Україна втрачає 30% всієї робочої сили

Ніна Южаніна

З початку повномасштабного вторгнення рф чисельність працездатних людей в Україні скоротилась на 5,5 млн, що становить понад 30% всієї робочої сили України станом на початок 2022 року. Про це свідчать дані дослідження Конфедерації роботодавців України за підтримки Міжнародної організації праці (МОП).

До війни чисельність робочої сили України становила 17,4 млн людей.

Після початку війни 1 млн громадян було мобілізовано на захист України. За межами України (станом на початок 2023 року) перебувають 4,6 млн українців, з яких 3,2 млн – жінки працездатного віку. На тимчасово окупованих територіях знаходяться 3 млн осіб, з них орієнтовно 1,3 млн – працездатного віку.

Такі втрати робочої сили є більшими, ніж у Німеччини після Другої світової війни. Там із 1939 по 1946 роки чисельність працездатного населення скоротилася на 4,7 млн, що становило 16% від усієї кількості робочої сили. Така ситуація може стати однією з причин сповільнення темпів відновлення України, зазначають в організації. Погоджуюся з цим висновком.

Звичайно, багато що залежить від безпекової ситуації, але не все. Згідно з іншим опитуванням, проведеним «Центром економічної стратегії», економічними факторами повернення наших біженців є можливість знайти високооплачувану роботу (28%) та вищий рівень життя в Україні (20%).

Тому владі вже давно слід перейти від обіцянок сприяти поверненню українців в Україну до конкретних, рішучих і негайних дій. Оскільки чим довше триватиме війна, тим більше людей адаптуються до життя за кордоном і не захочуть їхати назад.

 

Інфографіка: Конфедерація роботодавців України

Автор