«Найнебезпечніший дурень у світі» ©

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

На Заході нарешті приходять до думки, що Путін по-справжньому небезпечний, тому що в його діях логіки, зрозумілої Заходу, просто немає. І не було. Ця війна – війна абіженкі, яка скривджена, тому що його “укрАинци нє любят”.

Трикратний лауреат Пулітцерівської премії і колумніст “The New York Times” Томас Фрідман написав колонку про те, що ніякого “плану Б” у Путіна ніколи не було. І що продовження ним війни має лише одну мету – зберегти обличчя.

“Президент одної країни знищує інфраструктуру іншої країни до тих пір, поки не виникне достатнього прикриття для нього, аби приховати факт, що він був великим дурнем”, – пише Фрідман.

Діагноз вірний, але. Це діагноз не Путіну. Це діагноз російському народу. Бо саме росіяни десятиріччями обирали Путіна владою. Саме росіяни не спромоглися на бодай якийсь опір путінізму. Росіяни не сахнулися від Бучі та Ірпеня – вони волають “Можем павтаріть!”.

Путіну, як і Гітлеру, вдалося цілий народ зробити своїми поплічниками, бо оперують вони одною й тою самою матерією. І матерія ця – постімперський синдром. І допоки Росія хвора на постімперський синдром, допоки русскіє марять відновленням імперії, вони самі будуть знаходити собі “путіних”. Інакше не можуть.

От це головна проблема.

Автор