Іловайськ. Запитання без відповіді

Дмитро Вовнянко

Мені не треба ніяких пафосних слів. Мені достатньо лише включити пам’ять. І от що виходить.

Згадка перша – зима 14-15 рр. Я – там. Я перетинаюся з немалою кількістю бійців тербатальйонів, бату “Дніпро”, бату “Донбас”. Пацани були в Іловайську. Пацани розповідають про Іловайськ таке…

Про те, як поводили себе Семенченко і Парасюк. Про те, скільки харчів і БК було покинуто в оточенні. Про те, що казали бійці в процесі виходу і після нього.

Нині про це широко відомо, але тоді я розумів, прочитай я щось подібне на ФБ – вирішив би що пише ватний провокатор. Та коли про деталі Іловайська тобі розповідає людина, про яку ти точно знаєш, що вона там була – погляди на життя дещо міняються.

Потім практично те саме я прочитав в інтерв’ю Філіна, начштаба бату “Донбас”, який на відміну від Семена лишався зі своїми бійцями до кінця.

Згадка друга. Рік тому я виклав на ФБ низку питань про Іловайськ. От вони:

  • хто віддав добробатам наказ на штурм Іловайська?
  • де бодай якийсь документ який би затверджував план операції і наказував підрозділам виконувати ті чи інші задачі?
  • як дотичні до операції тодішній заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан і журналіст Юрій Бутусов?
  • чому за вихід зі штурму Іловайська батальйонів «Азов» і «Шахтарськ» (Відмова виконувати наказ! Непокора!) їхніх командирів не те що не покарали – не пожурили?
  • чому в Іловайську опинився практично концентрат журналістів всіх можливих штибів від фотокорів відомих видань від ТСН до «Дорожнього контролю»? Хто їх туди запросив? Чому така їхня кількість виявилася не під Луганськом, не у ДАП, не біля Волновахи, а саме там?
  • чому саме на Іловайськ відступали частини з сектору Д?
  • яка сила постійно тягнула штаб генерала Хомчака до добробатів у Іловайськ?
  • як пояснити всі незрозумілості, викладені тодішнім начальником штабу бату «Донбас», позивний Філін?
  • чому генерал Хомчак не почав вивід з Іловайська сил, коли вже був очевидний розвал сектору Д?
  • чому і Семенченко і Філатов криком кричали “не панікувати!” коли котел уже замкнувся, проте заволали “влада гнобить патріотів”, коли Хомчак почав переговори з росіянами?
  • чому генерал Хомчак зразу не пішов на прорив (як це зробили десантники з 80-ки під Лутугіно), а заходився вести переговори з росіянами?
  • чому після Іловайська більше половини особового складу батальйону «Донбас» на чолі з Філіном, відмовилися служити під командою Семенченка і перешли у батальйон «Донбас-Україна» в структурі ЗСУ, які нібито їх «підставили під удар»?

Відповідь на ці питання я отримав – у вигляді тонн істерики і злоби. Конкретно і предметно за рік мені не відповів НІХТО, включаючи відомого волонтера-зрадофіла, якому я ці питання адресував безпосередньо.

Поєднуємо ці дві згадки. І з Іловайськом стає все зрозуміло.

Можна казати будь-які пафосні слова і будь-які чутливі промови. Але мине трохи часу, досліджувати котел під Іловайськом сядуть історики, зберуть всі дані, розставлять їх за хронологією, прив’яжуть їх до мапи – відновлять весь перебіг подій по хвилинах…

І скільки потім їх не звинувачуй – факти спростувати буде ду-у-у-уже важко.

Тому й бісяться зацікавлені особи зараз – допоки не відновили.

Аби не відновили.