У грудні 2017 року на проммайданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» планують ввести в експлуатацію завод з переробки рідких радіоактивних відходів

На промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відновлені роботи з будівництва заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), який призначений для переробки відходів з ЧАЕС.

За інформацією ДСП «Чорнобильська АЕС», на ЗПРРВ перероблятимуться рідкі радіоактивні відходи (РРВ), які накопичились на ЧАЕС, та ті, що утворилися в процесі зняття станції з експлуатації, а також РРВ об’єкта «Укриття».

«Нині рідкі радіоактивні відходи, а їх понад 20 000 кубічних метрів, зберігаються в існуючих сховищах, які є на промисловому майданчику ЧАЕС. Після переробки на заводі вони будуть упаковані і відправлені на довготривале зберігання на комплекс виробництв «Вектор», – повідомив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

ЗПРРВ розрахований на 20-річний період експлуатації. Його мінімальна проектна потужність – 2500 кубічних метрів необроблених РРВ на рік.

2014 року на заводі були проведені комплексні активні випробування та отриманий окремий дозвіл на експлуатацію ЗПРРВ, за умови отримання сертифіката Державної архітектурно-будівельної інспекції. Однак для отримання такого сертифіката необхідно виконати додаткові роботи у зв’язку з введенням в Україні нових будівельних норм, зокрема, з реконструкції систем протипожежного захисту та блискавкозахисту, а також зовнішнього утеплення будівлі ЗПРРВ. Фінансування вказаних робіт відбуватиметься з держбюджету України.

7 серпня 2017 року за результатами відкритих торгів було укладено договір з підрядником на виконання зазначених робіт, увесь обсяг яких розділено на два пакети. Виконання першого пакету заплановано завершити до кінця 2017 року, що дозволить ввести об’єкт в експлуатацію і почати переробку РРВ. Завершення всього обсягу робіт за вказаним договором заплановано на травень 2018 року.

Джерело

Автор