Бути гідними довіри партнерів

Ростислав Павленко

У західній культурі загалом, і американській – зокрема, є дуже важлива риса. Якщо тобі довіряють, то довіряють без застережень. Твоє слово важить. Твої рекомендації сприймаються, а прохання по можливості виконуються (тим більше якщо не потребують особливих зусиль).

У англійській мові навіть слово є – trustworthy. Гідний довіри.

Але не дай Боже порушити цю довіру. На відміну від героїв хвацького радянського анекдоту, яким після обману «джентльменів» «пішла карта», обман і зловживання довірою буде дуже дорого коштувати винуватцям.

Тому, коли представники СБУ передавали ФБР опозиційні акаунти для блокування під видом «російських» або таких, що сіють «розкол», вони підставили не лише себе. Вони підставили партнерів. І підставили країну.

Довіра набувається дуже важко і ламається дуже легко.

І те, що Баканова, Наумова, Кулініча та інших не вдасться просто відсторонити чи сховати, чи порозслідувати і випустити, теж треба розуміти.

І в цілому, треба припинити навіть думати використовувати партнерів для порушень свободи слова, прав опозиції та підтримки монополії в країні. Бо жодні маніпуляції з алгоритмами чи відключення патріотичних каналів із цифрового мовлення цього крутійства не приховають. А підставлені партнери не забудуть.


Ірина Геращенко

Європейська Солідарність наполягає заслухати в ВР голову СБУ Малюка щодо втручання в роботу соцмереж і блокування акаунтів критичних до влади користувачів. Озвучила нашу вимогу на погоджувальній раді.

Цей скандал поки що «не помітили» марафон і інші пригодовані Банковою медіа. Але його не вдасться замовчати, бо історія надто серйозна.

Першими про те, що СБУ підставили своїх колег із ФБР і під приводом війни з РФ спробували ввести політичною цензуру в інтернет, повідомили CNN.

Як виявилося, українська влада настільки захопилася повною зачисткою інформаційного поля, що вирішила зачистити й соцмережі від критики.

Під приводом війни СБУ звернулася до своїх американських колег із ФБР зі шляхетним начебто проханням закривати проросійські сторінки в соцмережах – ФБ, Інсті, YouTube і навіть Twitter. Але замість відверто пропагандистських брехливих акаунтів в списки включили й критичних до влади авторів.

З цього приводу в США справжній скандал і розслідування комітету Конгресу. В оприлюдненому звіті комітету прямо сказано про цензуру на запит СБУ, «просоченого російськими агентами-кротами».

Мова про березень 2022 року. Часи Баканова. СБУ просить закрити проросійські акаунти. А в травні надало список українських ресурсів, які нібито використовувалися для розбрату і “розʼєднання політичних сил та українського суспільства в цілому”.

Приблизно в цей час було заблоковано і з мережі зникли сторінки багатьох критичних до влади блогерів, які мали десятки і сотні тисяч підписників. Дехто місяцями в тіньовому бані, в тому числі представники опозиції.

Був і огидний скандал з «ботофермою Герасимова», жодних доказів якої і досі не існує, і СБУ це визнала.

Ми вимагаємо, аби СБУ надала список тих груп і акаунтів, які «розʼєднували політичні сили», і пояснили мотиви своїх дій . Бо поки це виглядає як повна зачистка інформаційного поля і політизація спецслужби.

ТБ-канали або загнали в марафон і пригодували з бюджету, або вимкнули. Й пішли далі, використали силові структури, підставивши наших партнерів, для повної зачистки інформаційного простору в країні від будь-якої критики.

Нині в тіньовому бані залишається купа блогерів і користувачів соцмереж, які пишуть про корупцію на закупівлях, брехню в марафоні, непідготовленість влади до війни.

Американців серйозно підставили. Бо серед інших СБУ блокувала офіційний акаунт Держдепу США російською мовою. Його теж додали до списку ресурсів, що несуть загрозу безпеці.

Але проблема для української влади в тому, що в США до свободи слова і конституційних прав громадян ставляться серйозно. Тому буде розслідування, і прийдеться відповідати.

 

Автор