Санкції на часі. 10.05.2023

Ростислав Павленко

Європейська народна партія – найбільша група Європарламенту і провідна політична родина в ЄС – закликає запросити Україну в НАТО.

«Група ЄНП очікує, що майбутні саміти у Вільнюсі та Вашингтоні прокладуть шлях для надання Україні запрошення приєднатися до НАТО, а процес вступу розпочнеться після закінчення війни та буде завершений якнайшвидше», — йдеться в опублікованому позиційному документі.

Європарламент також проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на один рік з метою підтримки української економіки в умовах війни.

Тим часом Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, виступаючи на прес-конференції в Києві, відзначила рух України до ЄС і наголосила, що для цього необхідно провести сім реформ, встановлених Євросоюзом як умову для початку переговорів про прийняття України до Союзу.

Оскільки це в інтересах самої України (українці точно не бажають жити у новій рф чи рб, чи навіть «гібридному режимі» на кшталт угорського) – від імітації необхідно перейти до втілення європейських принципів у законах і їх виконанні.

Фон дер Ляйєн запевнила, що Європа робить все можливе для знищення путінської військової машини та її бенефіціарів. Одним із головних механізмів для цього, за її словами, є антиросійські санкції, які стануть ще жорсткішими.

Для цього якраз слушний час, бо росія спирається на свій запас міцності і сподівається «перечекати Захід». Нові пакети санкцій мають позбавити її такої можливості, посилюючи тенденції руйнування економічної основи російського режиму.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Італійська енергокомпанія Eni звернулася до арбітражу через скорочення «газпромом» постачання російського газу.
Раніше з подібними позовами звертались інші європейські компанії, зокрема німецькі.
Згодом прийнятним рішенням могло б бути передання «газпрому» європейсько-українському консорціуму для спрямування доходів на відбудову України і компенсації шкоди, завданої російською агресією Україні і союзникам.

2. Втрати економіки.

– Надмірна кількість нафтопереробних потужностей на росії через зниження експорту нафтопродуктів призвела до істотного (майже вдвічі) зниження оптових цін на бензин у період з лютого 2022 по січень 2023 року.
Цікаво, що роздрібні ціни на бензин з лютого 2022 року не змінилися. Різниця між оптовими та роздрібними внутрішніми цінами осідала переважно на рахунках посередників, компенсуючи провал експортного ринку.
Таким чином, валютні надходження від продажу нафтопродуктів істотно знизились, а пересічним росіянам легше не стало.

3. Пошук лазівок.

– Частка Китаю в російському імпорті досягла майже 30% у 2022 році та досягне 35% у 2023-му.
Таким чином, кожен третій імпортний товар у рф буде китайським чи ввезеним через Китай, що призведе до стрімкого зростання залежності рф від Китаю. При цьому частка рф у китайському експорті ледь перевищує 2%.

4. Перекриття лазівок.

– Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що 11 пакет санкцій Євросоюзу буде зосереджений на боротьбі з обходом санкцій, при цьому в Єврокомісії не виключають санкцій проти третіх країн, які використовують для такого обходу. Вона також допустила “заборону тіньових операцій з третіми країнами, які навмисно обходять санкції”.
– ЄС пропонує заборонити доступ до своїх портів суднам, які намагаються обійти санкції щодо російської нафти.

5. Самопочуття рашистів.

– Росіяни зіткнулися з відмовами на отримання та продовження туристичної посвідки на проживання в Туреччині. Різке зростання відмов спостерігаються в усіх найбільших містах, де проживають росіяни – Стамбулі, Анталії, Кемері, Бодрумі та Мармарисі.
«Ідітє домой», – дедалі більше чують росіяни.

І далі ж буде.

 

Карикатура: Сергій Йолкін / DW

Автор