Вісті з фронтів. 03.07.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні буде “солянка” потроху з різних напрямків.

Нагадую, сьогодні на вечір о 20.00 – стрім наживо на ютубі 5-го каналу.

1. Отже, станом на ранок 02.07.2023 противник активно намагається “купирувати” дії передових підрозділів ЗСУ на лівому березі р. Дніпро в районі м. Олешки активним вогневим впливом своїх артилерійських засобів. Зокрема, на цьому напрямку фіксуються вогневі підрозділи 8-го артилерійського полку (ап) та 1141-го ап противника, які намагаються вести інтенсивний вогонь як по цілях на правому березі річки, так і по лівому.

Окрім цього противник активно підтягує на даний напрямок додаткові сили й засоби, очевидно, побоюючись подальшого розвитку дій ЗСУ. Зокрема, в даний район підійшли додатково підрозділи:

– 127-ї окремої розвідувальної бригади (орвб), до батальйону,
– 385-го мотострілецького полку територіальних військ (мсп ТрВ), до батальйону,
– окремий батальйон колаборантів типу БАРС – “Херсон”.
(Хто забув, нагадаю, тут вже активно діють підрозділи 108-го десантно-штурмового полку (дшп) противника та його 10-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП)).

На даний момент противник намагається примусити передові підрозділи ЗСУ полишити плацдарм (станом на 01.07.2023 його загальна площа складала більше 10 квадратних кілометрів) на лівому березі річки та евакуюватися на правий.

2. Підрозділи 291-го мсп противника внаслідок активного вогневого впливу української артилерії були вимушені відійти до північно-західної околиці с. Роботине, по суті, бої йдуть вже у самому селі.

70-й мсп противника навіть за підтримки підрозділів 22-ї обр СпП поки не може зупинити просування передових підрозділів ЗСУ у напрямку на с. Вербове, протягом минулих діб ЗСУ просунулися на цій ділянці ще на пару км.

І саме головне, судячи зі всього, 810-а окрема бригада морської піхоти (обр МП) противника прийшла “у рух”. Починаючи з 01.07.2023 її підрозділи стали фіксуватися північно-східніше с. Мирне, очевидно, ситуація навколо с. Нестерянка та “перенапруження” підрозділів свого 503-го мсп таки викликали у російського командування певну реакцію.

Або командування УВ “Восток” вирішило задіяти частину свого оперативного резерву для організації та проведення серії флангових контратак, і тут також можливі 2 варіанти:

– у бік Новоданилівки,
– у бік дороги Т-0812 між Щербаками та Новоандріївкою.

Ззовні це здається так, що російське командування впевнене в тому, що намацало у ЗСУ на цьому напрямку так зване “слабке місце”. Але явно все це відбувається за рахунок напрямку на м. Василівка, яке й прикривали підрозділи цієї бригади. Треба розуміти, що російське командування впевнене, що найближчим часом нічого поганого там не станеться.

Як-то кажуть, “будем посмотреть”…

3. В районі південніше м. Бахмут, судячи зі всього, противник відчув найбільшу для себе загрозу у сенсі всього цього району оборони. Перспектива прориву передових підрозділів ЗСУ до дороги Т-0513 ну явно йому не дуже подобається.

Противник протягом минулих двох днів активно підтягував сюди як додаткові сили й засоби, так і артилерію (+ ще один ап тут з’явився).

В тилах 72-ї омсбр противника південніше с. Опитне зосередився 374-й мотострілецький батальйон (мсб) у південній частині м. Бахмут, та вздовж дороги фіксуються також підрозділи 4-ї омсбр 2-го АК противника, мсб “Призрак” та окремі підрозділи 68-го танкового полку (тп) противника.

Очевидно, що зайняття українськими військами висот західніше с. Кліщіївка створило росіянам на цьому напрямку значні незручності (й як на мене, ще створять у подальшому ще більш вагомі).

Думаю, саме цим обумовлюється той факт, що російське командування вперто намагається пробитися з напрямку с. Хромове у бік с. Іванівське. Це, по-суті, й дозволить росіянам “розрядити” ситуацію в районі Кліщіївки.

Але на даний момент дві попередні спроби просунутись у росіян якось “не задалися” – до Бахмутського “питомника” з боку дитячої лікарні вони так і не пробилися.

Північніше міста противнику вдалося розрядити ситуацію в районі с. Берхівка за допомогою додаткових резервів, але загалом нічого особливо радісного у нього там немає. 200-а омсбр противника продовжує пробувати, за яким-то малозрозумілим “фігом”, наступати у бік Оріхово-Василівки. Хоча це навіть у тактичному значенні позбавлене будь-якого розумного сенсу.

4. Ну й на Лиманському напрямку, судячи зі всього, противник планує у найближчий час відновити свої атаки з району с. Діброва у південному напрямку у бік с. Серебрянка.

За нашими (групи ІС) відомостями, з цією метою командування противника додатково посилило цю ділянку підрозділами 104-го десантно-штурмового полку (дшп) зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії (дшд).

Зрозуміло, що “проблема Серебрянського лісництва”, так само як і “проблема с. Білогорівка (верхн.)”, продовжує муляти російському командуванню око.

За великим рахунком, на Лиманському напрямку росіяни діють у тій самій “парадигмі”, як і в районі м. Авдіївка – ціла купа військ, зосереджених у порівняно неширокій смузі з явними ознаками наступальних намірів, але все ніяк не спроможних зайняти зручні вихідні рубежі та райони розгортання.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор