганебної дисертації з семи переписав із російської дисертації, захищеної аж у 2008 році”.

28. А отут смішна історія (насправді, ні) про те, як громадянин Китаю захищав дисертацію в Харківському педунівері. Звісно, з купою плагіату і читаючи все з папірця.

Наукпоп події

29. Спільнота Дійсна наука 13 грудня 2023 року проводитиме лекторій під назвою “Зброя давніх мисливців. Як вполювати мамонта?”. Про особливості полювання у верхньому палеоліті розкаже Ступак Дмитро Вікторович – кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології кам’яної доби Інституту археології НАН України.

Можливості

30. Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus запустила Всесвітній онлайн-університет. Перші десять курсів із програмування, цифрових медіа та маркетингу, проєктного менеджменту, психологічної допомоги, корпоративних фінансів вже відкрито.

31. Науковий семінар “Перспективи розвитку малих БПЛА з двигунами на реактивній тязі” від кафедри прикладної фізики НН ФТІ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

32. ГО Прогресильні запустило освітній курси для вчителів про штучний інтелект. Спікери дуже круті. Там є про становлення ШІ від Oleksii Molchanovskyi, про генеративний ШІ від Oleksandr Krakovetskyi, Dima Fishman розповідає про те, як ШІ працює; інші розказують про етику ШІ і академічну доброчесність, супровід освітнього процесу тощо.

А от Olexii Ignatenko, який, власне, мене носом в цей курс і тицьнув, розповідає про Генеративний штучний інтелект для створення візуального освітнього контенту.

Шукайте відео з плашкою про Штучний інтелект тут.

33. А тут лікнеп про використання ChatGPT в повсякденні від дуже розумних людей – Vasyl Taras, Oleksandr Romanko, Oleksandr Krakovetskyi та Yuliya Shtaltovna.

* * *

Здається, в мене все.
Майте тихий вечір.

P.S. Вдячний, що не забуваєте підтримувати проєкт 42 тачки на ЗСУ.

 

Ілюстрація: Богдана Мохненко / Куншт

Автор