Санкції на часі. 17.06.2023

Ростислав Павленко

За підсумками петербурзького економічного форуму на росії найбільшу увагу привернули марення путіна. Однак там прозвучало і кілька цікавих тез, які характеризують ситуацію у державі-агресорі і можливі подальші події.

На росії заговорили про повернення до планової економіки і конфіскацію майна західних компаній. Правильна дорога до “москви” – прямо на дно.

Так керівник центробанку рф Ельвіра Набіулліна посперечалася з міністром економічного розвитку рф Максимом Решетніковим.

Той заявив, що «уникнути найбільш негативних сценаріїв російській економіці вдалося за рахунок державних інвестицій». А набіулліна вважає, що головним фактором стала швидка адаптація до нових реалій «багатьох тисяч» російських підприємств, які виявилися «дуже гнучкими». Більше того, вона застерегла від надмірного покладання на роль держави, якщо росія не хоче повернутись до «планової економіки»:

«Спокуса керувати структурною перебудовою економіки може призвести до того, що ми подавимо приватну ініціативу, не кажучи вже про ризики, в крайньому випадку, реставрації планової економіки»,- зазначила голова центробанку рф.

Набіулліна недарма б’є на сполох. Як повідомляє Financial Times, на рф розглядають варіанти можливої націоналізації західних компаній, які не погоджуються грати за правилами москви.

Зокрема, FT пише, що кремль таємно доручив прийняти закон, який дозволяє привласнювати західні активи за низькими цінами, а також обговорює можливість повної націоналізації «дочок» західних компаній.

За даними видання, минулого тижня путін підписав конфіденційний указ, який дає право владі викупати західні активи зі значною знижкою з подальшим перепродажем. Також в указі наче є доручення уряду рф забезпечити, аби всі приватні покупці західних активів були громадянами рф, або, якщо це юридичні особи, щоб серед їх акціонерів не було іноземних компаній, або принаймні було розпочато процедуру виходу іноземних компаній зі складу акціонерів. Також є вимога, аби нові власники розмістили не менше 20% активів на російському фондовому ринку.

Таким чином росія фактично готується до ізоляції від світу. Певно, сподіваючись, що китайських товарів, технологій і грошей вистачить, щоб компенсувати втрати.

Однак ресурси Китаю і ємність його ринку, попри традиційні уявлення, доволі обмежені. Це вже стало очевидним на нафтогазових ринках; ситуація повториться і на інших.

І далі ж буде.

Автор