Вчені знову підставляють своє плече країні

Антон Сененко

Я не відкрию великого секрету, що наявність науковців в країні є не лише запорукою появи нових технологій, винаходів, належного рівня освіти чи навіть певного престижу на міжнародній арені. Так вже повелося, що непогано мати поруч розумних людей, які вміють прогнозувати, робити висновки та щось радити, коли трапляються лиха і катастрофи.

І от зараз, коли гребля Каховської ГЕС зруйнована, коли Україна стикнулася з, мабуть, наймасштабнішим екологічним і техногенним викликом з часів аварії на Чорнобильській АЕС, вчені знову підставляють своє плече.

Науковці НАН України створили робочу групу з аналізу наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС. Звісно, там, де є аналіз, там же є і якісь поради щодо того, що потрібно робити в першу чергу, а що – стратегічно.

Результати роботи окремих секторів цієї робочої групи ви могли бачити у моїх дайджестах – про динаміку зменшення водяного дзеркала, стану екосистем нижче та вище греблі тощо.

До складу групи увійшли фахівці Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України, Інституту гідробіології НАН України, Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, Інституту фізики високих енергій і ядерної фізики Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», Інституту електрофізики і радіаційних технологій НАН України, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, Центру проблем морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України. Осьо вам навіть постанова з конкретними прізвищами причетних. Якщо що, ця робоча група надає свої висновки в т.ч. в РНБО України.

Я до чого це пишу.

Цікавлячись інформацією про стан колишнього Каховського водосховища, наслідки, прогнози, можна відстежувати діяльність цієї групи на сайті НАН України, як тут. Там же періодично публікуються якісь висновки. Типу як тут.

Тому є слабка надія, що будь-які рішення стосовно ситуації після підриву дамби будуть прийматися на основі дискусій людей, що трохи розуміються на предметі.

Майте гарний вечір.

 

Фото: НАН України

Автор