Проблематика, повʼязана з БПЛА (відео)

Serg Marco

Трошки суб’єктивної критики.

Ну і прямо скажу, ця критика абсолютно субʼєктивна, тобто моя, і це треба приймати до уваги як абсолютну істину. Можливо, десь я не бачу повної картини.

Ну, і ця критика вона для того, щоб мати дискусії, точки зору та ідеї, щоб становитися краще, а не для того, щоб казати, що нами командують довбограї. Якраз тому, що критика від спеціалістів завжди штовхала наше командування на правильні вчинки, я це і пишу.

В суспільстві (та і в командуванні) досі є нерозуміння міста дронів в нашій армії. Ну тобто вони вважають, що дрони самі щось по собі вирішують, і тому можна роздати дронів, і все буде зашибісь.

Хоча результат дає не группа БПЛА, а система, яку назвемо “Комплексна система ураження цілей за допомогою БПЛА, баражуючих боєприпасів та артилерії, при підтримці засобів РЕБ та ППО”. І якщо дрони в нас зʼявляються, то з системою проблеми. І зараз буду висловлювати, де в нас, із субʼєктивного погляду, система працює так собі.

Розподіл дронів по військах

Основна причина неефективності використання дронів – це “квадратно-гніздовий” розподіл. Тобто немає розуміння, який саме дрон треба для виконання задач бригади при її можливостях. Ніхто не аналізує систему, в якій працюють пілоти БПЛА. В одних бригадах є гарна координація засобів арти, РЕБ, БПЛА, і вони бігають по волонтерах за крилами. В інших бригадах нічого такого не побудовано, і командування не знає, як це будувати, але БПЛА їм дають просто які завгодно. В чатах БПЛАшників навіть вже є жарт, що, судячи зі всього, там йде розподіл через ліжко, і хотілося би дізнатися про правила, бо ми вже і на таке готові, щоб отримати борти. Буває, що бригада, що має досвідчених пілотів одного комплексу, отримує інший комплекс і, не дивлячись на активні бойові дії, відправляється на пару тижнів на навчання. А комплекс, на якому вони могли б літати без навчання, відправляється в бригаду, де немає пілотів взагалі. Як, чому, по якій логіці? Невідомо.

Ну як, відомо, бо комбриги деяких бригад мають вплив на розподіл більший, ніж інші. Але, мабуть, так працювати не можна. І той факт, що новий екіпаж літав на мавіках по передньому краю, а другий екіпаж вже виконував задачі в 2-3 ешелоні, наповненому дорослим РЕБом та Торами і Панцирями, – та нічого страшного. Їх же навчать. Але жоден навчальний центр не вчить про ТТХ ППО, їх можливості, як виконувати задачі, і які комплекси більш розраховані на проникнення у другий-третій ешелон, а які – ніт. Це ви пізнаєте на практиці. Ціною втрати бортів.

Окремим питанням у цьому розподілі стоїть звітність по роботі та втрачених бортах. Хтось на одному борту літає пару місяців, потім йому борт збивають, потім чекає місяцями новий борт, а хтось за тиждень втрачає два, причому один тому, що тупо півтори години висів в зоні роботи ППО на одному місці, корегуючи арту, поки туди не підскочила ЗРК, його не знайшли і збили, а другий взагалі впав тому, що він дружній РЕБ не попередив. І він швидко отримує новий комплекс. Лети, вйобуй, новий борт ми тобі організуємо.

Коли в нас хтось почне аналізувати ефективність використання БПЛА по декількох бригадах, то дуже здивується, узнавши, як когось запаковували усім, і це тільки для того там стабільно падали борти. В той час коли інші сиділи без нічого. Хоча якщо там є доступ до командування, то звіти можуть, мабуть, нарисувати які завгодно, тільки до реальності це не має ніякого відношення. І питання навіть не в пілотах. А саме в тому, що командування бригад не вміє ні в координацію, ні в постановку задач, ні в те, щоб чути пілотів своїх підрозділів. Тому там все падає. Але комбриг ще нахоботить, не проблема. На жаль, за рахунок інших підрозділів, які БПЛА не отримують.

І поки в нас не почнеться аналіз інфраструктури, побудованої в бригадах для ефективного використання БПЛА, доцільності, та перевірка ефективності використання в минулих періодах, нічого не зміниться.

Це, до речі, не тільки до великих крил, це і на мавікі розповсюджується. Класік, 3Е, 3Т, анонімізовані чи ні, в яких умовах РЕБу і по яких задачах працює підрозділ, що десь треба Класік, а десь без чипованого 3Т взагалі робити нічого – хто це аналізує? Волонтери, які передають партіями мавіки, теж далекі від цього, до речі. Тому десь працює система, а десь не дуже.

Координація

Це болюча тема для любого БПЛАшника. В кожному секторі своя система координації РЕБ/ППО/РЕР/БПЛА. Десь вона скоріше відсутня.

Той же Бахмут – це кладовище втрачених втупу БПЛА. І іноді побудовані системи не еволюціонують, а навпаки.

Приведу приклад. Є один сектор, де декілька місяців будувалася система роботи БПЛА. Мабуть, самий складний для роботи сектор, дуже насичений ворожим ППО та РЕБом. Якось через мати та конфлікти побудували, організували чати з пілотами, все запрацювало.

Е, ніт, сказало командування, що це за херня, що пілоти напряму узгоджують польотні місії? З чату (який в назві мав слово БПЛА) видалили… пілотів БПЛА. Тепер пілоти повинні надавати інфу на командування своєї бригади, а ті повинні подавати наверх, а ті ще кудись, і все, ланцюг між пілотом та РЕБ/ППО розірвався.

Коли це сталося, мене бомбило декілька днів, я прямо казав, що у підсумку будуть збивати свої борти і подавати звіти наверх про черговий уражений Ланцет. Так і вийшло. Позбивали декілька коштовних бортів, відповідальності за цю інновацію ніхто не поніс, бо знайти крайнього неможливо, відповідальність рознесена на декілька десятків осіб. Ви думаєте, що повернули стару та більш ефективну систему координації? Та хер. У результаті пілоти літають на завдання максимально швидко, проходячи зону свого ППО, бо що там бовкне в голові якоїсь невідомої людини, яка подасть ППОшникам на планшет їх борт як ворожий, і як з ним зв’язатись, – ніхто не знає. Я, наприклад, для того, щоб мене свої не збили, їздив по сектору і брав контакти у хлопців на Штормерах/Осах/Стрілах/Буках, бо по іншому ніяк.

Зробити програму, яка б координувала засоби РЕБ/РЕР/ППО/БПЛА, не дуже складно. Думаю, при можливостях Мінцифри цей продукт був би в армії вже давно. Але так як командування не розуміє, яке технічне завдання видати на цю програму і як це все повинно працювати, – ну кожен в секторі, як то кажуть, “дрочить як хоче”.

Це б, до речі, вирішило б питання по звітності. Бо досі, як в справжній УПА (Українській паперовій армії), все подається вордовським файліком зі скринами з польотної місії. Мати програму, в якій по закінченню польотного завдання можна було б завантажити відео місії з розмітками де, що та в яких координатах, де в кожного пілота був би кабінет, і який би по результатах дня/місяця формував звіт по роботі групи БПЛА, її маршрутах та розвіданих? Та це херня, ось тобі ворд, боєць, 21 вік, ми – консерватори. Тому скрини, ролики, координати, дані пересилаються в групах, в месенджерах, хз кому, так же воно більш безпечніше, угу.

Це при тому, що є Дельта, є Термінал, але ж це складно, ні, це ж БПЛА, які тут можуть бути сучасні системи? Ворд!

Баражуючи боєприпаси

Це взагалі моя біль. Тому що розподіл баражуючих боєприпасів у нас теж цікавий. На першому місці стоять спецпідрозділи, такі як ГУР. Є все, тільки результати… І це не питання до пілотів, це питання в системі. Тому що групи приіжджають по БР на пару тижнів в якийсь район та потім їдуть назад. Зразу скажу, що це не розповсюджується на всі спецпідрозділи, що я бачив, є ті, хто сидять багато часу і дають непогані результати, але здебільшого це ротації по різних місцях на два тижні.

А що таке два тижні? Я, щоб ефективно літати у Донецьку, півтора місяці роздуплявся де і що. А тут приїжджають хлопці, тиждень бігають, координацію організовують з тими, хто літає, про когось вони взагалі не знають, потім погода не дуже, потім пару вильотів не дуже результативних (ти не кожен день знаходиш РЕБ/ЗРК чи щось інше дуже важливе), і все, ротація закінчилася, ти поїхав. А бригада залишилась, і засобів ураження цих цілей в них немає, бо це ж срана піхота, а не суперрозвідники, навіщо їм щось давати, хоча в них по лінії штатна робота по цілях – це те, що спецрозвідники називають “спецопераціями по знищенню ЗРК/РЕБ” та погони з медалями за це отримують. Знаєте, скільки всього було роздано коштовних баражуючих боєприпасів у спецпідрозділи? Warmate/Switchblade300/600/RAM2? По суті, декілька підрозділів з RАМ2 працюють непогано, інші б’ють дронами за 40-80 килоєвро антени РЕБа чи ще якусь херню.

Тобто баражуючи боєприпаси не розподіляються по бригадах і секторах, на яких воні потрібні, а по спецпідрозділах. Які катаються по коротких БР. Ну геніально!

Можна кричати, що в тебе тут жирні цілі, що в тебе район із задавленною навігацією і спуфінгом, що робить роботу Хаймарсів та Ескалібурів часто неефективною, що для того, щоб зачистити в цій зоні ППО і РЕБ, вам потрібні баражуючи боєприпаси – а всім посрати. Будемо бити дорогими Хаймарсами та Ескалібурами з багатьма промахами, ми ж із багатої сім’ї . А питання там вирішив би один, вдало прилетівший RAM2.

Але ми не будемо тримати постійно екіпажі баражуючих боєприпасів на лінії, це не по-спецпризначенські. А піхоті/морпіхам/ДШВ не дамо, бо вони не спецпідрозділи. А ось, наприклад, погранці – це великі спецпідрозділи, ми їм все дамо. О, вони в’їбали вармейтом по даху будівлі? Молодці! О, вони уїбали RAM2 по розваленій вантажівці, що коштує вдвічі дешевше цього RАМ2? Та норм, ну що ви. Але піхоті/морпіхам/ДШВ не дамо. Ви там якось фпвешки накліпаєте, якось викрутитесь на місці.

Просто для прикладу, наша одна з останніх цілей, на яку не було команди баражуючого боєприпасу в секторі. Панцирь С1 + машина заряджання + бензовоз + командна машина. 4 цілі. Вистачило б влучити в бензовоз, і 25 млн баксів та декілька пігдогів освятились би Рглором. Але вони поіхали собі далі.

В той час погранці викладують відео ураження вантажівки, і в нашому секторі бомбить у всіх пілотів.

Для прикладу, щоб затягнути в наш сектор групу з RAM2 та просити їх залишитись на той час, поки буде нормальна погода (тиждень йшли дощі), прийшлось вмовляти різних людей через Київ.

Комусь це все дають, навіть якщо там не дають результат, а дехто, хто просить ці баражуючи боєприпаси, щоб дати цей результат, прям квест треба пройти.

Результат тієї роботи на другому відео. Трошки є різниця?

Особливо вкурвлює, коли по твоїх позиціях працює той сраний російський “Каскад”, у яких на кожен (!!!) день є по 2-3 Ланцети + Шахіди, якими працюють не дуже ефективно, але за рахунок кількості вони щось та вражають. Вони спокійно пускають декілька десятків Ланцетів за місяць, а ти вмовляєшь кого завгодно, щоб до тебе в сектор заїхали ударники хоча б з трьома бортами “рамів”.

Ну на розподіл вже немає надії, тому вирішили збирати гроші та купляти самі. Але так не повинно бути.

* * *

Якось так. Побомбив трошки, вибачаюсь за емоційність. Це не каміння в бік командування, я розумію, що є якась логіка, що пояснює те, що є, система є, система працює, такої системи ведення бойових дій та координації не існувало в світі, і ми прийдемо колись до тієї версії, яка буде доцільна та максимально ефективна. Еволюційно та проаналізувавши свої помилки. Але поки що ми на шляху до неї. І цей шлях якось треба пройти.

 

Фотона заставці: Yevhenii Zavhorodnii

Автор