Влада вчергове зводить політичні рахунки

«Європейська Солідарність»

Фракція «Європейської Солідарності» у Київській міській раді вважає неприпустимим чергове використання владою правоохоронних органів для зведення політичних рахунків і вимагає розслідування появи так званої експертизи про «наркотичне спʼяніння» у депутатки від ЄС Ярини Арʼєвої під час ДТП.

Під час дорожньої пригоди, яка мала місце восени під час нульової видимості, спричиненої блекаутом, наша колега депутатка Арʼєва визнала свою провину, не залишала місце пригоди та викликала медиків для постраждалої. Експертиза, зроблена після ДТП, не виявила у Арʼєвої жодних наркотиків, у неї навіть не забрали водійські права. І тут раптом аж через півроку зʼявилася експертиза «зі слідами наркотиків», яких Арєва ніколи не вживала.

Якби «наркотичне спʼяніння» справді мало місце, воно було б одразу зафіксоване поліцією та мало відповідні процесуальні наслідки.Тим часом справа була порушена після ДТП за статтею, яка не стосувалася наркотичних засобів, і лише через півроку її замінили на іншу.

Вважаємо заяви правоохоронців про вчинення депутаткою Арʼєвою ДТП під дією наркотиків цинічної помстою влади її батькові, народному депутату Володимиру Арєву за його принципову позицію щодо дій влади, зокрема, щодо фабрикації справи проти розвідника Романа Червінського, якого народний депутат пропонував взяти на поруки.


Володимир Ар’єв

Не було чим владі вдарити по мені – вдарили по дитині. Підло. Очевидна помста за мою критику Єрмака і Ко та за захист офіцера-розвідника Романа Червінського, який викрив офіс президента у зриві спецоперації по вагнерівцях і якого кинули за грати.

Півроку тому, 27 листопада, моя дочка потрапила в ДТП – під час блекауту вона на своєму VW Polo збила жінку, яка раптово вийшла на дорогу в повній темряві без світловідбивачів на одязі. Нам дуже шкода, що так сталося, і Ярина не знімала з себе відповідальності. Ми допомагали з лікуванням і все робили, щоб допомогти жінці одужувати. Людина жива – і це головне!

Тоді ж у дочки взяли аналізи на алкоголь і наркотики, як належить після ДТП. Нічого не знайшли, у неї навіть не забрали водійські права! Саму справу порушили за статтею без наркотиків. Дочка ходила на всі слідчі дії, аж раптом два дні тому слідчий і прокурор змінюють статтю на жорсткішу і видають підозру. Півроку у справі не було навіть згадки про якісь наркотики і раптом зʼявились. Так не буває. Тобто це фальсифікація. Головне, тепер провести повторну експертизу, яка би спростувала фальсифіковану, вже неможливо, бо минуло півроку.

А те, що Ярина останні тижні активно брала участь в акціях біля Лаври проти московських попів, дало кумулятивний ефект – більшість столичної правоохоронної системи є прихожанами моспатріархату.

Ну і ще додам. Вона не ходить на вечірки, а натомість гуртує навколо себе патріотичну молодь. Вона не втекла з Києва на початку вторгнення, а пішла до тероборони. Але прокуратура Києва, очільник якої Олег Кіпер не раз відвідував росію після 2014 року, маніпулятивно видала на публіку тригери: депутат-ДТП-наркотики. Бо хто ж буде розбиратись у деталях і протиріччях? Метою є дискредитація.

Хто за цим усім стоїть – мені очевидно. Особливо очевидно було в суді, де прокуратура вимагала безальтернативного арешту для Ярини.

Чи є ця ситуація особливою? Лише з огляду на політичну складову. Насправді, від свавілля влади і її ручної системи покарань потерпали і потерпають десятки тисяч українців, і зламати цей порядок можна буде лише тоді, коли правники почнуть діяти за законом, а не з власних чи чиїхось інтересів. Поки право закону слабше за телефонне право, все буде йти по колу.

Чи вони закриють мені рота? Ні. Просто ОП на чолі з Єрмаком і його вірним Татаровим хочуть, щоб всі мовчали. Якщо йдеш проти них – відіграються на родині. Але Україна не росія. Тут таке довго не триває.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

З приводу Ярини Ар’євої, про яку як по команді вчора смердючі роти з подоляківського ЗЕстапо хором заволали, ніби вона збила людину, перебуваючи під кайфом.

По-перше, не верзіть дурниць. Хто був фігурантом ДТП – той збагне. Півроку тому сталося ДТП. Наїзд відбувся під час блекауту – я потрапив в ті дні до Києва (забирав безпілотники у виробників), пам’ятаю той кайф, коли їздити доводилося буквально навпомацки. Статися могло всяке.

Так от за результатами ДТП у Ярини навіть не відібрали права. У мене, коли я був винуватцем ДТП, права відібрали в умовах, коли я був стерильний кругом. Була б Ярина справді під кайфом… Хтось у таке повірить?

По-друге, ви взагалі пригадуєте, що було півроку тому? Підніміть архіви ЗМІ. Якби тоді донька депутата Ар’єва потрапила в ДТП за таких обставин, вся ЗЕботва ревіла б від захвату. Я не повірю, що про ДТП з аж таким фігурантом МВС Монастирського не повідомило в саму ОПУ.

По-третє. Я знайомий з Яриною Ар’євою. Ми познайомилися в березні 2022 р. на базі 206-го батальйону Тероборони, куди я прийшов після того, як був збитий мій БПЛА “Валькірія”. Це були дні, коли тривала оборона Києва, і коли події коливалися на межі “або-або”. Ярину тоді важко було не помітити – вона вкалувала, не покладаючи рук, і тому є маса свідків.

І мені тепер кажуть, що Ярина ховається за таткову спину? Та не смішіть.

Було б не зле поцікавитися, де у той час були ті, хто зараз вивалює Ярину в багні? І де були їхні чоловіки, дружини, діточки?

По-четверте. Я знайомий з батьками Ярини і уявляю яково їм зараз. Володимир Ар’єв був журналістом-розслідником ще в часи Кучми, коли журналістська братія тремтіла від згадок про долю Гонгадзе, і коли всіляки Найєми та Лещенки собі дозволяли лише незлобно тявкати. Я знаю, і Ярина, і її батьки все витримають. Вони сильні.

Тим же, хто зараз із садистським задоволенням із висловлюваннями дворових мочалок смакує цькування Ярини Ар’євої, можу лише поспівчувати. Колись і вони стискатимуть руки від люті та кусатимуть губи від безсилля, спостерігаючи, як соцмережі тицяють писком в багно вже їхню дитину. За гріхи відповідають у цьому житті, в кращому разі, грішми.


Тамара Горіха Зерня

Такою дитиною, як Ярина, можна пишатися. Я говорю цілком спокійно і об’єктивно, надзвичайно розумна, толкова, патріотична дівчина. З першого дня вторгнення стояла з автоматом у київській самообороні і лишалася у Місті весь час, на відміну від багатьох діячів.

Волонтерить, ганяє з вантажами на фронт, збирає довкола себе молодь і пікетує попів у Лаврі.

Я знаю точно, що батьки нею пишаються. І Наталка Фіцич, і Володимир Ар’єв можуть з гордістю дивитися всім в очі, вони виховали прекрасну людину.

І от тепер влада перейшла до відвертих розправ з опозицією. Під ударом опинилися наші діти і наші рідні. Якщо хтось думає, що розправа з Яриною – це окремий випадок, то я раджу все-таки вийняти голову з піску.

Проти доньки відомої опозиційної журналістки і політика фабрикують замовну справу. Це методи російської, білоруської диктатури. Це методи путіна, якими він утримує владу на росії. І от тепер це також методи Зеленського, якими він утримує владу в Україні.

Можна, звісно, промовчати. Можна зробити вигляд, що “сліди наркотиків”, які раптом з’явилися у справі про ДТП через півроку слідства, – це нормально, з ким не буває. Довге проявлення в аналізах.

Але поклавши руку на серце: ви впевнені, що наступною не буде ваша дитина? Яка опиниться не в тому місці і не в той час, відмовить комусь необачно або напише на фб щось таке, що не сподобається одиниці в міліцейських погонах.

Якщо у вас є така впевненість, то добре для вас. Але я все-таки раджу погортати підручник з історії. Особливо розділи, у яких розповідається про таких самих господарів життя сторічної давнини, і що з ними потім сталося.

* * *

І безвідносно до всього іншого.

Мені здається, я посивіла саме після їзди у Києві цієї осені та зими.

Я намагалася поставити машину на парковку по світлому, вечорами пересувалася або пішки з ліхтариком, або на таксі. Але двічі на тиждень мені треба було відвозити малого на вечірні тренування.

Це щось невимовне. Я повзла зі швидкістю 20 км на годину, іноді розганялася до тридцяти. І завжди, щоразу у повній темряві хтось вискакував на дорогу у чорному одязі без катафотів чи відбивачів. Старі бабки, молоді чоловіки, діти. Вони спокійно робили крок у світло від фар і йшли собі, не повертаючи голови.

Я не знаю, чим це пояснити. Чи психоз масовий, чи то стрес так вплинув, чи в принципі у нас так багато дурних людей. Але з відповідальністю пішоходів щось потрібно робити. Як мінімум, якщо ДТП не на пішохідному переході, а за кілька метрів до чи після, – до водія не повинно бути жодних питань.

Автор