Санкції на часі. 02.06.2023

Ростислав Павленко

Публікації у провідних світових медіа гарно віддзеркалюють тенденції, які розвиваються у громадській думці союзників України.

Демократичним країнам доводиться на ходу перебудовувати політику, ставлення і навіть саме сприйняття росії.

Річ у тім, що до великої війни в Європі готувалася лише росія, і, мірою можливостей, з 2014 до 2019 – Україна.

Тепер же, як пише Washington Post, союзникам дедалі простіше ігнорувати «червоні лінії» москви, адже та виявилась не здатна їх забезпечити.

Кілька десятиліть самозаспокоєння і впевненості в тому, що росія не становить загрози, нині створюють нові виклики. Як заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг в розмові з Bloomberg, країни Альянсу вичерпали свої запаси боєприпасів, і є необхідність нарощувати виробництво та збільшувати фінансові витрати на безпеку.

Власне, у цьому напрямку і планують діяти.

Європарламент 1 червня підтримав пропозиції Єврокомісії про термінове постачання Україні боєприпасів і ракет. Новий план стосується:

– збільшення європейського виробництва боєприпасів та ракет;
– пришвидшення доставки боєприпасів в Україну;
– виділення ще 500 мільйонів євро фінансування.

Уряд Німеччини планує передати Україні пакет оборонної допомоги, до якого увійде велика кількість бронетехніки. У країні також тривають дискусії щодо можливої передачі Україні далекобійних ракет Taurus з дальністю дії до 500 кілометрів.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що його уряд працює над тим, щоб збільшити кількість зенітних ракетних комплексів Patriot для України. Нідерланди також працюють над залученням для України літаків і танків.

У цей час Сполучені Штати, після оголошення чергового пакету допомоги для України, заявили про намір закупити для ЗСУ системи протиповітряної оборони Gepard (на суму $118 млн).

Окрім того, як повідомляє видання Bloomberg з посиланням на Пентагон, компанія Ілона Маска SpaceX отримала контракт від Департаменту оборони США на Starlink для України. З початку повномасштабного вторгнення Україна вже отримала 42 тисячі терміналів Starlink.

І далі ж буде.

Автор