Тисяча історій кохання (фото)

Антон Сененко

Одного разу одна дружина одного полеглого воїна надіслала мені світлину, де вона була щаслива. Такий собі життєвий оксюморон сучасності, коли слова “щастя” та “реальність” знаходяться у жорсткому дисонансі. На фото вона була у довжелезній сукні, вся перемазюкана фарбами, і за її спиною світилося велике жовте Сонце. Яке вона намалювала сама. Стоп.

Не намалювала. Картини не малюють. Написала. Вона написала велике гаряче Сонце. Саме таке, яким за життя був її чоловік.

Я його знав особисто, і це були дійсно чи не найяскравіші 2 місяці мого життя – з моменту, коли наш бус заглух від танкової соляри, і до миті, коли Сонце остаточно сіло у Бахмуті. Я дуже уважно добираю слова і цілком упевнено можу сказати, що втрата Вови – так звали Сонце у миру – була для мене надзвичайно важкою.

Одного разу ця ж дружина Сонця розповіла, що таких як вона – ціла спільнота. І всі вони пишуть картини – про тих, кого одного разу покохали, а потім одного разу і назавжди втратили.

Тоді я поставився до цієї історії дуже позитивно. Позитивно, але неуважно. Ну… пишуть і пишуть.

А потім… Розумієте, виявляється, що пишуть вони картини під проводом художника Oleg Yurov.

Всі їхні роботи ви можете глянути у групі Тисяча історій кохання. Картини дружин справжніх героїв, але кілька картин я притягнув сюди. Вражає, скажіть?

Тридцять один майстер-клас було проведено для дружин полеглих Героїв, і кожна з цих десятків дівчат має унікальну, власноруч написану роботу.

Так от. 28.11.2023 року відкриється виставка цих картин. І триватиме вона до 07.12.2023 в ArtHall D12 на Десятинній 12. Можна прийти і подивитися.

Але і це не все.

На відкриття виставки Оксана Боркун (це і є дружина Сонця Володі Гунька) і Ко спробували запросити пару виконавців. Музики, пісень, віршів… неважливо. Щоб було затишніше і тепліше. Відгукнулося стільки митців, що вийшов цілий Музично-поетичний фестиваль “Маємо Жити” на два дні зі спецпрограмою, ведучою та збором коштів на автівку для 3-ї Окремої штурмової бригади, яка поїде на фронт у складі нашого з Мартин Брест проєкту 42 тачки на ЗСУ.

Можна було б сказати, що це фантастика, але ні. Її роблять цілком конкретні люди. Художник Олег Юров, Оксана Боркун, Olga Pinskaya, Tetiana Vatsenko-Bondareva, Juliia Seliutina.

Надпотужну підтримку події без питань і зволікань надали Благодійний Фонд Сергія Притули та БФ МАЄМО ЖИТИ.

Ми з Мартіном за це їм дуже вдячні. Бо ми ж більше виступаємо по організації карданних валів, свічок накалу та голівок блоку циліндрів, і нам би організувати таку подію не стало ані часу, ані ресурсів.

Всі виконавці та учасники музично-поетичного фестивалю перераховані тут.

Загалом, приходьте. Вхід просто за донат.

І цей… Якщо у Вас є знайомі дружини полеглих Героїв, підкажіть їм можливість відвідати майстер-клас із писання картин. Певен, що кожна з них може намалювати своє Сонце.

Майте тихий день.

Автор