Санкції на часі. 18.06.2023

Ростислав Павленко

Україну – в НАТО.

Слова Байдена про те, що він не підтримує «зниження барʼєрів» для вступу України до НАТО, бо не лише ЗСУ, а вся система мають бути безпечною, не корумпованою і відповідати стандартам Альянсу, — викликали бурхливу дискусію.

А між тим, Байден не сказав нічого нового чи несподіваного.

Те, що до НАТО вступають не армії, а країни – «це не висновок, це засновок», як казав один професор.

За емоціями призабулася важлива конкретика. Наприклад, підтримка Байденом можливості для України «пропустити» етап Плану дій щодо членства (ПДЧ). Прикметно, що це було сказано після розмови з генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом, який збирає воєдино позицію перед липневим самітом.

Це означає, що Україна таки отримає спеціальну процедуру.

Але є речі, обійти які неможливо.

Так було з 144 пунктами умов перед безвізом – і після їх виконання безвіз у 2017 році було надано.

Так є з 7 пунктами перед початком переговорів про членство з ЄС – і їх належить виконати.

НАТО приймає рішення консенсусом. Навіть найшвидша процедура для Фінляндії і Швеції виявилася тривалою. Для Фінляндії тривала рік, а для Швеції не завершена досі.

Тож спеціальна процедура для України має містити чіткі критерії, відповідність яким означатиме надання членства.

Саме над таким списком мають зараз працювати і дипломати, і експерти. Саме їх розʼяснювати в медіа, а не проповідувати «Захід нас кинув» і не нацьковувати патріотів одне на одних.

Що саме має бути в тому списку, знову повторив Байден. Відповідність критеріям Альянсу, безпека системи і боротьба з корупцією.

А це означає – відсутність переслідувань опозиції, свобода слова, політичний і громадянський контроль над владою, прозорість процедур і закупівель. Справедливість правосуддя, непорушність прав громад і відповідальність на всіх рівнях.

Дуже просто. Але ця простота має увійти у суть української політики. Популістів-імітаторів ані до НАТО, ані до ЄС не візьмуть. Ще одна Угорщина там не потрібна.

Тому за тижні, які залишились до саміту, влада має відкинути амбіції і спільно з усіма проєвропейськими силами та експертами погодити з союзниками реальний план вступу України до Альянсу – і гарантії, що москва не посміє напасти знову.

І от тоді далі буде.

Автор